Copii și tineri Nu mai sunt copil!

Hai afară la lopatăăăăăăă!

Chiar dacă nu ai văzut Frozen probabil doar statusul tuturor cu „Hai afară la zăpadă” te-a făcut curios să-l cauți. Culmea, toți cei care ies afară la zăpadă ajung ori la cafenea ori în casa altuia. Nu tu dat zăpada, nu tu bătaie cu bulgări, nu tu cazemată…

Bine, bine, nu vă mai jucați în zăpadă ca ăia mici de 5-6 ani dar să luați o lopată în mână și să vă demonstrați maturitatea nu puteți?!? Pe strada mea sunt vreo 8 case și 2-3 blocuri. La 2 dintre case (a mea și a lu’ vecinu’) e curat; trece lumea de plăcere pe aici, mai ales dacă miroase și a plăcintă cu mere se mai și întorc. La celălalt vecin din colțul străzii e dată doar unde e garajul. Că, de, avem mașină trebuie să o scoatem la plimbare. Bine, bine, dar de ce e mașina parcată în fața porții mereu??? (Și strâmb!) Ca să blocheze drumul. (Pont: 3 bărbați locuiesc acolo.) Și mergi, Rosse, 5 metri pe trotuar, 30 pe șosea, te stropește un dobitoc neatent, intri în mormanul de zăpadă de lângă bulevard, cazi în fund, te uzi toată și ia-o de la început. Eh, acum am ajuns la blocuri. Mașini parcate peste tot, zăpadă peste tot, toată lumea în casă, la căldurică, numai eu mai am puțin și dau zăpadă doar să trec. Dar, nu! Trec prin zăpada de juma’ de metru, alunec de 2-3 ori, îmi sucesc picioarele ca un ren pe gheață și în cele din urmă văd că am făcut 20 de minute pe un drum de 5-6 minute. După matematica mea, nu foarte extraordinară, 3 blocuri de 10 etaje au cel puțin 60 de apartamente. Corect? Să zicem prin absurd că 50 de apartamente sunt ocupate fie de oameni în etate, fie de oameni cu dizabilități, fie de cămile sau mamuți. Da restu’ de 15? (Glumesc, știu că 60 minus 50 face 13).

Ceilalți își trimit soțiile afară, că de-asta s-au însurat. Se uită la televizor cum ninge așteptând să vină o tornadă (care, eventual să le ia soțiile) și să-i țină în casă câteva zile. Noroc că s-au aprovizionat cu bericică și semințe, deștepți oameni.

De mică îl vedeam fie pe tata, fie pe mama dând zăpada. Eu doar mă jucam și dădeam la loc nămeții însă, anul acesta am luat lopata în mână și am testat teritoriul. Într-adevăr… îți îngheață mâinile, îți paralizează 5-6 degete – clar ajungi să-ți pui o mână în ghips, nici bine nu mai vezi vreo 3 săptămâni, îți luxezi 3-4 picioare și parcă, parcă te testează și Alzheimerul. Dar, în rest e ok! Măcar ai dat zăpada. Dacă vine un val de omăt ca în Boston, unde anul trecut, au fost și doi metri de zăpadă, ce ne facem? Că de permis nu ne permitem ca newyorkezii să cheltuim 118 milioane de dolari pe 500.000 de tone de sare sau mai rău, ca ăia din Minneapolis care au folosit 10.500 de tone de sare.

Ei, un lucru e clar! Românu’ nu prea iese la zăpadă cum scrie el pe facebook. Românca, poate. De plătit pe cineva, e prea scump. Și atunci mă întreb: o fi de vină educația? Sau zăpada care, nesimțita, după ce că e iarnă, își dă drumul peste tot și se dezlănțuie cum îi e firea? Un lucru e clar. Dacă eu am putut să dau zăpada, dacă bătrâna de lângă școală se chinuie cu forașul să le facă loc trecătorilor, voi de ce nu puteți?!?

XOXO

Etichete

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.