Ne aflăm, iată, pe malul fiordului Oslo și vântul ne pătrunde hoțoman pe sub haine, facându-ne să ne zgribulim involuntar ; ușor, nu dramatic. Nu disperăm, și asta pentru că pe cer e soare, ceea ce ne ridică starea de spirit și ne face să ne fie, parcă, mai cald. Sunt multe ambarcațiuni ancorate la țărm, sunt și vaporașele care te duc spre peninsula Bygdoy și sunt și vapoare mari-mari, la bordul cărora mai că te-ai încumeta s-o pornești prin lume, să dai peste vreo Americă, nedescoperită încă… Imi plac la nebunie corăbiile și sunt fericită să-mi fac poze cu ele, să pozez ancore, colaci de salvare marinari, țărmuri de mare. Nu ratez nici acum prilejul și , făcându-mi un selfie, observ undeva , într-un plan îndepărat, unde se termină ambarcațiunile și încep dealurile, undeva sus de tot, o cetate. Este faimoasa Akershus : fortăreață sau castel, depinde cum vrem să-i spunem. Aici începe, de fapt, manualul de istorie al orașului Oslo. Nu suntem la periferie, suntem chiar în centrul orașului, la doi pași de Primărie – unul din reperele acestuia.
În secolul al XIII-lea o serie de atacuri au pus în pericol viața orașului Oslo, destabilizând sistemele sale de apărare. Atunci, conducătorul de atunci al țării – regele Haakon al V-lea, a hotărât construirea fortareței. Astfel ca, în anul 1299, a fost pusă piatra de temelie a fortăreței Akershus și, în nici doi ani, locuitorii orașului puteau deja respira ușurați : orașul le era păzit de o construcție solidă, strategic plasată și care oferea un plus de siguranță orașului. Anii au trecut și Akershus a fost când fortăreață, când castel, jucând un rol important în istoria țării.
Bunăoară, sub Christian al IV-lea ( 1588-1648) Akershus a fost temeinic modernizată, ea devenind un castel somptuos, construit după regulile Renascentismului, care și-au pus amprenta asupra arhitecturii sale și a numeroaselor ornamente. Castelul a devenit , mai apoi, reședința monarhilor norvegieni.
Odata cu domnia regelui Christian al IV-lea (1588-1648), fortareata a trecut prin modernizari de amploare, care au încercat să șteargă urmele nenumăratelor bătălii și incendieri ce au măcinat-o. Ea a fost transformata intr-un castel elegant si rafinat, cu arhitectura si decoratiuni de inspiratie renascentista, care a devenit ulterior si resedinta monarhilor norvegieni.
Istoria și-a urmat cursul, iar în prezent fortăreata Akershus este, in continuare, un rol important în istoria țarii. Este sediul Guvernului Norvegiei pentru funcțiile oficiale. Clădirile cocoșate de istorie adăpostesc astăzi Muzeul Forțelor Armate Norvegiene și Mausoleul Regal – locul în care își dorm somnul de veci cei mai importanți monarhi ai Norvegiei, printre care și susnumitul Haakon al V-lea, “tăticul” fortăreței.
Din mai până în septembrie, fortareața reprezintă unul dintre cele mai frecventate locuri turistice din oraș. Dar nu numai împătimiții istoriei bat la porțile sale, ci și cei ce doresc să se vânture, pur și simplu, prin natură, să respire aerul curat de deasupra fiordului, să-l privească pe acesta de undeva de sus, de unde panorama orașului se vede divin… Vara, în aceste locuri, sunt la ordinea zilei spectacolele de teatru și concertele în aer liber. Noi n-am avut norocul să prindem perioada cu pricina, însă am surprins pregătirile în vederea lor : bunăoară amenajarea scenei în aer liber din incinta fortăreței.
..Străbatem cu pasul fortăreața, bucurându-ne de mirificul decor natural, care inspiră generos fotografiile Getei. E ceva de mers, pe alei interioare pietruite, și plimbându-ne privirea pe zidurile vechi ale cetății. Nu rezistăm să nu ne vârâm nasurile în muzeele fortăreței – despre care vă voi scrie însă în episoadele următoare. La plecare, părăsind castelul, zăbovim puțin în dreptul unuia dintre zidurile sale – cel dinspre mare ; panorama este mirifică : uriașele pacheboturi ancorate în portul turistic domină peisajul , făcandu-te să te întrebi, oare spre ce colț de lume se vor îndrepta, în zilele viitoare. Si tot de aici, de sus, Primăria pare mică-mică, la fel cum mici ne par si constructiile elegante din Aker Brygge.
Fotografii realizate de Georgeta Nistor
Serial realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României la Oslo, Ambasadei Regatului Norvegiei la București și Camerei de Comerț si industrie România-Norvegia
Comentează