Timp liber

În prag de premieră, Valentina Fătu și Vasile Muraru… “dau din casă”!

Astăzi, Muzica și Umorul se dezmortesc, iata, cot la cot, după o lungă hibernare datorată temutului virus…total lipsit, din păcate, de umor!
La Teatrul de vară HERĂSTRĂU debuteaza stagiunea de vară a Teatrului Constantin Tănase. Și chiar dacă restricțiile îi împiedică încă pe talentații artiști ai teatrului, condus de îndrăgitul Vasile Muraru, să joace în condițiile obișnuite, spectacolul din această seară, de la ora 20,00, se anuntă a fi un super-succes. În buza lui, întrerupându-i mișelește,  din pregatiri și repetiții,  stăm de vorbă, așadar,  cu vedetele serii de astăzi : îndrăgitul cuplu Vasile Muraru – Valentina Fătu. Când pe rând și când în cor, cei doi spumoși actori ne-au răspuns la câteva întrebări-fulger :

femeide10.ro : – Cum a trecut perioada de izolare la domiciliu,  pt fiecare din voi?

Valentina Fătu : – Am realizat, din primele zile, dimensiunea  neputintei noastra de a actiona rapid si eficient…A noastra, a oamenilor, ca specie…Am stiut ca va fi nevoie de timp pana ce marile minti ale omenirii-cercetatorii, doctorii, savantii- vor gasi remediul…Asa ca am încercat sa nu tulburam Planeta, nici macar cu energia gandurilor incarcate de ingrijorare sau lamentari.
Dupa cam doua saptamani, in care , realmente, nu am comunicat cu nimeni, doar strict cu cei din familie, am privit situatia cu luciditate,  echilibrand si ajustand  permanent balanta informatiilor care soseau. Apoi nu am mai urmarit aproape deloc fluxul de stiri si am regasit bucuria lecturii si a studiului aprofundat pe domeniile care ne preocupa.  Am citit , ne-am documentat pentru proiecte viitoare, am continuat “vanatoarea” on-line, de fotografii , Afise si Caiete program, vechi, care au legatura cu Teatrul nostru.
De cateva ori am repetat, facand intalnire pe platforma Zooom, si am incercat, pe cat posibil,  sa nu alunecam in deznadejde…
Si, poate, cel mai important, am inteles ca ziua de mâine va aduce schimbari…că o sa fim altii… Mai simpli!  Dar in cel mai sofisticat mod, posibil!

Vasile Muraru : – Eu, personal, am stat în casă, ca toți ceilalți. Mai ieri ne doream o clipă de odihnă. Iată că a venit. Eu , ca tot omul, am fost obișnuit să respect regulile. M-am mai dus pe la TEATRU, să mai semnez câte ceva, să mai verific ce se mai face. Am făcut 12 minute în loc de o oră de acasă până la TEATRU , dar tot regretam aglomerația care era înainte! Am boscorodit virusul, că datorită lui m-a tot pus soția la treabă! ….Am vorbit mult la telefon cu salariații care lucrează de acasă…M-am uitat la filme românești și m-am minunat încă o dată ce actori mari are țara asta. I-am mulțumit DOMNULUI că pe MULȚI i-am cunoscut personal. Apoi am realizat cu Valentina,  pe ZOOM , niste aduceri aminte, ajutați de nemuritoarele fotografii.

femeide10.ro : – Ne bucurăm să constatăm că ați fost amândoi atât de activi! Daca ati fi stiut dinainte ce se va intampla, ce masuri ati fi luat?

Valentina Fătu : In primul rand n-am fi crezut ca lucrurile se pot schimba, brus, atat de drastic.  Iar mintea, neimaginad o asemenea grozavie,  n-ar fi generat  starea de alerta si de pericol iminent, care sa ne faca sa luam masuri…deci, ar fi fost cam la fel…

femeide10.ro : – Cum ati pastrat legatura cu publicul?

Valentina Fătu și Vasile Muraru : – La inceput, cand instinctul de supravietuire al fiecaruia dintre noi  s-a activat, reasezand prioritatile in viata de zi cu zi, ni s-a parut nepotrivit sa vorbim despre teatru, despre arta … Apoi, treptat, cand ne-am dobandit echilibrul interior si am gasit puterea de a intelege ceeea ce traim, am hotat sa fim prezenti, in mod public, ajutand asa cum ne pricem noi cel mai bine: am Initiat ,pe Zoom  si Facebook, o campanie personala care s-a numit “Vremea Amintirilor”, in care am am povestit, ilustrand cu fotografii, intamplari din turneele si deplasarile noastre . Deasemeni, am demarat si la Teatrul Constantin Tanase”, Campania: “De la Tanase,  direct la voi in case”, in care am difuzat selectii din spectacolele si evenimentele teatrului nostru, in fiecare seara , de la ora 18.00.  Iar asta, pentru ca noi chiar credem ca “Teatrul Tanase, este al tuturor!”, mai ales in astfel de momente…

femeide10.ro : – Aveti emotii acum, la redeschiderea stagiunii?

