Bombănelile Marinei Editoriale

Mă vaccinez sau nu, anti-COVID? 

 

În așteptarea vaccinurilor anti-minciună, anti-fărădelege, anti-mârșăvie, anti-lene și anti-prostie – cele care, cu adevărat, ar reuși să ne salveze, vaccinul anti-COVID vine să rezolve și el niște mici probleme ale societății românești. El va readuce soarele pe ulițele românilor, chit că reașezarea sufletului nostru în matca liniștii o va face nu atât vaccinul, cât efectul său Placebo. În plus, el va pune umărul la inflorirea acelorași companii farmaceutice din lume, care au mușcat cu nesaț din această pandemie, ca dintr-o felie de tort aniversar, din care tot îți vine a mânca, fără să-ți pese de kilogramele acumulate. Companiile nu acumulează kilograme, ci zerouri în conturi, iar noi deschidem larg ușa din față a organismului nostru, poftind înăuntru serul salvator. 

Ca mai toate cele întâmplate în ultima vreme, și vaccinul anti-COVID a feliat societatea românească. Evident, se încolonează docili,  cei din categoria “piua-ntâi” : nici nu s-a așezat bine leacul miraculos în eprubetele deștepților planetei, că ei deja și-au dezgolit brațul stâng pentru a primi salvatoarea înțepătură. Ei cred în vaccin, exclud orice fel de conspirații pitite sub eticheta de pe dozele sale și sunt într-atât de îngroziți de perspectiva bolii și atât de dornici de reintrarea în normalitate, încât nu mai stau pe ganduri. Și nici gândurile pe ei. 

Acestea din urmă îi potopesc însă pe cei din a doua categorie : adversarii vaccinului anti-COVID . Ei sunt cei ce, de regulă, îngroașă rândurile mișcărilor anti-mască, anti-restricții, anti-tot, sunt adepții teoriilor conspiraționiste, care așează în fruntea lumii inși ce ne joacă pe degete. 

Între primii doi se iscă un duel al acuzațiilor : primii îi acuză pe cei de-ai doilea de inconștiență, de punerea în pericol a Planetei, iar aceștia din urmă , pe primii, de prostie și naivitate, numindu-i “masă de manevră” sau “turmă”. 

Vin puternic din urmă cârcotașii: ei și-ar face, parcă,  vaccinul, dar…este oare sigur acesta? Sau, poate vine la pachet cu microcipurile ce urmează a ne fi strecurate în piele, pentru ca apoi “șefii la lume” să știe în orice moment cu cine ne-am pus-o, ce am mâncat  la micul dejun și câte lovele avem dosite sub saltea. Și tot ei fabulează în jurul ..nu neapărat a eficienței, ci mai degrabă a efectelor secundare, insuficient verificate,  ale vaccinului fabricat “pe repede înainte” . Internetul abundă în ilustrații încărcate de umor, înfățișând chipuri hidoase de mutanți, rezultați în urma vaccinării anti-COVID. 

În fine, o categorie consistentă o alcătuiesc veșnicii “indeciși”. Sau..”debusolații” : cei care și-au pierdut busola și prin urmare, nu știu încotro s-o apuce. Sunt cei ce alimentează copios toate sondajele de opinie, făcute cu temirice ocazii, în special electorale. Ai ascultă și ce spun unii, și ce soun alții, sfârșind prin a ridica din umeri, căci nu reușesc să-și formeze propria opinie : azi mai că și-ar face vaccinul, ca să scape de stresul care le-a îngenuncheat existența, iar mâine, după ce mai văd un talk-show sau mai vorbesc cu vecina de la 4, renunță la idee, îngroziți de ce anume s-ar pogorâ asupra lor, dacă ar primi dulcea înțepătură. “…Ați văzut? Până și Iohannis s- răzgândit : a zis că face primul vaccinul, iar apoi că nu-l mai face!” își alimentează ei pendularea între cele două stări…

     Peste toți și toate, sub sigla “Divide et impera”,  tronează bine-mersi un guvern stângaci, care nu reușește să facă lumină în mințile românilor, abramburite de pandemie. O bună informare – cea care ar rezolva măcar problema indecișilor, lipsește cu desăvârșire, ceea ce pe noi, cei ce înclinați spre a căuta nod în papură, ne bifurcă gândul în două explicații diametral opuse : fie Guvernul vrea, dar nu știe , fie Guvernul știe, dar nu vrea.  Ambele ipoteze sunt al naibii de posibile, fiecare și ambele se întorc precum un bumerang, împotriva noastră. 

    Deci…voi vă vaccinați, dragii mei?

    Într-un editorial viitor, vă voi comunica și poziția mea.

 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : VOUCHER VICHY