Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 135 : La Moscova, o expoziție…cât un oraș întreg! 

 

Mi s-a făcut de o ….expoziție! Ador expozițiile pentru că, e de la sine înțeles, într-o expoziție oamenii adună (expun!) ce au mai bun și mai frumos. Iar într-o lume în care predomină răul și urâtul, chiar ai poftă să te plimbi , ferit de toate acestea, printr-o expoziție. Așa că… din nou, țup! în valiza LAMONZA, mai precis în buzunarul dedicat expozițiilor și extrag , iată, de acolo amintirea uneia dintre cele mai grandioase expoziții din câte mi-a fost dat să văd, prin lume. 

N-o să vă mire dacă vă voi spune că se afla în capitala Rusiei și , mai mult, că datează de acum aproape un secol, adică din vremurile acelea, în care, în fosta Uniune Sovietică, tot ce se construia,  era grandios. 

Iar dacă noi, românii, avem ROMEXPO, la ruși, “omoloaga”  se numește Expoziția Realizărilor Economiei Naționale, prescurtat ( din rusă) :   VDNH . Amplasat în nord-estul Moscovei,  complexul expozițional permanent este al doilea  ca mărime din Moscova și intră în top 50 cele mai mari centre expoziționale din lume.. 

Suprafața sa totală ( după unificarea, din 2014, a teritoriilor VDNH cu cele ale grădinii botanice și a parcului «Ostankino»)  este de peste 520 ha, iar suprafața pavilioanelor este de 134 mii m². Vă imaginați, cât am avut de tropăit, pe un frig  năpraznic ( la Moscova, iarna, mercurul coboară deseori sub -20 grade Celsius!) cot la cot cu fiul meu! 

  VDNH este , de fapt, un soi de “platforma ideologică” a fostei Uniuni Sovietice. Aici,  pe parcursul câtorva decenii, au fost expuse  toate realizările semnificative ale republicilor  care făceau parte din URSS. În prezent, VDNH este un complex cultural și expozițional, care adună laolaltă expoziții de tot felul. Însă nu numai vizitarea lor este o adevărată plăcere, cât mai ales promenada, pur și simplu, pe aleile expoziției, care vara ( noi n-am avut norocul ăsta!) par rupte dintr-o poveste. Cum ar fi , spre exemplu , fântânile grandioase ce colorează întregul teritoriu, și pe care nu poți rezista să nu le imortalizezi în fotografii. Imediat după Pavilionul nr. 1 se află, bunăoară,  fântâna principală a fostei Uniuni Sovietice. Aceasta este fântâna Prieteniei Națiunilor.  Fântâna înfățișează, de fapt,  toate republicile Uniunii din URSS, imaginate de autor sub formă unor  fete superbe,  îmbrăcate în costume naționale, cu trăsături care reflectă unicitatea fiecărei republici.

Fiind însoțită de un tânăr extrem de curios ( l-am numit aici pe Victor) , firește că unul din primele locuri

vizitate a fost Parcul spațial ; în forma sa actuală, el a fost deschis în 2008, deși principalele atracții ale parcului spațial s-au adunat aici de mai bine de 50 de ani. Obeliscul cuceritorilor spațiului,  sub forma unei rachete de lansare,  a fost inaugurat în 1964….In acest pavilion imi amintesc că Victor a probat, pe propria piele ( a se citi : stomac!) , de la un automat aidoma celor de băuturi răcoritoare, mâncare…de cosmonauți! Mai precis, o stranie “tocăniță” pasteurizată, din cele pe care  cuceritorii spațiului cosmic, le consumă în lungul lor zbor printre stele! …După care, firește, am zăbovit împreună prin pavilionul respectiv, parcurgând , pas cu pas, istoria cosmonauticii a “Marelui Vecin de la Răsărit”.

    Diferitele expoziții de toate felurile ( tehnice , vestimentare, alimentare) , pe care le-am “bifat” în continuare,  ne-au “mâncat” aproape o zi întreagă. Desertul l-au constituit însă o inedită preumblare printr-un incitant “Muzeu al iluziilor”, aflat în același spațiu imens, dar și un cornet cu castane coapte, achiziționate de la o tonetă rustică și care au
reușit să ne mai încălzească puțin!

    De menționat că, pe spațiul uriaș al VDNH, pe timpul iernii, municipalitatea organizează unul dintre cele mai mari patinoare în aer liber din Moscova. Din păcate, teama de a nu-mi rupe vreun picior în timpul călătoriei de documentare m-a impiedicat să-mi închiriez o pereche de patine, pentru a proba, pe propria piele, luciul gheții moscovite!

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate