Diverse

În fața Coronavirusului toți suntem egali – Ep. 11

Ne-au fost alături, în atâtea și atâtea emisiuni de la TVR. Ne sunt dragi, pentru că sunt oameni deosebiți, sunt valoroși, talentați, pozitivi, au cariere deosebite și multe de împărtăsit. Sunt candidații ideali, pentru orice Top al romanilor de 10! Și pentru că îi iubim, ne interesează și ceea ce fac , fiecare, acum, în această perioadă complicată : ce gândesc, ce simt, la ce visează si de ce se tem? Cum fac ca zilele să treacă mai ușor, mai cu folos…
Tututor acestor întrebări au încercat să ne răspundă și protagoniștii episodului de astăzi al serialului nostru. Vă invit să citiți gandurile unor femei de 10 și bărbați de 10!

ANETA STAN ( solistă folclor) : Mie nu mi-a greu deloc statul în casă, deoarece scriu f.mult pe calculator,aproape nu stiu când trece timpul .Pun ceasul să sune ptr ora de masă, altfel sar și peste ea. Am lansat primul meu volum de poezie in 28 iun-2019 la Muz.Satului D.Gusti, apoi la Cernavodă și în aug la Mangalia.de ziua Marinei Rom. Acum lucrez la cartea mea profesională, în care am adunat toate creațiile și compozitiile mele de la muzica populară , patriotică, romanță,la muzică ușoară românească și religioasă.Tot ce am scris si înscris în U.C.M.R , din 1969- până în zilele noastre, vor sta mărturie în această carte. Mulțumesc de întrebare, eu mi-am făcut auto izolare de când s-a dat anunțul și m-am încadrat în lege. Că am avut un vis premonitoriu, în noaptea de ajunul Bobotezei și mă așteptam să se-ntample ceva rău pe pământ, dar nu-mi puteam explica exact cum va fi , dar văzând cum decurg lucrurile sub ochii noștri, parcă îmi retrăiesc visul din noaptea de Bobotează.

DAN HELCIUG ( solist) : E bine acasă. Organizez excursii(afacere nouă)… PLECAREA se face din baie la 7.30, cu destinația sufrageria și bucătăria
Am dat drumul la un Vlog pe FB, cu transmisiune live din Cămara mea. #LivingCovidaLoca
#HelShow
Mă distrez bine în familie.. M-am izolat cât am putut de lumea dezlănțuită
Am timp sa scriu(carte/piesă de teatru) .. O sa lansez în Carantină, în curând, o piesă nouă, superbă.. pe.. Internet.
Sunt ocupat. Nu am timp să fiu panicat și deprimat.
Ce e val, ca valul trece

LILIANA LEVINȚA (jurnalist ) : “La începutul lunii, nu eram conștientă de pericolul care ne paște. Râdeam in sinea mea de cei care se îmbulzeau in magazine. Pe urma am început sa ma documentez, și am înțeles că nu e de glumit. In 11 zile de autoizolare, am ieșit o singura data să cumpăr de mâncare, și recunosc ca mi-a fost teama. Încerc pe cât posibil sa nu stau prea mult pe Facebook, pentru ca ma umplu de revolta. Este inimaginabil cât de mulți oameni refuza sa vadă realitatea. Este inimaginabila lipsa totala a simțului civic și a ignorantei cu care se confrunta societatea românească. Aici nu e vorba de o manipulare in masa la nivel global, și nici de un gaz fabricat in laboratoare care “se va ridica” la o anumită data… E pandemie, oameni buni!!! E ceva cu care omenirea nu s-a mai confruntat de peste 100 de ani! Poate de asta unora le e greu sa înțeleagă. Dar realitatea este ca mor mii de oameni zilnic, in special vârstnici, și din câte înțeleg, ei sunt cei care umbla cel mai mult pe străzi și in magazine.
In rest, “arestul la domiciliu” autoimpus nu e greu deloc pentru mine. Ma uit la enorm de multe filme și seriale, gătesc ( mănânc cam mult in perioada asta pentru ca am timp sa gătesc absolut cât vreau), îmi fac ordine in sertare (lucru care îmi displace total, dar acum găsesc ca e terapeutic), și îmi sun toți prietenii. De fapt, nici nu știu când trece ziua. Câteodată uit ce zi a săptămânii este, pentru ca acum toate zilele sunt la de, dar nu ma deranjează in mod deosebit. Sunt pregătită sa stau in casa și trei luni dacă e nevoie. Asta nu se numește panica. E responsabilitate fata de mine, fata de copiii mei și fata de cei din jurul meu. Pur și simplu refuz sa fac parte dintr-o statistica. STAȚI ACASĂ! RUPEȚI CICLUL ÎMBOLNĂVIRILOR!”

