Timp liber

Cum s-au bătut Magda Catone și Anca Sigartău pentru Andrei Duban

Fiecare din ei, în parte, este genial. Fiecare are în spate o carieră plină de reușite, fiecare a fost înzestrat din plin cu talent , fiecare are fanii săi, deloc puțini la număr. Ei și acum imaginați-vi-i pe toți trei laolaltă: Anca Sigartău, Magda Catone și Andrei Duban! Înmulțiți cu trei, așadar, și talentul și fanii – și veți afla cum se face de aplauzele de la finalul premierei “Un capricorn sub stele” s-au stins al naibii de greu și numai după ce brațele artiștilor s-au umplut cu flori. 

Subiectul piesei este unul ușor, ca un șpriț de vară și prin asta este ideal pentru o seară de relaxare. Căci nu ești provocat la sofisticate introspecții psihologice, nici la analize complexe ale geopoliticului, ci la un subiect rupt din cotidian, din viața noastră de zi cu zi: două femei singure – Victoria și Serena – își povestesc, la un pahar ( de fapt la mai multe, căci e vorba de Rusia, nu?) trecutul amoros. Amândouă sunt divorțate, amăndouă au pică pe bărbați, dar fiecare continuă să viseze la marea iubire, sau dacă nu la marea iubire, măcar la o reușită partidă de amor – devenită o obsesie pentru Serena ( Magda Catone). Ea este  o agentă imobiliară de succes, ce face parte din categoria  “îmbogățiților peste noapte” ai noilor vremuri, iar Vika ( Anca Sigartău) este profesoara de engleză și pian, ușor desuetă, dar candidă și extrem de pudică,  pe care cea dintâi a tocmit-o să o “mediteze”, să-i deschidă creierul.  Deși cele două fac parte din două lumi diferite, Bachus le aduce la numitorul comun al poveștilor muierești. Sătulă de bătut apa-n piuă, Serena “comandă” telefonic, la domiciliu, un “mascul feroce”, care ar urma să le satisfacă celor două toate fanteziile sexuale , însă Providența îl aduce în locuința lor pe dezorientatul Kostea ( Andrei Duban) , un om de știință descoperitor de stele, dar care, în timpul liber, este nevoit să tundă câini, pentru a-și rotunji veniturile. Confuzia creată generează dialoguri de un umor nebun ( tehnica qui-pro-quo – ului nu dă niciodată greș! ), finalizate , după pauză, cu o tandră iubire care se înfiripă între profesoară și bărbatul cu părul lins si ochelari. 

   Comedia este spumoasă  nu numai grație unui scenariu excelent scris de rusul Alexei
Galin , dar și actorilor, care par a se simți precum peștele în apă în pielea personajelor în care i-a investit  regizoarea Brândușa Novac. Kostea este timorat, ba chiar îngrozit de comportamentul agresiv și de avansurile sexuale, făcute de femeia căreia….venise să-i tundă câinele, Vika oscilează cu talent între ipostaza de serioasă doamnă profesoară și femeia sensibilă care se ascunde, de fapt, în ea ( bravo, pentru inserturile muzicale, în care am avut bucuria s-o reascultăm pe Anca Sigartău cântând la pian!)  iar Magda Catone este într-o vervă nebună, se mișcă neîncetat și vociferează la tot pasul, găsind un subiect de mișto din orice cuvânt al profesoarei sale, pe care o exasperează  cu obsesia sa pentru alcool și bărbați,  și cu  totalul său dezinteres față de învățătură. 

“Un capricorn sub stele” , piesă a carei premieră s-a întâmplat la Cinema PRO marți seara (după epuizarea celor trei ceasuri rele!) , este, fără îndoială, un remediu excelent pentru o zi în care nu ți s-a întâmplat nimic bun. Și cum zilele astea sunt foarte frecvente,  nu ratați acest “new entry” al vieții culturale bucureștene! 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.