Timp liber

În curând, în Parcul Bordei din București, CONCURSUL BĂRCILOR DRAGON – premieră absolută în România!

Vă invităm să veniți și să vă bucurați de emoționantul Concurs de Prietenie China-România al Bărcilor Dragon și Festival Cultural, duminică pe 18 iunie 2023, între orele 11:00 și 14:00 în Parcul Bordei, București. Acest eveniment este primul de acest fel în România și este dedicat comemorării prieteniei dintre China și România prin fascinantul Festival Duanwu sau Festivalul Chinezesc al Bărcilor Dragon.

Concursul Bărcilor Dragon va avea patru echipe, două din România și două din comunitățile chineze din România, care vor concura pe Lacul Bordei în bărci viu colorate în stil chinezesc. Festivalul Cultural va prezenta vizitatorilor tradițiile chinezești, unice și captivante prin diferite activități precum: dansul leului, spectacol de arte marțiale chinezești, dansuri populare chinezești, interpretări ale instrumentelor muzicale tradiționale chinezești, expoziție foto a patrimoniului mondial al Chinei și o varietate de ateliere practice. Totodata, vizitatorii pot degusta dintr-o varietate de delicii chinezești precum, Zongzi (găluște tradiționale din orez învelite în frunze de bambus umplute cu pastă de fasole roșie, curmale sau carne).

     Cursa va începe în jurul orei 11:00, după o ceremonie oficială de deschidere la care vor fi prezenți Excelența Sa, Han Chunlin, Ambasadorul Chinei în România și reprezentanți guvernamentali din România. Oaspeții de onoare vor marca ochii capului de dragon de pe fiecare barcă într-o ceremonie chineză antică care se crede că permite dragonului puterea de a zbura în mod deplin,

     Programul cultural va începe în jurul prânzului, iar toate programele sunt gratuite și deschise publicului. Vizitatorii de toate vârstele sunt bineveniți să găsească distracție, inspirație și angajament cultural în cadrul evenimentului.

Festivalul Duanwu sau Festivalul Bărcilor Dragon, un festival tradițional cu o istorie de multe secole în China, a fost adăugat în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO în 2009. Sărbătorit în mod tradițional în a cincea zi a celei de-a cincea luni a calendarului lunar (sfârșitul lui mai până în mijlocul lui iunie, conform calendarului solar), acestă zi comemorează viața și moartea lui Qu Yuan (340-278 î.Hr.). Qu Yuan, lider politic al Statului Chu, este recunoscut ca primul poet de seamă al Chinei. Qu Yuan a pierdut sprijinul regelui și a fost exilat din statul său natal, Chu, din cauza opoziției sale față de politica prevalenta de compromis cu puternicul stat Qin. În exil, Qu Yuan a scris poezia „Întâlnind tristețea”, care arată o mare loialitate față de statul său și oamenii săi. În 278 î.Hr., aflându-se că statul Chu fusese cucerit de Qin, Qu Yuan a fost cuprins de atâta durere încât s-a înecat în Râul Miluo. Oamenii din Chu au sărit în grabă în râu pentru a-l salva. Prea târziu pentru a-l salva pe Qu Yuan, acestia au vâslit furioși în bărcile lor și au aruncat Zongzi în râu ca o ofrandă pentru spiritul său și pentru a ține peștii departe de trupul său.

Astăzi, Festivalul Duanwu sau Festivalul Bărcilor Dragon precum și cursele acestora sunt populare în întreaga lume. Ca un festival dedicat sănătății, poporul chinez se salută și își urează sănătate și pace în ziua festivalului. Concursul de Prietenie China-România a Bărcilor Dragon și Festivalul Cultural, în celebrarea prieteniei și diversității culturale dintre China și România, își propune să vă aducă sănătate și liniște în întregul an.

Publicitate