ADRIAN FETECĂU ( jurnalist ) : E o perioada tulbure si trebuie sa recunosc, gândurile mele sunt si ele tulburi…Am ajuns la o varsta cand credeam ca nu ma mai poate surprinde, cu adevărat, ceva! Si, iată, m-am înșelat amarnic… Ca toata lumea responsabilă, incerc sa stau cat mai izolat si sa folosesc cat mai des săpunul. Fiind însă comentator de sport la Radio România Actualități, trebuie sa mențin, alături de colegii mei din redacție, interesul pentru “ceva” care in aceasta perioada nu mai exista. Toate competițiile s-au oprit si toti factorii responsabili nu fac decât pronosticuri referitoare la datele cand se vor relua. Dar cine stie acest lucru? Asa ca săptămână trecuta, in emisiunile de seara pe care le-am realizat, am început să umblu la “cutiuta cu amintiri” si sa difuzeze interviuri si reportaje” de colectie” realizate in cei exact 28 de ani de cand am ajuns in radio. Printre alții, au putut fi reușiți Nicolae Dobrin, Leonard Doroftei, Gică Hagi, Feri Vaștag…Si mie mi-a facut o imensă placere sa-i redescopar si sa vad cu cata pasiune imi făceam meseria atunci, când aveam ca interlocutori performeri de exceptie, acum pe cale de disparitie…Așadar, jurnalistul sportiv trebuie sa fie in prima linie a activității pentru ca, in aceasta perioada, lumea are nevoie mai mult ca oricand de povești frumoase cu feti(cat mai) frumoși. Cred ca cei mai castigati vor fi , cand aceasta ” tulbureala” va inceta, cei care se vor păstra cu mintea cat mai intreaga… Un medicament eficace este, in mod sigur, lectura…Iată de ce, am depozitat lângă pat multe cărți care sper sa imi păstreze, in izolare, capacitatea de a visa ca, dupa, vom fi ” mai altfel”….PS: Ca sa va satisfac curiozitatea, citesc acum “Scrisuri” , o carte voluminoasă apărută la Editura Nemira in 1999 si cumpărată de la un anticariat de pe str. Doamnei. L-am descoperit pe Goma in ultimii doi ani. Am citit multe carti ale domniei sale. Goma nu a fost doar un dizident autentic.Este si un prozator redutabil! Romanul sau” Din calidor, o copilarie basarabeana” este, dupa parerea mea, cel mai bun din ultimii 30-40 de ani! Așadar, lasati-l pe Cartărescu si descoperiti-l pe Goma. Veti fi mai caștigat! Mai ales in aceasta perioada tulbure…( între timp, Paul Goma a fost răpus de coronavirus..N.R.)

ALBERTINA IONESCU ( vedetă TVR ) : De atat de multe saptamani auzim si ne ferim de acest inamic invizibil incat am impresia ca “il stiu de-o viata”.
Ma trezesc cu el, bem cafeaua impreuna si adorm cu el. Afland absolut toate detaliile despre el de la stiri. Intre timp am invatat sa fac sport acasa, am descoperit ca stiu sa-mi fac manichiura singura… si chiar stiu si sa-mi aplic un nuantator pe par. Am tot timpul sa citesc si sa ma documentez pentru materialele pe care le voi face pentru stiri. Si in sfarsit am terminat cartile incepute si abandonate. Am redecorat casa de cateva ori 😉 iar curatenie fac exagerat de des.
Ce sa va mai spun? Sunt ingrijorata, bineinteles, insa nu cedez.
Cam atat, va doresc sa ramaneti optimisti si sanatosi.

NATAȘA RAAB : ( actriță) : Eu am o boala automuna numita taupatie, asa ca stau in casa, îmi afecteaza mersul si vorbirea. Sotul meu a murit in septembrie, asa ca am ajuns să spun – datorita medcilor psihiatri si a medicamentelor – ca e mai bine asa, pt ca el ERA un medic de urgenta foarte bun, și chiar și chiar pensionat, ar fi fost in prima linie. Am noroc cu Vichi a mea care este cu mine( insotitorea mea) care mă ajută la curățenie. În rest, imi fac griji pt.mama, care are 89 de.ani si e intr-un camin de batrini și pentru fratele meu, care are un cancer pacreatic inoperabil. Ei sunt departe de mine, la Turda (i-am mutat de la Cluj) și mă întreb ce se va intimpla cu mama, daca i se intimpla ceva fratelui meu. Și uite așa am ajuns eu la paralizia supranucleara progresiva : pt ca avut mereu grija de toti cei din jur, și de cariera mea. In rest…”prea bun, prea ca la țară!” – cum spuneam cândva, la televizor!