Modă

La o tacla despre modă cu marele Lie Sang Bong

 

Atelierul lui Lie Sang Bong se află într-o zonă rafinată a orașului Seoul. Nici nu-i de mirare – doar este unul din cei mai importanți designeri din Coreea!
Absolvent al Institutului de artă din Seoul, licențiat în televiziune și divertisment, Lie și-a început cariera ca și actor, însă în 1983 s-a lăsat sedus de lumea modei, în care a pășit cu dreptul : a primit un premiu important la un concurs național de design.
In 1993 și-a prezentat prima colecție, la Seoul Fashion Week : Reîncarnarea. În 1999 a fost desemnat ca fiind cel mai bun designer al anului. În 2002 Parisul își deschide porțile pentru talentatul artist coreean. De atunci și până astăzi, Lie face naveta Seoul – Paris, cucerind simultan și alte mari capitale ale modei mondiale din Europa Occidentală, Rusia și Statele Unite ale Americii. Apare în show-uri de televiziune, vernisează expoziții răsunătoare, organizează spectaculoase prezentări de modă, este răsfățatul presei occidentale, oferind interviuri pentru cele mai vestite publicații de pe glob.

…În timp ce băieții își pregătesc aparatura pentru filmare, îi “parcurg” vizual produsele rânduite ordonat pe umerașe, în atelierul mobilat cu gust. Doamne, cât rafinament, ce frumoase combinații de culori, ce modele inspirate! …O muzică în surdină, două asistente care mișună între zona de recepție și cea de expoziție, și deodată ușa se deschide și un personaj inedit, semănând perfect cu cel studiat de mine în diversele materiale de pe internet, intră în încăpere, se repede la mine, îmi întinde mâna prietenos și un zambet larg îi învăluie privirea. Cred că i-a placut pălăria mea, căci am văzut într-un colț al încăperii una aproape identică și am bănuit că e a lui! “Avem aceleași gusturi!” – mi-am zis, apoi mi-am îngroșat obrazul și i-am propus să și-o pună pe cap,pentru ca apoi să ne fotografiem împreună. A primit râzând propunerea mea! Victor ne-a făcut poza, după care dialogul a decurs firesc, într-o notă relaxată, de parcă ne știam de când pământul! I-a plăcut și faptul că i-am adus , din România, un album de modă ( colectia “Zestrea” a prietenei mele, Liliana Țuroiu!) l-a răsfoit atent, apoi i-a scris și el Lilianei un autograf pe un album personal. A încuviințat încântat când i-am propus să vină și să-și prezinte colecția in România. I-am promis că voi lucra la acest subiect…
După care…i-am adresat prima întrebare:

Marina Almășan: – Cum se face că ați ajuns o forță, în lumea modei?
Lie Sang Bong: – Când Coreea a fost lovită de criza financiară din 1997, am decis să mă dedic modei și de atunci am început să particip la tot felul de evenimente de modă, la Paris. În 2002 am început să-mi prezint propriile colecții. Pot spune că am influențat, într-o oarecare măsură, industria modei pariziene și am început să particip și la evenimente de modă peste ocean. Și, încet-încet, am devenit celebru!

Marina Almășan: – Cum se definește femeia în viziunea lui Lie Sang Bong?
Lie Sang Bong : – Mă pot lăuda cu faptul că o mulțime de celebrități coreene, și mai tinere, și mai în vârstă, mi-au purtat ținutele.( aici îmi înșiră cateva dintre ele Din punctul meu de vedere, o femeie în adevăratul sens al cuvântului, este femeia dedicată muncii sale, care muncește mult, dar căreia îi place ceea ce face. Aceasta este, în opinia mea, definiția femeii perfecte.

Marina Almășan: – Dar cum femei perfecte sunt puține, haideți să ne ocupăm de noi, femeile obișnuite. Care considerați că sunt cele mai mari greșeli pe care le facem noi, femeile, atunci când ne alegem ținutele?
Lie Sang Bong: – Eu cred că de multe ori femeile aleg să poarte lucururi care “lucrează” împotriva lor. Le pace un model sau le place o culoare, le aleg și gata! De aceea, femeile trebuie să se uite în oglindă și să vadă ce anume le stă bine și ce nu. Nu e totul să-ți placă, trebuie să ți se și potrivească. Trebuie să-ți determini propriul stil.

Marina Almășan: – Se deosebește femeiea coreeană de femeia europeană?
Lie Sang Bong : – Eu am prezentat modă și la Paris , și la New York și în Orientul Mijlociu și am constatat că, gratie globalizării, diferențele dintre femeia coreeană și femeile din celelalte părți ale lumii sunt într-o continuă scădere, aproape că se șterg. În același timp, nu cred că se poate vorbi de un “stil Paris”, “stil New York” sau “stil Seoul”, ci doar de stilul care ți se potrivește.

Marina Almășan: – Vorbim despre stil, dar și dumneavoastră aveți un stil absolut personal. Numiți trei elemente care considerați că vă definesc stilul!
Lie Sang Bong: – După cum vedeți, m-am ras în cap, mi-am lăsat barbă și mustață și am ochelari rotunzi : acesta este stilul Lie Sang Bong!

Marina Almășan: – Dacă veți ajunge vreodată în România, cred că veți avea un mare succes! Femeile din Romania sunt foarte interesate de modă, iar ceea ce am văzut aici, sunt veșminte pe deplin purtabile și cred că destule personalități din România, sau pur și simplu femei elegante, se vor grăbi să vă aplaude și chiar să fie onorate să vă poarte ținutele!
Lie Sang Bong : – Mi-aș dori să ajung în România, am auzit multe despre istoria voastră îndelungată și despre tradițiile bogate. M-aș bucura să vă cunosc cultura. Poate voi colabora chiar cu prietena dumneavoastră, cu doamna Liliana Țuroiu! ( nu am mai stat să-i explic că Liliana este acum președinta Institutului Cultural Român) și poate vom face un schimb de “subiecte de inspirație”! Astfel, culturile noastre vor reusi să se întrepătrundă!

Marina Almășan: – Abia aștept! Vă mulțumesc foarte mult și…voi continua să fiu cu ochii pe creațiile dvs!

Foto: Victor Socaciu

 

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate