Femei de 10

“ În viață, am avut  parte de un munte de fericire” – interviu cu ELISABETA LIPĂ, cea mai bună canotoare a secolului

 

Elisabeta Lipă este , din punctul meu de vedere, una din minunile lumii. Sportiva de excepție – desemnată de Federația Mondială de Canotaj ca fiind cea mai bună canotoare a secolului, Elisabeta este un om de nota 10, cu un caracter puternic, cu un suflet de aur : un om deschis, comunicativ, pe care înălțimea performanțelor sale nu a ridicat-o deasupra celorlalti. De fapt, oamenii de valoare sunt caracterizați prin modestie. Iar Elisabeta așa a fost dintotdeauna : un om pe cat de valoros, pe atât de modest.

Bucuria de a o avra invitata în atâtea și-atâtea emisiuni mi-a adus-o pe Elisabeta și mai aproape de suflet. În
această primă zi de Crăciun – o zi atât de specială pentru români, ne-am gândit să vă facem o surpriză : să v-o aducem lângă suflet pe sportiva noastră de aur.
Iată mai întâi câteva date despre Elisabeta:

   Elisabeta Oleniuc s-a născut în nordul îndepărtat al  României, în localitatea Siret. A început să practice canotajul la 16 ani, iar la 19 a debutat la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California.

A obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase olimpiade, a fost de 25 ori campioană a României, iar în anul 2000 a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj. Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elveția, Elisabeta Lipă a primit medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincție din canotaj, iar COSR i-a  decernat trofeul „Colanul de Aur”.

Marina Almășan : – “Cea mai bună canotoare a secolului” – WOW! – ce sentiment iti dă acest titlu, pe care – iată –  nimeni nu ți-l mai poate lua?

Elisabeta Lipă : – Mi s-a parut normal si frumos!Cand am ajuns sa fac canotaj, aveam deja modele, am fost in lot cu Sanda Toma si Valeria Racila, singurele simpliste care au castigat un titlu olimpic. Eu am fost cea de-a treia din aceasta galerie. Cu timpul, mi-am dat seama ca am si eu stofa de invingatoare si am inceput sa-mi urmez visul : prima treapta a podiumului! Mi-a placut intotdeauna sa castig. Am avut sansa sa am o cariera lunga si asa am reusit sa fiu prima si pe plan mondial. In acest TOP 5 al Federatiei Internationale de Canotaj mai figureaza doua canotoare , coechipiere de barca in anumite competitii, Doina Ignat si Georgeta Andrunache.

Da, sunt prima in top dar am continuat sa raman in sport si sa nu imi fac de rusine acest titlu, deocamdata unic.

Marina Almășan : – Pentru oameni ca tine, și nota 10 e prea măruntă! Spune-mi, te rog, cum reacționează oamenii simpli , când se întâlnesc cu tine, pe stradă?

Elisabeta Lipă : – Păi, cam așa : “-Aaaaa! Doamna Lipa, v-am recunoscut dupa voce! ….Ce mai faceti?”

Marina Almășan : – Aha, deci vocea te salvează, nu performanțele! 😂😂 Elisabeta, mai ții minte prima ta mare victorie? Povestește-ne puțin despre ea!

Elisabeta Lipă : – Da’ cum să nu! Prima mea competitie am castigat-o la Campionatul European de Juniori. Au urmat atatea competitii nationale si internationale incat, pot spune ca emotia de atunci a crescut inmiit,  de-a lungul celor 25 de ani de cariera.

Marina Almășan : – Un sfer de secol de carieră exemplară! Ești extraordinară, Elisabeta! Dar…înainte  de a fi MARE, ai fost și tu mică! Ne spui două vorbe despre copilarie, năzbâtii, părinții tai?

Elisabeta Lipă : – Am copilarit in Candesti, un sat de ucranieni, din judetul Botosani. Bunica ma striga Uta si asa mi-a ramas numele de alint si la lotul de canotaj.
In clasa I am luat premiul al III-lea si de suparare i-am aruncat premiul in fata. invatatorului si am hotarat sa ma mut la alta scoala, chiar daca era mai departe cu 3 km de casa. Eram de mica orgolioasa si mi-era ciuda ca n-am luat premiul I.
In clasa a II-a, cand m-am dus la noua scoala. nu intelegeam deloc romaneste, parca vorbeau toti in chineza. Scoala de unde plecasem era pentru ucraineni. Nu ma jucam cu fetele ci doar cu baietii. Ii bateam pe toti, nu ma dovedea unul!.

Marina Almășan : – Hahaha! Mi te și imaginez! Cred că și acum bărbaților le e frică de tine!😁 Și..cand ai plecat de acasă? Cum a fost acel moment?

