Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Insula misterioasă

Poate printre părinții femeilor și bărbaților de 10 din epoca noastră se mai găsesc câțiva care au citit « Insula Misterioasă » de Jules Verne. Mă număr și eu printre ei.
Există însă o altă insulă misterioasă în Franța, în rada portului Saint Malo (Bretania).
Insula se numeste Cézembre și deși e mititică (18 hectare), adăpostește circa 20 000 de bombe, deversate în vara anului 1944. Grație acestui potop balistic, insula a căpătat râvnitul titlu de cel mai bombardat teritoriu din lume, pe metrul pătrat.
Motivul acestei risipe de muniții era datorat existenței pe insulă a mai multor cazemate germane, care jenau activitățile trupelor aliate spre sfârșitul războiului.
Și cum pe vremea aia tehnologia nu era bine pusă la punct, un număr important de bombe n-au explodat, și au rămas în continuare ascunse pe insulă, contrar inamicului, care a fost capturat. Spre uimirea trupelor aliate victorioase, garnizoana rămasă pe insulă era compusă din nemți și italieni, și înarmată cu 6 tunuri de ocazie, recuperate la fața locului și datând din primul razboi mondial. Deci folosirea termenului de « risipă de muniție » e justificată.
De mai bine de 70 de ani, interiorul insulei e interzis publicului, datorită nenumăratelor proiectile potențial active. Numai plaja a fost deminată, sub presiunea turiștilor. Cu această ocazie, sute de obuze au fost scoase la iveală. Absența predatorilor umani a permis faunei sa prolifereze. Astfel, în ziua de azi, insula a devenit o adevărată rezervă ornitologică. Presiunea publicului a revenit, și autoritațile au decis să demineze o mare parte a insulei, și să creeze un drum ornitologic ce străbate insula pe o lungime de 800 m și o lățime de 3. Lucrările sunt în curs în momentul în care citiți aceste rânduri.
Dar autoritățile au încă inima cât un purice, căci riscurile nu sunt complet eliminate.
Astfel, deși plaja a fost demult deminată, până la 3 metri adâncime sub nisip, din când în când câte un proiectil își mai face apariția. Recent, conform ziarului Ouest France, un cuplu de turiști a văzut un vârf metalic ieșind din nisip, ceea ce s-a dovedit a fi un obuz de 250 Kg.
Hai să vă spun un secret pe care nu-l știe nimeni încă : e vorba de colegul nostru Robert, care și-a dus ultima cucerire în amurg, cu barca pe insulă, în vederea unei partide înfocate de sex pe nisip. Abia începuse partida, că domnișoara lansa un geamăt strident și prelung. Robert fu măgulit la inceput, dar mai puțin când descoperi cauza țipătului : vârful obuzului înțepase posteriorul iubitei !
Să nu spuneți asta la nimeni, pentru ca insula să-și păstreze în continuare misterul.

 

Din Franța, Radu Dem

Credit foto: Cézembre-vue-du-ciel – www.lepaysmalouin.fr
Amour plage – www.fdpdunet.fr
Ornitologie – www.france3-régions.franceinfotv.fr
Plage – www.ilecezembrepaysmalouin.fr

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.