Bărbați de 10 Diverse

În New Yorkul îngenuncheat de pandemie, artistul de origine română SASHA MERET continuă să viseze

Pe artistul plastic Sasha Mereț l-am vizitat, acum vreo 4-5 ani, în atelierul său de la numărul 36 de pe Street Station, Cartierul Queens, orașul New York. O oră  durat toată vizita, cu interviu cu tot ( l-am publicat în cartea mea “Și eu am descoperit America”) , suficient însă cât să ies fascinată din această poveste. Mărturisesc,  a fost pentru prima dată când mi-a fost dat să admir o operă de artă realizată aproape în întregime din furculițe și cuțite! Lucrarea – o diademă uriașă –  urma să fie expusă la Expoziția Mondială de la Milano și artistul era pe ultima sută de metri cu finalizarea ei. Eu mai lipseam în peisaj! Așa că…dând totul “pe repede înainte”, am aflat cateva lucruri despre autor : 

Sasha Mereț ( în America “ț”-ul i-a dispărut, devenind “t”! ) s-a născut la București și a absolvit Liceul de artă Nicolae Tonitza. Avea, de mic, o înclinație puternică spre grafică. În mod firesc, ar fi urmat Facultatea de arte plastice, însă un tată mult mai pragmatic a decretat : „Vei face Facultatea de Comerț!”. În România, la acea vreme, artiștii cam mureau de foame… Și-a ascultat părintele. Și, culmea, deși era artist până-n măduva oaselor, a intrat primul, cu zece pe linie, la ASE. Așa e Sasha : de ce se apucă, face perfect! Drumurile vieții l-au adus, în 1987,  la New York. S-a căsătorit cu Oana, bibliotecară la Columbian Presbyterian University. Apoi au venit pe lume Colin și Ellis, cei doi băieți ai lor. La început Sasha a fost „întreținutul” soției sale. Nu e ușor să răzbești, ca artist, într-o lume plină de artiștii săi. A studiat doi ani gravura la Columbian University, a lucrat apoi , timp de 20 de ani, ca grafic designer și ilustrator la New York Times. Da, da, ați auzit bine!  Chiar la prestigiosul cotidian newyorkez, vestit în întreaga lume! Le-a trimis , pur și simplu, portofoliul său și..i-a convins din prima! Ani de zile a făcut ilustrație pentru celebrul cotidian. Banii nu erau însă foarte mulți, astfel încât în paralel a lucrat și la o companie de art design. Primul atelier și l-a deschis undeva , chiar în preajma clădirii World Trade Center. Cu câteva luni înainte de catastrofa de la 11 septembrie s-a mutat în altă parte. La timp…

Imaginația debordantă a artistului de origine română i-a cucerit definitiv pe americani. De fapt, ăsta e Sasha : merge pe stradă și adună lucruri de care nimeni nu are nevoie : țevi, robinete, furtune din cauciuc, sârme contorsionate, ligheane, orice! Mai apoi, în atelierul lui, toate acestea prind forme nebănuite. Sasha creează o altă lume, o lume paralelă, cu regulile sale, cu personajele sale fantastice. Atelierul și-l definește ca fiind un hram dedicat unei zeități..Care zeitate?- întreb. Niciuneia precise – unei mereu alte zeități! Sasha nu lucrează după schițe : totul se naște în mintea lui, după care prinde viață în atelier. Lucrările sale sunt imprevizibile și foarte „funny” – ceea ce prinde bine la americani. Lumea îl apreciază , iar dușmani nu prea are. Nici măcar în rândul breslei sale : nimeni nu se simte amenințat de românul Meret, din simplul fapt că ceea ce face el, nu se suprapune peste ceea ce fac ceilalți. Deviza lui este „Tot ce avem este MOMENTUL!” și încearcă el însuși să se bucure și să profite de fiecare clipă. Și-a impus să nu-i fie dor de țară, de părinții rămași acasă : e ca un scut de autoprotecție, spune el : de ce să faci/gândești lucruri care-ți aduc suferință? Călătoresc acasă des, mă bucur de ai mei, îi știu bine acolo, departe, asta îmi dă o stare de bine și…îmi văd de viața mea, de lumea mea.”

“-Ți se vând lucrările?” – țin minte că a fost ultima mea întrebare. Da . Uneori și cu 50 de mii de dolari! – a sosit măndru, răspunsul. Iar printre cumpărători se amestecă și destule celebrități. Spre exemplu, Uma Thurman achiziționase recent, dintr-o importantă galerie de artă newyorkeză, o astfel de lucrare,  semnată „Sasha Meret”. Quod erat demonstrandum! 

   Au trecut ceva anișori de la vizita mea. Probabil multe alte lucrări ale talentatului artist odihnesc acum în locuințele unor americani cu bani. Dar oare cum traversează Sasha această complicată perioadă a pandemiei? America, se știe, este una dintre cele mai lovite tări ale lumii. Îl inspiră sau îl inhibă pe artist coronavirusul? 

 Mânată de aceste curiozitați, zilele trecute l-am provocat pe Sasha la un nou dialog. De data asta, peste ocean. Prin skype. Am căutat amândoi o oră potrivită, îngăduită amândurora de problematicul fus orar și…iată, s-a născut interviul de mai jos! 

( atenție! În timpul interviului, Sasha Mereț ne va lansa invitația de a-i admira lucrările în cadrul unei expoziții virtuale. Iată linkul :  https://ellipsis-art.com/exhibitions/ ) 

Și acum iată și interviul : 

https://youtu.be/F7f3TJi3axg