Cum deschid Facebook-ul, acesta se năpustește asupra mea și mă întreabă: ”La ce te gândești?” Măi, Facebook, nu ți se pare că ești cam indiscret? Crezi că ți-aș spune ție la ce mă gândesc? De parcă n-aș ști că, dacă-ți spun ție, imediat află tot târgul! Apoi, în timp ce eu vreau să-mi beau liniștită cafeaua și să văd ce-au mai postat prietenii – cei de pe Facebook, desigur, acum îmi sunt prieteni dacă am dat ”Accept”, indiferent dacă ne-am văzut vreodată față-n față – Facebook mă pune la treabă: ”Actualizează starea”, ”Adaugă fotografii”, ba chiar ”Adaugă un album foto!” Stai, măi Facebook, mai ușurel că mi se răcește cafeaua! Mă fac deci că nu observ ce vrea Facebook de la mine și mă uit la câteva postări de-ale prietenilor. Le admir mâțele și bebelușii, cățelușii și „cugetările” lui Poptămaș, dar Facebook mă mână iarăși de la spate și mă pune să dau „Like”. Dau, ce să fac?! Dar se întâmplă ca unii prieteni să fie în situații mai puțin plăcute: unul e bolnav, altul a căzut și și-a rupt mâna pe gheață, altul anunță un deces. Poți să dai like? Nu s-ar interpreta că te bucuri de răul omului? Aici simt acut lipsa butonului Dislike. Dar ce să-i faci? Se pare că proprietarii Facebook-ului s-au gândit – și pe bună dreptate – că haterii ar profita și ar transforma Facebook-ul într-un câmp de război. Asta e! Ai febră? Like! Altădată să nu mai ieși fără căciulă pe vremea asta!
Cred că Mark Zuckerberg a auzit că sunt nemulțumită, că văd că a diversificat butoanele de reacție introducând noi emoții prin care poți aprecia o postare. Astfel că, pe lângă clasicul ”Like”, poți să spui ”Ador”, ”Haha”, ”Uau”, ”Tristețe”, ”Furie”. Asta e bine, nu mai dau ”Like” la postarea care ne anunță că a murit Umberto Eco. ”Tristețe” e mult mai potrivit.
A evitat totuși să pună butonul ”Dislike” – „Nu-mi place”, evitând astfel un război mondial pe Facebook. Noi totuși ne vom folosi libertatea de exprimare și vom da ”Dislike” ori de câte ori ceva nu ne place – suntem jurnaliști, ce naiba, nu ne e frică să vorbim.
Dar Facebook-ul nu se mulțumește cu atât, să-mi spun părerea adică – mă pune să și distribui. Acum! Am făcut-o și pe asta. Crezi că gata, ți-ai terminat treaba, dar te înșeli: Facebook-ul scoate capul dintre postări și vine cu o nouă comandă: ”Comentează!” Gata, asta e prea de tot, îmi amintește de porcușorul isteric din banc și din reclama cu pateul: Comentezi?!!!
Comentează