Femei de 10

Lecția de fericire a artistei IANNA NOVAC 

 

Ianna Novac este o prezență solară. Nu este numai o femeie frumoasă și stilată, ci și un om de caracter, un suflet delicat, dar în același timp puternic. Ianna aduce lumină, acolo unde răsare, fie că este emisiunea de televiziune la care a fost invitată, fie că este scena pe care cântă,  strada pe care trece, parcul în care-și plimbă copiii sau supermarketul unde-și face cumpărăturile. Ce păcat că masca va acoperi, pentru o vreme, chipul frumos al Iannei! Și pentru că oamenii frumoși și buni merită vieți pe măsură, Ianna are și o poveste de viață desprinsă parcă din cărți.
Intr-una din sambetele sezoanelor noastre de “Femei de 10, Bărbați de 10” , Ianna Novac a fost invitată în platoul emisiunii noastre, pentru a face o emoționantă dedicație muzicală unei invitate aparte. A fost un nou moment în care telespectatorii s-au convins de talentul său incontestabil. Iar eu…am profitat de acest context, pentru a-i pune Iannei câteva întrebări. Sunt sigură că fanii săi – deloc puțini – vor fi bucuroși să afle lucruri neștiute despre fata cu părul bălai și voce superbă.

Marina Almășan : – Dă-mi o definiție a muzicii, Ianna. Face parte din tine, faci parte din ea..

Ianna Novac : – Muzica este viata..muzica este vindecare…..muzica este darul lui Dumnezeu pentru mine…..

Marina Almășan : – Ce definiție frumoasă! …Cand ai început să cânți? Îți mai amintești primul cântec? 

Ianna Novac : – Am inceput sa cant de cand ma stiu…imi aduc aminte de un cantec „Hei hei politist”care era in mare voga pe vremea aceea si pe care il cantam incontinuu, dar  sigur aveam zeci de piese in repertoriu eram ca un burete ce absorbea tot si nu se mai satura de muzica.La varsta de 4 anisori parintii mei mi-au cumparat un pian si eu imi amintesc cu drag cum ma asezam la pian si ma acompaniam aiurea, fiindca nu cunosteam note dar sentimentul era suprem , ma simteam cea mai mare artista a lumii.Acel sentiment puternic de pasiune este cel mai important pentru un artist. De fapt, cand nu mai arzi pentru muzica, atunci  poti sa te lasi.

Marina Almășan : – Tu sper să nu te lași niciodată! Spune-mi, Ianna, de la cine ai moștenit talentul? Vorbește-mi despre părinții tăi. 

Ianna Novac : – Parintii mei nu au nici o legatura cu muzica, tata fiind inginer si mama cadru medical, dar pasiunea pentru muzica a existat la amandoi , ei fiind 2 melomani care ne au cultivat amandurora –  atat mie cat si fratelui meu – gustul  si dragostea pentru muzica.Aveam in casa si ascultam toate casetele posibile cu toti artistii celebri,mergeam mereu  la concerte, spectacole chiar si in vacante parintii nostri ne duceau tot  la concerte. In casa se asculta  mereu muzica si  ne uitam la rusi, la spectacolele lor fabuloase, care si astazi ma inspira.Parintii mei si au dorit enorm ca eu sa fac muzica  si eu sunt foarte fericita  ca le am implinit acest vis.

Marina Almășan : – Ce frumos! Au toate motivele să fie mandri de tine! Cand ai decis că muzica va fi profesia ta ? 

Ianna Novac : – Dintotdeauna am stiut ca muzica va fi profesia mea .De fapt,  menirea mea, marea mea pasiune.Eu fac muzica de la 4 anisori,12 ani de pian clasic,un liceu de muzica „Ciprian Porumbescu” din Chisinau, apoi in clasa a 11-a  am venit in Bucuresti  cu o bursa prezidentiala la liceul de muzica „Dinu Lipatti ” , urmand Conservatorul la sectia canto clasic tot in Bucuresti.In anul 2 de Conservator am intrat in trupa A.S.I.A si viata mea s a schimbat complet.Dupa 2 ani si jumatate am facut parte din trupa Ladies,  apoi am simtit nevoia de o schimbare muzicala.Absolvind Conservatorul ma maturizasem ca artist si imi doream sa cant altceva –  pop opera,  un gen nou pe piata muzicala romaneasca si atunci am lansat proiectul solo .Nu a fost deloc usor, dar drumul a fost extrem de frumos si de palpitant.Acum ma bucur de munca depusa in toti acesti ani.O viata plina de muzica si studiu,  dar este ceva firesc si frumos.Am cea mai frumoasa meserie din lume.

