Călătorii Timp liber

Încă o posibilă definiție a Raiul pe Pământ : Lacul Como din Lombardia

Pe vremea Imperiului Roman, poetul Virgiliu slăvea, în versurile sale, un anume lac Larius. Mileniile de istorie s-au scurs și lacul Larius și-a schimbat numele în Lario, luându-și, cum s-ar spune, și un “nume de scenă” . Acesta este COMO.
Nu întâmplător, poeții s-au simțit inspirați de frumusețea lacului. Un mic colțișor de rai se află în Nordul Italiei, sub această denumire. 46 de km lungime și 146 de km pătrați suprafață – cam acestea sunt datele oferite de Wikipedia. Insă Wikipedia nu poate reda întocmai, prin cuvinte, peisajele de vis, care însoțesc malurile uriașului lac. Nu întâmplător, actorul american George Clooney a ținut să-și construiască aici o casă de vacanță, petrecându-și pe malul lacului cele mai frumoase momente ale vacanțelor sale.
Lacul Como își are împărțită suprafața în trei zone distincte, una mai frumoasă decât cealaltă: partea de sud, până la localitatea Lenno, este zona cea mai populată. În zona centrală vedetele sunt dealurile, de o frumusețe răvășitoare, egalată doar de munții semeți ce alcătuiesc cea de a treia zonă a lacului. Vârfurile unora dintre ei ating lejer 2000 de metri. Como este totodată unul dintre cele mai adânci lacuri din Europa.
Din cele mai vechi timpuri, mânuitorii de cuvinte nu au putut rămâne insensibili în fața peisajelor mirifice ale lacului Como. Poetul Virgiliu nu a fost singurul. Bunăoară, în Evul mediu timpuriu, cronicarul și poetul Paulus Diaconus descria Lacul Como ca fiind una dintre minunile naturii din Italia.
Sutele de mii de turiști care vizitează anual Lacul Como ( distanța mică față de Milano – la doar 45 de minute – concură la acest fapt) se bucură de splendorile sale, efectuând inspirate croaziere pe lac, care le permit să admire, de pe apă, atrăgătoarele maluri, sau să viziteze pitoreștile orășele de coastă, așezate în salbă de-a lungul țarmului.

Publicitate