Cei doi, în cor : Da! Emotiile nu dispar niciodata…

femeide10.ro : – Vorbiti-ne despre ceea ce vor vedea spectatorii, in aceste weeenduri, la Herastrau

Vasile Muraru : – Toata luna iulie, in fiecare sambata, inclusiv pe 1 august, la “Gradina de Vara Herastrau”, incepand cu ora 20.00, spectorii nostri pot vedea spectacolul “Cu Masca sau fara Masca, oamenii vor sa zambeasca!” . Este un spectacol pe care l-am realizat in mai putin de doua saptamani. Nu am stiut pana in urma cu cateva zile daca vom juca sau nu…totusi, pregatindu-ne psihic si pentru  situatia in care nu ni s-ar fi permis sa jucam, am repetat cu seriozitate , ne-am pastrat increderea si am sperat la tot ce e mai bun…
Spectacolul reuneste atat momente mai vechi, cat si momente noi, gandite si scrise special pentru acest proiect. De remarcat faptul ca solistii vocali sunt foarte bine pusi in valoare, fiecare dintre ei sustinand, alaturi de Orchestra Teatrului nostru, un minirecital de cateva piese.
Ineditul spectacolului  consta in aparitia in scena a unor Artisti- Masti, pe care publicul spectator va trebui sa-i identifice. Desigur, acesta este doar un pretext , pe care noi ca scenaristi si coordonatori ai proiectului, l-am  gandit inspirați de contextual actual, in care mastile, medicale sau nu, au devenit atat de prezente in vietile noastre.

Valentina Fătu : – Desigur, nu avem pretentia ca am fi inventat roata… avem doar dorinta sincera si netrucata, de de a crea o admosfera vesela si relaxata, atat de necesara, tuturor, acum, dupa 4 luni de seceta artistica…
Si ne-ar placea , ca dupa spectacol, oamenii sa rămana  cu starea de bine pe care ți o da o seara de vara, petrecuta in aer liber, intre prieteni.

femeide10.ro : – Sună foarte bine ceea ce am auzit! Dar, spuneți-ne, ati adaptat repertoriul la cele intamplate?

Vasile Muraru : – Da, am fost nevoiti! Dupa ridicarea starii de urgenta si dupa ce legea ne-a permis organizarea de spectacole, am decis sa jucam! Demersul, insa, este unul extrem de curajos si, totodata, extrem de anevoios! In afara de constrangerile de natura bugetara ( activitatea fiind sistata timp de 4 luni, evident nu au fost incasari ) a trebuit sa respectam si sa aplicam  legislatia in vigoare privind desfasurarea de spectacole. Practic, am fost nevoiti sa impartim trupa teatrului in 3 echipe mai mici, astfel incat la repetitii , pe scena si la cabine, sa se respecte distanțarea sociala. Nu s-au putut realiza constructii artistice de ansamblu, am mizat pe momente solistice si pe repetitii individuale, acasa. Am limitat numarul repetitiilor de grup, bazandu-ne insa pe talentul si profesionalismul artistilor nostri. As vrea sa subliniez si conduita  ireprosabila a personalului tehnic si a celui administrativ. Carora, le multumesc!

femeide10.ro : – Și doar bucurestenii vor fi norocosii care vor avea parte de spectacolele Teatrului Tanase?

Valentina Fătu : – Daca ne referim la perioada imediat urmatoare, da, doar bucurestenii. Ar fi trebuit sa ajungem la Festivalul Umorului de la Vaslui, cu spectacolul” Suta lui Tanase”, insa…
In ceeace ne priveste doar pe noi, probabil, cat de curand, o sa ne intalnim cu iubitorii de revista, fiindca  de 4 ani jucam, intr-o formula de numai 3 oameni,  doua spectacole de diverisment, care se bucura de mult succes.

femeide10.ro : – Avem voie să aflăm, în premieră absolută, câteva din ponturile din show-ul vostru, ca si cuplu? Care sunt punctele sale forte?

Valentina Fătu : – Faptul ca-i luam pe spectatori drept parteneri! Ca le aratam, de la bun inceput, bucuria noastra, emotia noastra si uneori,chiar, vulnerabilitatea noastra…
Faptul ca ne putem adapta….si ca, indiferent de textul pe care-l avem de interpretat, transpare esenta prezentei noastre, in acel loc: Suntem aici sa facem momentul asta fericit! Sa va aducem voie buna! Bucurati-va, lasati necazurile de-o parte…momentul asta e al nostru si-al dumneavoastra, deopotriva! Haideti sa-l facem  vesel si bun!

femeide10.ro : – Frumos îndemn! Domnule Muraru, aveți ceva de completat?

 

Vasile Muraru : – Viata trece…Concentrati-va pe partea  ei luminoasa ! Nu carati dupa voi suparari sau ganduri de razbunare…Iertati! Fiti generosi cu cei din jurul vostru…Iertati si mergeti mai departe, cu inima senina!

femeide10.ro : – încercăm și o urare pentru nenorocitul asta de Coronavirus?

În cor : – Sa se ducă pe pustii…că noi mai avem viață de trait!