Marina Almășan : – Dacă ai ajuns la această concluzie, înseamnă că ești fericită si mă bucur pentru tine. Iar dacă vorbim de fericire, nu putem face abstracție de viața ta de familie. Am citit despre frumoasa ta poveste de dragoste. E aproape ca-n filme! Am să te rog să ne-o detaliezi. 

Ianna Novac : – Pe sotul meu Octavian Dobrota, adica pe Tavi, l-am cunoscut in calitate de profesor, in clasa a douasprezecea.El abia venise in liceu ca profesor de canto clasic si destinul a facut ca eu sa fiu repartizata la clasa dumnealui,  caci la inceput vorbeam cu “dumneavoastră” cu el! El a fost cel care a sadit in mine samanta cantului clasic si tot el a fost cel care ma apropiat de opera si lumea operei.Cand am absolvit liceul si ma pregateam sa dau la Conservator, a fost o perioada in care nu ne-am mai vazut si i-am simtit lipsa foarte mult ;  de fapt atunci mi am dat seama ca era mai mult decat o relatie profesor elev si de atunci a inceput povestea noastra.De atunci am inceput sa-i spun pe nume.

Marina Almășan : – Vorbește-ne despre statutul de mamă, despre puii tăi. Cine te ajută? Cum îi crești? Cum încerci să-i educi? 

Ianna Novac : – Pentru mine a fi mama este lucrul  suprem!!!Pur si simplu îi ador…..mă topesc toată cand vine vorba de ei.Singurul lucru pe care mi-l doresc pentru ei si de care am grija, este sa se simta iubiti in permanenta si sa simta toata dragostea noastra, ca sa le ajunga o viata intreaga.Iubirea si dragostea  educa in cel mai frumos mod  si este esenta in a creste si a educa copiii; apoi vine disciplina si credinta.Sunt fericita sa o pot avea pe mamica mea care m-a ajutat cu Erikuta si acum ma ajuta   si cu Alexandru.Este dificil sa te imparti intre cariera si copii,  dar satisfactiile sunt imense din ambele parti.

Marina Almășan : – Mă bucur că reușești să le împaci pe amândouă atât de bine! Și…să-ți trăiască mămica! Știu și eu, din proprie experiență, cât de vital este, la un moment dat, un astfel de ajutor! Spune-mi, Ianna, cum arată viața voastră de familie? Lasă-ne să ne uităm pe gaura cheii! 

Ianna Novac : – O viata superba cu de toate…..eu ma ocup mai mult de Alexandru, iar Tavi de Erikuta cu temele pentru scoala, gatim(chiar acum fac un Tort Napoleon! ),cantam,ne jucam,ne uitam la filme,ne plimbam si ne bucuram unii de altii.

Marina Almășan : – O definiție a armoniei! Spune-ne câteva cuvinte despre proiectele tale muzicale. 

Ianna Novac : – Tocmai ce-am lansat o noua piesa „Mi-e dor”scrisa de Angelika Vee pe versurile lui Narcis Avadanei.O piesa de toamna,o piesa sensibila care atinge sufletul.Mi as fi dorit sa traiesc alte vremuri, ca sa ma pot bucura de publicul meu la spectacole, insa m-am adaptam si m-am mutat online.Acum am  mai mult timp sa tin legatura cu fanii mei.De concerte nici nu se poate discuta, atata timp cat nu avem siguranta zilei de maine.

Marina Almășan : – Off, da, voi, artiștii, din păcate, ați fost printre cei mai “loviți” de această nenorocită pandemie… Nu vreau să încheiem, fără să te rog să le dai cititoarelor noastre – femei de 10 ca și tine – 3 condiții esențiale pentru a fi fericite. 

Ianna Novac : – Iată : .1.Fericirea se invata! 2.Fericirea vine din fericire! 3.Fericirea tine doar de tine!

Marina Almășan : – Îți mulțumesc, Ianna, pentru interviu, iar în  final am să te rog să ne recomanzi o melodie de a ta,  care iți este foarte aproape de suflet. 

Ianna Novac : – Și eu vă mulțumesc și vă invit să ascultați melodia “Mie-e dor”!
https://youtu.be/Bq1U4gLCJcw