Femei de 10

La 90 de ani, prima femeie parașutist de după cel de-al Doilea Război Mondial, FLORICA IONIȚĂ a fost sărbătorită de Primăria Capitalei 

La inițiativa Alexandrei Dobre, director general al Centrului pentru Seniori al Municipiului București, doamna Florica Ioniță a fost aniversată într-un cadru festiv, respectând restricțiile impuse de starea de alertă.
Din spusele venerabilei doamne aceasta este prima dată când este sărbătorită cu fast și când suflă în lumânările tortului. Lipsurile și eticheta „altor vremuri ” au fost  înlocuite astăzi de fericirea unei aniversări adevărate.
”Este o bucurie pentru mine faptul că am reușit, alături de colegii mei, să îi oferim doamnei Florica Ioniță o adevărată aniversare, într-un cadru festiv, alături de prieteni și colegi de breaslă. Ea a fost o luptătoare prin definiție, greu încercată de viață, dar mereu o învingătoare! Din păcate, doamna Ioniță se luptă cu cea mai cruntă boală – singurătatea, des întâlnită în rândul vârstnicilor, motiv pentru care trebuie să-i aducem în prim-plan povestea de viață și să-i fim aproape cât mai mult posibil”, a declarat Alexandra Dobre, Director General CSMB.

Profund impresionată de evenimentul creat special pentru dânsa, doamna FLORICA IONIȚĂ, cea care cândva înfrunta fără teamă înălțimile, nu a putut să își înfrâneze emoțiile. S-a bucurat enorm de florile și diplomele primite, îndeosebi de placheta onorifică ce i-a fost oferită din partea doamnei Primar General GABRIELA FIREA. Senioarei Aviației Românești i-a fost înmânată o Plachetă Onorifică cu ocazia 90 de ani de viață și 70 de ani de la obținerea Brevetului de Parașutist, “în semn de aleasă prețuire pentru activitatea sa în domeniul Aviației Române, pentru pasiunea și profesionalismul său, un omagiu adus vieții și contribuției avute în
dezvoltarea societății, alături de respectul și prețuirea față de seniorii bucureșteni”.

”Nu am cuvinte să mulțumesc Primăriei Capitalei, doamnei Primar Gabriela Firea și Centrului pentru Seniori, foștilor mei colegi din aviație și invitaților de seamă, pentru o asemenea zi.  M-am simțit magistral! 90 de ani înseamnă pentru mine un cumul al vieții, cu bune și cu rele, cu satisfacții și realizări, cu sacrificii, dar și cu tăria și bucuria de a rezista și a ajunge până aici!”, a subliniat doamna IONIȚĂ.

Parașutist, planorist, pilot de avion, instructor de zbor și controlor de trafic aerian, doamna Florica Ioniță este un exemplu pentru noi toți. Viața a fost de multe ori nedreaptă cu dumneaei însă asta nu a împiedicat-o să continue.  La 17 ani a fost respinsă de la Școala de Pilotaj în urma unei erori medicale, iar la 83 de ani, când credea că va avea o bătrânețe liniștită, a fost executată silit, pierzându-și casa.
Prezent la eveniment, General-locotenent (r) Dr.Ing. Dumitru Dorin PRUNARIU a declarat : ”Sunt mândru că astfel de oameni există și că reprezintă o parte importantă și interesantă a aviației române”. Apoi, este admiratia. Îi admir pe astfel de oameni care au împins Aviația Românească înainte, cu pasiune, dedicație, dragoste, iar pe doamna Ioniță, cu atât mai mult, pentru că este femeie și a ajuns la o vârstă atât de frumoasă. A făcut aviație într-o perioadă istorică dificilă, dar atașată incontestabil de aer, de cer, a performat în domeniul parașutismului, a zburat cu planorul și
a fost și pilot. Îi urez să transmită celor tineri, cât mai mulți ani și de acum înainte, din experiența ei, dar și dragostea de aviație și să reprezinte un exemplu viu de pasiune și dăruire pentru acest domeniu!”.

Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București sprijină toate valorile românești, prin proiectele Vieți Centenare, Seniori pentru Seniori și Arta pentru Seniori.