Sănătate

Lâncezești pe canapea? Iată cel puțin 5 pericole la care te supune sedentarismul! 

 

Vremurile pe care le trăim sunt caracterizate, din păcate, de un stil de viata sedentar. El a devenit o obișnuință in randul angajatilor care lucrează “la birou”, și care-și petrec aproape tot timpul în fața calculatorului. După care vin acasă și se transferă pe canapea, cu o carrte în mână sau cu privirea înșurubată în ecranul televizorului și al telefonului mobil. Se recomandă pauze de 5-10 minute la fiecare oră astfel petrecută, pentru a ne pune sângele în mișcare. Dar cine mai ține seama de recomandări,  în zilele noastre?…

Se știe că organismul uman este construit pentru a sta in pozitie verticală. De aceea, persoanele care au un stil de viata sedentar și acasă , și la serviciu sunt mai predispuse la a avea probleme cu greutatea, celor cardiovasculare, depresiei, dar si probleme cu musculatura, oasele sau articulatiile.

Așadar, iată riscurile la care vă supuneți, dacă sunteți sedentare : 

Dureri de spate si solduri

Astfel de probleme nu apar de pe o zi pe alta, ci de-a lungul anilor : in timp, compresia asupra discurilor coloanei vertebrale se accentueaza, iar herniile de disc sunt mai comune in cazul persoanelor sedentare. Iar  durerile cervicale apar frecvent dupa o zi lunga petrecuta in fața calculatorului. 

Dacă aveți astfel de probleme și durerile de spate nu cedează, cel mai bine este sa mergeți la un medic neurolog.De regula, in faza incipienta, problemele de spate pot fi tratate prin fizio sau kinetoterapie,însă în timp se poate ajunge și la  operații. 

Depresie si anxietate

 Oamenii sedentari nu mai beneficiaza de eliberarea hormonilor fericirii, precum dopamina sau serotonina. Atunci cand facem sport, acesti hormoni sunt eliberati in mod natural de organism si contribuie la starea de euforie pe care o resimtim dupa un antrenament. In plus, activitatea fizica poate contribui si la cresterea stimei de sine si la combaterea stresului zilnic. 

Problemele cardiovasculare

Știința a arătat că există o legatura directă intre sedentarism si riscul aparitiei problemelor cardiovasculare. Bunaoară, barbatii care petrec mai mult de 23 de ore pe saptamana in fata televizorului, au un risc cu 64% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare . In plus, oamenii care au un stil de viata inactiv,  au un risc cu 147% mai mare de a suferi un accident vascular sau un infarct. După o zi de stat în fața calculatorului, este benefică  chiar si o simplă plimbare zilnica de mumătate de oră, executată in ritm alert. 

Diabetul

S-a demonstrat că cinci zile de stat in pat pot creste rezistenta organismului la insulina si duc la cresterea nivelului glucozei din sange peste limitele normale.  

Obezitate

Supraponderalii sunt, în majoritatea cazurilor, persoane sedentare. Fiind inactivi, organismul nostru nu mai arde la fel de rapid grasimile, iar in timp acest lucru duce la cresterea in greutate. Un studiu ne arata ca rata obezitatii este cu 30% mai mare in cazul persoanelor sedentare. Odata cu cresterea excesiva in greutate, creste si nivelul colesterolului si riscul aparitiei problemelor cardiovasculare. Pentru prevenirea lor, e nevoie să mergeți pe două direcții :  scaderea in greutate si reintroducerea unor exercitii fizice cardio in rutina zilnica. 

Sursa foto: freepik.ru 

Etichete