Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Francezii se dezinfectează cu Dior, Guerlain și Givenchy. Corespondență de la Paris, de la Radu Dem

Emmanuel Macron e supărat foc pe francezi, că nu-s disciplinați.
Joi seara le-a ținut o predică de o jumătate de oră le televizor, sfătuindu-i să stea acasă și promițând că statul le va plăti salariile necondiționat. A închis doar școlile, în rest…contează pe civismul lor.
Aiurea ! Nu s-au dus la școală și la serviciu dar s-au înghesuit în baruri și restaurante.
Supărat foc la rândul lui, primul ministru a venit și el la televizor sâmbătă și i-a făcut cu ou și cu oțet. Văzând ca nu merge cu binișorul, i-a muștruluit și a decretat că barurile și restaurantele se închid. A lăsat deschise doar magazinele ce vând produse indispensabile, precum hrana, medicamentele și…tutunul !
Le-a dat voie totuși să iasă la aer liber și să se plimbe, ca să nu se enerveze prea tare, cu condiția să nu se înghesuie și să nu organizeze reuniuni publice. Dar ți-ai găsit ! Festivaluri, parcuri ințesate, ba chiar și restaurante deschise în pofida interdicției ! De exemplu, restaurantul « Au cote d’argent » din Calais nu a putut fi evacuat nici de polițisti, care s-au mulțumit cu un proces verbal !
Trebuie să recunoaștem că nici guvernul nu a dat dovadă de mai multă coerență. Duminică erau prevăzute alegerile municipale care nu au fost amânate. Francezii au fost deci incitați să rămână acasă, dar să…meargă la vot ! Prezența a fost de 44%.
Salutăm însă inițiativa marilor fabricanți de parfum (Dior, Guerlain și Givenchy) care au transformat liniile de fabricat parfum în instalații de produs gel hidroalcoolic pe care le distribuie gratuit spitalelor și tuturor stabilimentelor sanitare care au nevoie.
Nu se știe însă ce etichete vor fi lipite pe flacoane. Dat fiind contextul le dăm sugestiile următoare, alese din propriile lor cataloage : pentru Dior va fi « Poison » (otravă), pentru Givenchy « Interdit » (interzis), iar pentru Guerlain « Insolence » (insolență).

Credit foto :
www.guerlain.com , www.dior.com, www.givenchybeauty.com pentru parfumuri
fr.news.yahoo.com pentru Parc Montsouris
www.francetvinfos.fr pentru Restaurant deschis si Carnaval Dunkerque