Elisabeta Lipă : – Cand am plecat de acasa, aveam 15 ani si nu stiam mare lucru despre canotaj. Nu a fost usor,  dar cu ambitie, am depasit toate momentele critice. 50 de fete am fost selectate, si din toate, numai eu am rezistat antrenamentelor. Mama nu voia sa mă lase, ba chiar m-a batut, ca sa imi vina mintile la cap, dar tata a fost alaturi de mine .Tata nu m-a batut niciodata si m-a sustinut, el a mers cu mine la Bucuresti, dar mi-a zis atunci ceva ce n-am sa uit niciodata: “ -Fată, daca tu ma faci de ras, sa stii ca eu te-am facut, eu te omor!”… Si nu l-am facut de ras.

Marina Almășan : – Puțini părinți din lumea asta au primit , din partea copiilor lor, atâtea ocazii de a se mândri cu ei, cum le-ai oferit tu, alor tăi. Spune-mi, Elisabeta, ce calități a dezvoltat in tine sportul?

Elisabeta Lipă : – Sportul te face om de echipa, te maturizeaza si te invata sa lupti, in continuare, si dupa o victorie si dupa un esec. Daca nu te antrenezi, daca nu esti disciplinat, pierzi tot ceea ce ai acumulat pana la acel moment.

Marina Almășan : – Cui îi ești cel mai mult datoare, pentru ceea ce ai ajuns?

Elisabeta Lipă : – Mie insami, familiei mele, antenorilor si coechipierelor de barca….

Marina Almășan : – Care au fost momentele cele mai dificile ale carierei tale?

Elisabeta Lipă : – Poate n-o să mă credeți , dar voi numi despartirile de Dragos, fiul meu.

Marina Almășan : – Te înțeleg perfect. Privind înapoi  Elisabeta, dacă ar fi să ștergi ceva, cu desăvârșire, din trecutul  tau, ce anume ar fi?

Elisabeta Lipă : – Nu as sterge nimic. As lua-o de la capat, cu bune si rele.

Marina Almășan : – Ce fericită ești, dacă nu ai niciun fel de regret! Ordonează-ți, te rog, ca importanță, marile tale victorii

Elisabeta Lipă  : – Nu pot sa fac asa ceva! Toate victoriile sunt importante. As puncta totusi Atena 2004, momentul in care am castigat cel de-al saselea titlu olimpic. ( foto : Getty image)


Marina Almășan : – Cand și cum a avut loc RETRAGEREA? A fost greu?

Elisabeta Lipă: – Nu. As mai fi stat 4 ani, in canotaj, daca se construia mult promisa pista olimpica in Romania. Am inceput însă sa lucrez si sa fac ceea ce stiam mai bine : sport!

Marina Almășan : – Dacă e să facem un bilanț , care au fost cele mai fericite și cele mai triste momente din viața ta?

Elisabeta Lipă : – Am avut parte de un munte de fericire…Nasterea lui Dragos, valoreaza mai mult decat toate medaliile! În ceea ce privește cel mai trist moment… cred ca a fost “plecarea” tatalui meu care mi-a fost modelul de viata….

Marina Almășan : – Imi pare tare rău…Vorbește-ne acum despre familia ta, despre cei doi bărbați din viața ta.

Elisabeta Lipă : – Sunt impreuna cu sotul meu, Cornel,  de la 19 ani. Mi-a fost alaturi la bine si la rau, m-a sprijinit, m-a incurajat si m-a respectat. Dragos este baiat mare deja. Are propria-i cariera si mi-a adus numai bucurii. Sunt un om implinit.

 Marina Almășan : – Ce faci acum, Elisabeta, cu ce te ocupi?

Elisabeta Lipă : – Sunt presedintele Federatiei Romane de Canotaj, vicepresedinte COSR si fac parte din multe comitete si comitii sportive. Sau mai simplu….fac management sportiv.

Marina Almășan : – Dar in timpul liber?

Elisabeta Lipă : – Ma bucur de viata. Calatorim, ne vedem cu prietenii, gustam cate un pic din tot ceea ce este bun si frumos.

Marina Almășan : – Vorbeste-ne despre cei mai buni prieteni ai tai, in diversele etape ale vieții.

Elisabeta Lipă : – Cele mai bune prietene ale mele au fost, sunt si vor fi coechipierele mele de barca. De-a lungul timpului am mai intalnit oameni speciali care imi sunt aproape,  dar canotajul rămâne familia mea …

Marina Almășan : – Ce frumos! …Ce-ți dorești de la 2021, Elisabeta?

Elisabeta Lipă : – Sanatate! Normalitate! Si un Tokio cu multe medalii olimpice pentru Romania si, mai ales, pentru canotaj!

Marina Almășan : – Așa să-ți ajute…Moș Crăciun! 

Sărbători fericite, draga noastră campioană de aur!

 

Proiect susținut de DPLAY SPORT ACERBIS : DPLAY SPORT ACERBIS


Publicitate