Timp liber

Humoresque nr.7 a lui Dvořák – cea mai faimoasă lucrare pentru pian, după “Fur Elise” a lui Beethoven

Cu siguranță, de auzit, a auzit toată lumea de celebrul compozitor ceh Antonin  Dvořák . Poate mai puțini îi cunosc opera, dar suntem convinși că lucrarea sa “Humoresque” nr.7 ați auzit-o în repetate rânduri –  ca și coloană sonoră în filme artistice și de animație. O s-o reascultați imediat, însă vă vom da câteva informații despre ea și autorul său. 

Pe durata șederii sale in SUA,  Dvořák a fost , intre anii 1892 și 1895 , directorul Conservatorului din New York. În toată această perioadă el a adunat, in “agenda” sa personală, numeroase teme muzicale, pe care le-a “investit” mai apoi în lucrări memorabile. Unele au rămas însă multă vreme nefolosite.  În anul 1984,  Dvořák și-a petrecut vacanț de vară alături de familia sa, în Bohemia. Și-a amintit de temele adunate în agendă și “uitate” acolo și, profitând de peisajele superbe din jurul său și de relaxarea vacanței, s-a pus pe compus. A rezultat un nou ciclu de scurte piese pentru pian. Ciclul a fost intitulat HUMORESQUES, a fost curând publicat și s-a bucurat de un succes uriaș, în special datorită lucrării cu numărul 7, care și-a răsfrânt popularitatea asupra întregului ciclu.  Nr.7 a fost transformat intr-un cântec cu versuri, melodia fiind folosită ulterior ca tema principala a unui show de animație, pe un canal de televiziune. Multe productii cinematografice de mai târziu au folosit piesa lui Dvořák în coloana lor sonoră. 

Iar acum ascultați-o! Nu-i așa că o știați? 

…iar ca să vă cucerim cu totul, am ales pentru voi varianta interpretativă a drăgălașului virtuoz David Garrett! Ei, emoția este dublă acum! 😉

https://youtu.be/TohQ4yRjKCs