Nutriție

Kaki – fructul cu nume caraghios. Dar e… “al zeilor”! 

 

L-ați văzut prin supermarketuri, dar mulți dintre voi l-ați evitat, pentru că ….nu știți ce e cu el. Astăzi vă vom povesti despre Kaki – fructul zeilor sau curmalul japonez, cum este el cunoscut. 

Kaki este un arbore originar din China, pomii de kaki fiind cultivați de mii de ani pentru fructele lor delicioase și lemnul lor frumos. Fructele lor de culoare portocalie numite kaki sunt cunoscute pentru aroma lor dulce, asemănătoare mierii.

Fructele de kaki din soiul Hachiya în formă de inimă sunt astringenți, ceea ce înseamnă că au un conținut ridicat de substanțe chimice vegetale numite tanini, care conferă fructelor necoapte un gust uscat și amar. Aceste fructe trebuie să fie complet coapte înainte de a fi mâncate.

In schim Kaki din soiul Fuyu conțin și taninuri, dar sunt considerate non-astringente. Spre deosebire de kaki Hachiya, varietatea Fuyu, în formă de roșie, poate fi savurată chiar și atunci când nu este complet coaptă.

Fructele Kaki pot fi consumate proaspete, uscate sau fierte și sunt utilizate în mod obișnuit în întreaga lume în jeleuri, băuturi, plăcinte, curry și budinci.

Nu numai că sunt fructele de kaki sunt foarte gustoase, dar sunt plini de substanțe nutritive care vă pot ajuta sănătatea în mai multe moduri.

Fructele coapte se consumă proaspete sau se adaugă la salate.
Fructele curățate se pot prăji sau fierbe  exact ca legumele.
Pulpa fructului se poate amesteca cu alte fructe în salate.
Condimentați fructul curățat cu suc de lămâie sau lime și serviți-o ca desert.
Carne înăbușită în sirop.
Prăjiți carnea tăiată în fâșii în unt și serviți-o cu cârnați, șuncă sau altă carne picantă.
Poate fi transformat în gemuri și înghețate.
În California, Israel și China, fructele sunt uscate și consumate ca și gustare .
Fructele se pot transforma în vin, cidru și melasă.
Fructele sunt folosite și pentru a face prăjituri, plăcinte, deserturi și pâine.
Frunzele sunt folosite pentru a spori aroma ridichilor murate.
Semințele prăjite sunt folosite ca înlocuitor pentru cafea.
Pulpa fructului se folosește în siropuri, marmelade și budinci.
Frunzele sunt folosite pentru a face ceaiuri.

Iată și beneficiile pentru sănătate ale “vedetei” acestui articol! 

Kaki sunt fructe exotice care oferă gust dulce, dar și o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A, vitamina B6, vitamina E, mangan, fibre dietetice, potasiu, magneziu și fosfor. De asemenea, posedă compuși organici precum acidul betulinic, galocatechinele, catechinele și alți compuși carotenoizi. Cantitățile abundente de nutrienți prezente în acest fruct, ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor, prevenirea cancerului, scăderea semnelor de îmbătrânire, stimularea sistemului imunitar, sprijină digestiei, creșterea metabolismului, scăderea colesterolului, îmbunătățirea funcției cognitive, întărirea oaselor, scăderea tensiunii arteriale și îngrijirea pielii .

Mai mult, ajută la procesul de vindecare a corpului, reduce inflamația, susține pierderea în greutate și, de asemenea, promovează circulația sângelui în organism. Iată câteva beneficii pentru sănătate ale fructului de Kaki în detaliu:

Frunzele de kaki – destul de greu de găsit la noi posedă o proprietate terapeutică care ajută la prevenirea și tratarea arteriosclerozei cerebrale, a hipertensiunii și a diabetului. Acestea prezintă o neuroprotecție semnificativă împotriva leziunilor de reperfuzie in vitro și in vivo. În plus, reglează funcția imună și inhibă inflamația.

1. Prevenirea cancerului

Fructele sunt bogate în antioxidanți cu proprietăți anti-cancer care ar putea spori capacitatea organismului de a contracara efectele radicalilor liberi, de a preveni bolile și de a îmbunătăți starea generală de sănătate. Radicalii liberi sunt dăunători prin produsele metabolismului celular care provoacă mutația celulelor sănătoase în celule canceroase și ar putea deteriora diferite organe. Kaki are un conținut ridicat de vitamina A și C, precum și compuși fenolici, cum ar fi galocatechine și catehine, care este asociat cu prevenirea diferitelor tipuri de cancer. Adăugați Kaki în dietă pentru a preveni diferite tipuri de cancer.

2. Întărește imunitatea

Kaki ajută la creșterea imunității datorită conținutului de vitamina C. Acesta asigură 80% din necesarul zilnic de vitamina C, care ajută la stimularea sistemului imunitar și producția de celule albe din sânge. Celulele albe sunt linia principală de apărare pentru ca organismul să contracareze infecțiile virale, microbiene și fungice, precum și toxinele și corpurile străine.

