Modă

Little Black Dress – povestea rochiței negre a vestitei Coco Chanel

 

Micuța rochiță neagră este o operă de artă unicat, din domeniul designului. Ea a traversat, iată, aproape un secol de istorie, dar nu și-a pierdut actualitatea nici până astăzi. Poziționându-se în afara limitelor claselor sociale și ale statutului social, acest model i-a oferit femeii universale șansa de a se simți irepetabilă și irezistibilă. Varietatea largă a croielilor a permis să se țină cont de particularitățile fiecărei femei. Iar multitudinea de accesorii a transformat acest element de garderobă într-un obiect vestimentar indispensabil în orice situație.

Povestea micuței rochii negre

O adevărată revoluție în materie de modă a avut loc în anii ‘30 ai secolului trecut, când deja celebra Coco Chanel a decis să schimbe percepția oamenilor cu privire la culoarea neagră. Până în acel moment, negrul avea o semnificație unică : dacă cineva purta negru, însemna în mod obligatoriu că poartă doliu după cineva drag. A îmbrăca negru în alte situații era un gest deplasat. Cu toate acestea, neobositul designer a decis să facă o breșă în tradiția hainelor multicolore, de multe ori lipsite de gust și să farmece lumea propunându-i o simplitate rafinată. Talentul său uriaș, dublat de ideile avangardiste și curajoase, au condus la impunerea propunerii sale : micuța rochie neagră.

 

Noutatea a generat un val de critici acerbe, ceea ce nu i-a încurcat cu nimic popularitatea, aflată într-o creștere exponențială. Criticii lui Coco Chanel atacau, în primul rând, simplitatea exagerată a propunerii sale, care le conferea purtătoarelor un aer aproape auster. Într-adevăr, o astfel de rochie și-o putea permite practic fiecare femeie, indiferent de pătura socială din care făcea parte. În mod suprinzător, aristocrația a îmbrățisat propunerea vestitului designer : în acest fel, bogații se putea “apropia” de săraci, fără a-și pierde însă din eleganță.

Au circulat zvonuri că opțiunea pentru negru a designerului era de fapt o consecință a morții iubitului acesteia, cu care Coco Chanel nu era căsătorită cu acte, deci nu putea purta oficial doliu după el.
Indirent însă de motivul real, pentru care a apărut pe lume, micuța rochie neagră a devenit un element nelipsit din garderoba celebrităților și a damelor din înalta societate. Croiala sa originală presupunea o lungime mai jos de genunchi, întrucât Coco Chanel considera genunchii ca fiind partea cea mai inestetică a corpului femeii. Cu timpul rochia neagră a început să se scurteze, căpătând forme tot mai diverse și accesorii tot mai felurite.

Sursa: modafemale.ru

 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate