Ea și El

În viață ne putem îndrăgosti doar de trei ori. Din motive absolut diferite.

 

Psihologii susțin că, în viață, nu ne putem îndrăgosti decât de trei ori. Și, de fiecare dată, din alt motiv. 

De obicei, prima oară se întâmplă undeva, în tinerețe, posibil chiar în ultimii ani de liceu. Este vorba de o iubire ideală , asemeni cele întâlnită în povești și în filme. Este genul acela de iubire care începe cu convingerea că va fi pentru totdeauna, chiar dacă nu merge totul chiar strună. Dar noi suntem convinși că așa trebuie să fie. În această iubire este mult mai important felul în care ne văd cei din jur, decât ceea ce simțim noi înșine. Este iubirea care ni se pare a fi cea mai fără de cusur. 

A doua iubire este una complicată, este cea care ne da lecții apropo de cine suntem, ce vrem și ce anume așteptăm de la partenerul nostru.  Este iubirea care provoacă suferință – poate și din cauza minciunii și a manipulării . De data aceasta suntem siguri că am ales corect, că nu am ales ca prima oară. În realitate însă, continuăm să alegem fără a ne fi primit încă toate lecțiile de care avem nevoie. Cea de-a doua iubire poate deveni ciclică, ne putem întoarce la ea, iar și iar, sperând , de fiecare dată, că acum va fi bine, că lucrurile se vor schimba. Însă din păcate, de fiecare dată lucrurile merg din rău în mai rău.  Uneori aceste relații pot fi toxice. Pot exista  manipulări , ba chiar agresiune fizică, poate fi și destul dramatism. Și tocmai din acest motiv rămânem dependenți de aceste relații. Sunt, de fapt, niște “montagne russe” emoționale : în momentul prăbușirii, așteptăm, de fapt, s-o luăm din nou în sus. 

Este genul de iubire care ne-ar plăcea să fie cea corectă pentru noi, 

Și cea de-a treia iubire este tot una pe care o așteptăm. Este, de fapt, acea iubire care ni s-a părut întotdeauna a fi nepotrivită, care anulează tot ceea ce credeam ca înseamnă iubirea adevărată. Ea apare ca din senin și pare a fi imposibilă.  Este o relație inexplicabilă, pentru care nu am fost pregătiți. 

Este genul acela de iubire  în care întâlnești pe cineva și lucrurile curg de la sine. În care partenerii se acceptă așa cum sunt. În care nu există asteptări nerealiste a unuia față de celălalt. Și lucrul acesta devine hotărâtor. 

Iubirea aceasta nu seamănă cu nimic din ceea ce ne-am imaginat noi că ar fi iubirea adevărată. Ea demonstrează, de fapt, că iubirea poate exista fără să respecte vreo regulă. Pentru că regulile nu sunt întotdeauna corecte. Este iubirea care ne bate la ușă, indiferent de cât de mult am așteptat-o. 

Este, în sfârșit, iubirea ce pare a fi cea corectă. 

Poate nu toți dintre noi experimentăm aceste trei tipuri de iubire, în viața noastră, dar asta se întâmplă pentru că nu suntem, de fapt, pregătiți pentru ele. Poate că avem nevoie de o viață întreagă, pentru a înțelege fiecare lecție. Sau, dacă avem noroc, poate ne sunt suficienți doar câțiva ani.

Exista, firește, și oameni care se îndrăgostesc odată pentru totdeauna. Însă fericiți cu adevărat sunt doar cei care ajung la cea de a treia iubire. 

Fiecare din noi poate alege să rămână alături de prima sa iubire, cea care ni se pare că este cea mai corectă și-i face fericiți pe toți cei din jurul nostru. 

Apoi, fiecare din noi poate alege să rămână alături de cea de a doua iubire, în cazul în care crede că nu există iubire fără suferință. Însă fiecare poate decide să mai dea o șansă iubirii și să se îndrăgostească pentru a treia oară. Să accepte a treia iubire, aceea care pare a fi cea mai corectă, chiar și dacă nu i se găsește neapărat o componentă rațională. Aceea care te face să te simți în interiorul său ca acasă. Și poate chiar există ceva deosebit în prima iubire, ceva unic în a doua, însă cu siguranță, există ceva magic în cea de-a treia. În cea, pe care nu am așteptat-o niciodată. În cea, care rămâne. În cea, care ne arată de ce anume nu ne-a ieșit nimic, în iubirea precedentă. 

Nu va sfiiți, așadar, să vă îndrăgostiți a treia oară! Sigur va fi cu noroc! 

Sursa : soulpost.ru 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.