3. Fortifică sănătatea sistemului digestiv

Kaki conține 20% din necesarul zilnic de fibre într-o singură porție (un fruct). Fibrele ajută organismul să proceseze alimentele în mod eficient prin adăugarea de volum în scaun, stimulează mișcarea peristaltică pentru mișcarea alimentelor prin tractul digestiv, ajută secreția sucurilor digestive și gastrice și, de asemenea, asigură ameliorarea diareei și a constipației. Kaki sunt fructe bogate în fibre, care îmbunătățesc sistemul gastro-intestinal și previn șansele de cancer colorectal și alte probleme de sănătate similare. Aceasta ajută oamenii să slăbească apărându-se împotriva absorbției lipidelor, care este cauza obezității. Constipația cronică ar putea face vasele de sânge din jurul anusului să se umfle și chiar să sângereze și să se rupă, ceea ce este cunoscut sub numele de hemoroizi.  Consumul de Kaki previne constipația și previne apariția hemoroizilor dureroși.

4. Previne tumorile

Pe lângă reducerea riscului de cancer,  consumul de kaki, scade șansele de dezvoltare a tumorilor. Kaki conține acid betulinic care este confirmat ca fiind un compus antitumoral. Scade riscul contractării tumorilor prin încurajarea apoptozei, numită și moarte celulară programată. În existența unei tumori, aceasta reduce dimensiunea și previne metastazarea cancerului.

5. Încetinește procesul de îmbătrânire

Kaki are un conținut ridicat de vitamine, cum ar fi beta caroten, vitamina A, licopen, luteină și criptoxantine.  Aceștia acționează ca antioxidanți în organism pentru a reduce stresul oxidativ și, de asemenea, previne semnele îmbătrânirii premature, cum ar fi pete de vârstă, riduri, oboseală, boala Alzheimer, slăbiciune musculară, pierderea vederii și alte afecțiuni. Radicalii liberi duc la îmbătrânirea mai rapidă și prematură. Antioxidanții și fitonutrienții ajută la inversarea efectului de îmbătrânire și eliminarea radicalilor liberi.

6. Ajută sănătatea ochilor

Compușii prezenți în Kaki sunt benefici pentru sănătatea ochilor.  Zeaxantină, care este un membru al complexului de vitamina B și este asociată cu îmbunătățirea sănătății ochilor cu proprietățile sale antioxidante. Studiile arată că, scade cataracta, degenerarea maculară și orbirea nocturnă. Studiile arată că, Kaki ajută la menținerea și îmbunătățirea sănătății vederii. Afectarea retinei oculare cauzează pierderea vederii. Deteriorarea retinei este cauzată de producerea de radicali liberi datorită reacției oxigenului cu anumite molecule. Acest fruct conține substanțe nutritive precum vitamina C, vitamina A și vitamina K, renumită pentru proprietățile sale anti-oxidante. Este esențial să preveniți ochiul de deteriorarea retinei. Zeaxantina și luteina scad daunele cauzate de razele UV și infecții asociate ochiului.

7. Reglează tensiunea arterială

Kaki conține cantități importante de potasiu care acționează ca vasodilatator și ajută la scăderea tensiunii arteriale prin creșterea fluxului de sânge către diferite părți ale corpului. Tensiunea arterială scăzută provoacă tulburări în sistemul cardiovascular și previne apariția bolilor de inimă. Are compuși organici vasodilatatori care scad tensiunea arterială și îl fac un fruct bun pentru sănătatea inimii.

8. Ajută sistemul circulator

Kaki conține cupru, care este un element vital în formarea de noi globule roșii. În absența cuprului, substanțele nutritive esențiale nu ar putea fi absorbite pentru a forma hemoglobină suplimentară. Creșterea circulației sănătoase a globulelor roșii ajută funcția cognitivă, tonifică mușchii, metabolismul, precum și nivelurile de energie, creșterea celulară și vindecarea rănilor.

9. Susține un nivel ridicat al metabolismului

Kaki conține complexul de vitamine B, cum ar fi acidul folic, piridoxina și tiamina, care sunt părți vitale ale diferitelor procese enzimatice, precum și funcții metabolice în organism. Aceste elemente asigură funcționarea eficientă a organismului prin susținerea metabolismului general. Mai mult, crește nivelul de energie, îmbunătățește digestia și crește tonusul muscular.

Ca în cazul oricărui aliment extraordibar, nu trebuie să omitem și unele efecte secundare : 

Kaki poate provoca uneori bulgări alimentari care blochează tractul digestiv, dar acest efect secundare este destul de rar. Totuși persoanele cu probleme digestive ar trebui să o consume în cantități mici.
Semințele de kaki provoacă vărsături și amețeli.
Kaki nu trebuie consumat pe stomacul gol, deoarece conține un conținut ridicat de tanin, ceea ce ar putea duce la diaree.
Persoanele  general alergice nu ar trebui să consume kaki.
Pentru copii sunt recomandate cantități mici.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.