banner marshal garden
Bombănelile Marinei Editoriale

Josnicul de lângă tine

 

Fără să caut, în DEX, originea cuvântului “josnicie”, nu mi-e greu să-l descompun și să descopăr și singură rădăcina lui :  “JOS” este adverbul care îi plasează cel mai corect pe reprezentanții sus-numitei categorii. Mai precis undeva, sub nivelul mării, rătăciți prin Groapa Marianelor, în universul prăbușit al mârșviei lor, de unde direcționează către viețile noastre veninul ce-l poartă in  ADN. 

 Josnicii sunt așa-numiții “oameni mărunți”. Dar nu cei care nu au crescut suficient în înălțime și în niciun caz cei ce suferă de nanism, ci cei care nu au fost niciodată în stare să facă ceva măreț. În schimb, au făcut, fiecare, câte ceva MARE : o MARE  nedreptate, o MARE insultă, o MARE trădare. În fond, o MARE JOSNICIE.

Deși tropăim cu toții pe aceeași scoarță terestră,  josnicii se află undeva, foarte jos. Și totuși, culmea, în majoritatea cazurilor, JOSnicii  ne privesc “de SUS”. Si asta pentru că sfidarea face parte din arsenalul trăsăturilor lor de caracter. 

De multe ori, oamenii josnici sunt și excelenți actori, reușind să ne ia de fraieri și să ne păcălească în repetate rânduri, uneori o viață întreagă. Ei ajung să se infiltreze în învelișul sufletului nostru, devenindu-ne prieteni, confidenți, parteneri de afaceri, uneori chiar și de viață. Un om bun e întotdeauna ușor de păcălit, iar josnicii se hrănesc din aceasta. Dimineata, la prânz și seara. Dieta pe bază de naivitate  li se potrivește perfect. Iar ingredientul folosit este unul ce nu dă greș : ura față de semeni. Josnicii nu știu să iubească, decât în aparență și atunci când au un interes. În rest, mimează iubirea, dezbrăcându-se de ea după primul colț. Haina urii le vine mult mai bine. 

Chiar dacă stau bine ascunși în tranșeele caracterului lor, josnicii își vor arăta, totuși, adevăratul chip. Dar asta, de regulă, în  momentul în care le devenim adversari. Sau atunci când ne certăm cu ei. Sau, pur și simplu, când nu-și mai pot înfrâna invidia : un josnic acceptă foarte mare greu izbânzile aproapelui, faptul că acesta e mai frumos, mai tânăr, mai talentat, mai performant. Josnicia mușcă precum o rugină din relațiile sale cu cei din jur și care îl “încurcă”. Și asta pentru simplul fapt că sunt mai buni decât el. 

Josnicul este plin de.. “calități” : nu-i încredința tainele tale cele mai adânci, dacă nu vrei să le auzi, a doua zi, pe buzele întregii planete. Ferește-te să intri în gura lui, căci nu te vor spăla toate fluviile Pământului și vei afla despre tine lucruri odioase, pe care  tu nu le-ai fi putut spune nici măcar despre cel mai aprig dușman al tău. Nu te iluziona că, făcând bine unui josnic, îți vei dobândi o pavăză împotriva relelor sale. Nicidecum! Binele tău va fi uitat instantaneu, înainte de a ți se risipi încântarea de a-l fi făcut. Poveste aceea cu “nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită” are, la capătul firului, astfel de josnici. 

    Rândurile acestea nu oferă, oricât de mult și-ar dori autoarea, o rețetă împotriva josnicilor și a josniciilor. Este doar o despicare a firului în patru și a josnicului în felii de josnicie. Este un delicat semnal de alarmă, care să vă îndemne să priviți cu atenție în jur, îndeosebi la oamenii ce vă par “în regulă” : nici nu știți câtă josnicie se poate ascunde, de fapt, în sufletul lor! 

Rubrică oferită de :

 

 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Stimată doamnă, sunteți cuceritoare până și atunci când scrieți despre ceva urât, cum e cazul josnicului/josniciei. Din context, rezultă că au fost în viața dv bărbați pe care i-ați iubit enorm, dar care v-au provocat dezamăgiri mari. Se simte o ușoară pornire împotriva bărbaților, sper ca cititoarele dv să nu ajungă la misandrie. Ar fi păcat. Vă înțeleg, numai o iubire mare poate duce la o aversiune mare. Nu sunt misogin, știu că e o revistă pentru femei, o apreciez foarte mult motiv pentru care sunt „apele” dv teritoriale, dar cred că dv, ca lider de opinie, ar trebui să fiți, totuși, echidistantă. Pentru că sunt multe cazuri în care bărbați minunați au avut parte de femei josnice. Cultivați armonia doamnă! Sunteți inteligentă, plăcută, nu mai „trageți” în trecut, vă influențează în rău…și e păcat!
    P.S. – sper să publicați comentariul

Femei de 10 pe Facebook