Nutriție

Iată ce NU trebuie să mâncăm vara! Notați 10 astfel de alimente …aproape “interzise”

 

E vară și deja o lună din ea s-a dus! Canicula e la ea acasă și, se știe, vara exista intotdeauna o cantitate mare de caldura acumulata la nivelul corpului și care nu poate fi eliminata la fel de usor precum in restul anotimpurilor. Acest lucru poate conduce cu usurinta la o serie de imbolnaviri. Așa că…atentie la alimentatia vara! Mai exact, ideal este să reducem consumul următoarelor alimente :  

1. Așa numitele “Fructe fierbinti”

Ne referim la  litchi si longan. Dacă le consumăm, se va acumula cu usurinta prea multa caldura in corp, sensibilizand intregul organism la imbolnaviri. Multe persoane tind sa sufere de insomnii ca urmare a temperaturilor crescute, iar rata metabolica ajunge la un nivel ridicat. Drept urmare, o cantitate de caldura suplimentara nu este tocmai benefica. In plus, cei care se confrunta cu febra sau inflamatie ar trebui sa evite complet aceste fructe; se includ in aceasta categorie si piersici, guave, cirese, nuci de cocos, durian, caise.

2. Reduceți consumul de nuci! 

….mai precis de oleaginoase, seminte ale plantelor, care contin o cantitate mare de ulei si grasimi, cum sunt alune, nuci, caju, seminte de pin, de pepene, migdale, fistic etc. Nucile sunt nutritive si benefice sanatatii, insa in timpul verii trebuie evitate deoarece contin un numar mare de calorii si vor determina producerea de caldura in corp. Caloriile din 50 g de seminte de pepene sunt echivalente unui castron mare de orez. Pentru persoanele care nu sufera probleme de sanatate/de alimentatie, o portie de aproximativ 30 g de nuci zilnic reprezinta o cantitate potrivita pentru consum.

3. NU, cărnii in exces! 

Cand temperatura depaseste 35 grade Celsius, multe persoane tind sa transpire abundent; prin urmare, creste vascozitatea sangelui si apare o stare de irascibilitate. Daca consumati o cantitate mare de carne, modificarile temperamentului vor fi si mai evidente; aceasta contine proteine animale care pot reduce continutul de triptofan din creier si cauzeaza agresivitate si neliniste, dar si sunt mai dificil de digerat-implica diferite molecule si enzime pentru a fi digerata, ceea ce cauzeaza caldura, respectiv termogeneza. Apoi, carnea contine putin calciu, prin urmare in cantitati mari nivelul acestui mineral din corp va fi redus si va agrava temperamental irascibil mentionat. Nu in ultimul rand, carnea in cantitati excesive poate cauza scleroza vasculara si creste nivelul tensiunii, aceasta fiind importanta in stabilitatea emotionala.

4. Reduceți consumul de ceai si cafea! 

Aceste bauturi cresc si ele nivelul de caldura din organism, prin urmare trebuie evitate. De fapt, cafeina si bauturile cu zahar adaugat (ceai, suc si alte bauturi cofeinizate) pot deshidrata rapid corpul, conducand la un aspect congestionat al fetei. Denumirea stiintifica este de alimente diuretice – cresc excretia de apa a corpului. Nu doar bauturile pot avea un efect diuretic, ci si mango, fenicul, anghinare si sparanghel. Apa este cel mai bun prieten in lupta cu canicula, prin urmare trebuie consumata din abundenta in zilele toride.

5. Sunt cobtraindicate alimentele picante! 

Capsaicina este o componenta prezenta in alimente picante,  care determina senzatia de arsura/usturime, prin urmare acestea merita evitate cand deja este extrem de cald afara. Unele studii au demonstrat ca consumul de capsaicina este corelat cu o crestere de scurta durata in temperatura corporala si, desi este doar temporar efectul, cand aerul atmosferic ajunge la 38 grade Celsius, conteaza orice modificare. Si sosurile picante sau condimentele (chili, ghimbir, piper, seminte de chimen si scortisoara) incalzesc corpul deoarece cresc rata metabolica in mod semnificativ si au efect termogenic natural asupra corpului, destul de puternic.

6. Un NU și fructelor de mare! 

Pestele si fructele de mare in lunile calduroase au sanse mai mari de alterare ca urmare a conditiilor de ambalare/depozitare/transport. In plus, fructele de mare nu ar trebui consumate in lunile caldendaristice fara litera R.

7. Nici lactatele nu sunt tocmai bune! 

 Laptele, branza, smantana si iaurtul  genereaza caldura la nivel intern si cu cat sunt consumate in cantitate mai redusa, cu atat este mai bine. In plus, fac parte din categoria alimentelor perisabile si, datorita temperaturilor de mediu ridicate, sunt mai usor predispuse alterarii (bacteriile, in special listeria pentru lactate se prolifereaza mai repede in mediu cald), respectiv pot cauza toxiinfectii alimentare sau probleme gastrointestinale.

8. Grasimi – nici atât! 

Aici putem include o multime de alimente cum sunt burgeri cu carne grasa, junk food, pizza, cartofi prajiti si altele care testeaza abilitatea digestiva si cresc sansele de intoxicatie alimentara. Faina prajita, untul, rantasul si zaharul sunt printre cele mai nocive surse de grasimi trans care, desi au un gust placut pentru multe persoane, pot creste colesterolul rau LDL (scade cel bun-HDL) si creste nivelul de inflamatie din organism.

9. Evitați sosurile și maioneza! 

Majoritatea produselor de acest gen,  preambalate,  contin prea mult sodiu (sare) si zahar, ceea ce poate cauza balonare si apatie si, desigur, o crestere in temperatura corporala. Maioneza, mai ales cea preparata pe baza de ou crud, trebuie evitata din motive de siguranta alimentara; se altereaza mult mai usor la temperaturi crescute si nu putem fi siguri intotdeauna de conditiile sale de depozitare.

10. Inghetata…nici ea nu e prea bună! 

Din pacate, inghetata, dar si berea rece sunt incluse pe lista. Desi efectul lor pe termen scurt este de racorire, pe termen lung lucrurile stau diferit. Seattle Times l-a citat pe directorul sectiei de gastroenterologie de la Spitalul Johns Hopkins care sustine ca: „orice aliment ingerat cu temperatura mai mica decat cea a corpului va produce initial un efect sistemic de racorire.” Insa, dupa 15-20 minute, are loc un efect opus. Barry G.Swanson, profesor de Stiinta Alimentara si de Nutritie Umana la Universitatea din Washington explica: „corpul va raspunde in mod fiziologic la pierderea de energie (caldura) crescand fluxul sanguin pentru a racori regiunea respectiva si a aduce temperatura inapoi la cea fiziologica naturala.”

….Ne cerem scuze pentru veștile proaste, dar, de vreți să va fie bine, e bine să țineți cont de ele! 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.