Femei de 10

“Fitoterapia se bucură de prestigiu mondial, de credibilitate și de aprecierea consumatorilor, iar acest lucru trebuie readus în atenția publicului, o profesioniștilor, a instituțiilor statului”  – interviu cu dr. ANCA DANIELA RAICIU

 

“Sunt Anca Daniela Raiciu, și cel mai mult îmi place să găsesc sensurile lumii în care trăiesc. Asta m-a făcut mereu o căutătoare neobosită. Iar după ce am descoperit lucruri, cea mai mare bucurie a mea a fost să împărtășesc descoperirile făcute – așa își începe “cartea de vizită” Daniela Raiciu, cunoscutul specialist în fitoterapie, domeniu în care strălucește de peste 3 decenii. Dincolo de latura emoțională a iubirii sale pentru plante, pe care le încolonează într-o armată nevăzută ce luptă pentru sănătatea semenilor săi, cartea de vizită a Danielei Raicu cuprinde o seamă de elemente concrete, care ne confirmă faptul că avem de-a face cu un …”specialist de 10”  :  deține funcția de Vicepresedinte al Societatii Romane a Chimistilor Cosmetologi, este un factor activ in domeniul  cercetarii si ingineriei stiintifice, organizare de targuri si expozitii, funcționeaza si ca Lector universitar la Facultatea de Farmacie „TITU MAIORESCU”( la Catedra de farmacognozie, fitochimie și fitoterapie)  , este specialist în Marketing farmaceutic, Dermatofarmacie si Cosmetologie, Presedinte al Patronatului PLANTA ROMANICA, membru in Comitetul Tehnic al Plantelor medicinale si aromatice. 

Și, după ce v-ați dezmeticit după această înșiruire menită să ne trezească admirația deplină, vă invităm s-o cunoașteți personal pe doamna ANCA DANIELA RAICIU. 

Marina Almășan : – Cand erați mică, bănuiesc că v-ați uitat și dumneavoastră la celebra emisiune, care avea în  centrul sau un personaj ce vă purta numele :  “Daniela și Aschiuță.”  Mai țineți minte?  De fapt, dacă v-a surprins , să știți că această curiozitate a  mea a fost, de fapt, un preambul  la prima mea întrebare :

• Ce fel de copil ați fost?

Anca Daniela Raiciu : -Buna intrebare!Parintii mei mi-au dat numele dupa Daniela Anencov! Am fost un copil cuminte, ascultator, care dorea sa citeasca de la o varsta frageda si pentru asta si pentru faptul ca nimeni nu vroia sa imi citeasca subtitrarile de la filme, m-am autoeducat,  asa ca la 5 ani citeam cursiv…

Marina Almășan : – Deci, de mică ați fost un om studios. Cand s-a împrietenit pentru prima oară Anca Daniela Raiciu cu natura?

Anca Daniela Raiciu : – Prima si prima oara,  natura m-a atras atunci cand ma duceam in vizita vara in vacante la bunica mea, in jud.Teleorman, intr-un sat uitat de lume acum,  dar pe atunci plin de viata…Acolo alergam pe camp alaturi de verii mei..

Marina Almășan : – ..deci, rădăcini adanci! Înainte de a vă îndrepta spre farmacie ( apropo, de ce ați făcut-o?) ați avut și alte înclinații? Alte țeluri profesionale?

Anca Daniela Raiciu : – Doctoratul l-am facut in farmacie, facultatea a fost cea de chimie de la Politehnica. Pe atunci exista o singura catedra de chimie,  nu exista chimie si la universitate si la politehnica.

Am cochetat in scoala generala si in liceu cu poezia….scriam versuri la revista scolii, in facultate aveam o emisiune la radio Grozavesti despre muzica clasica…

Initial am oscilat intre Facultatea de Litere si Institutul de Teatru si datorita profesoarei mele de limba romana din scoala generala dar si datorita dnei prof de limba engleza care mi-a marcat profund gandirea.

Daca e ceva ce m-a atras la studiul limbii engleze a fost tocmai dna profesor de limba engleza si daruirea cu care iti explica anumite lucruri.

Marina Almășan : – Înseamnă că “schimbarea de macaz” a fost chiar spectaculoasă! Și, în consecință, ați făcut o facultate în care ați învățat totul despre  leacuri. Care sunt marile învățăminte dobandite în anii de studiu?

Anca Daniela Raiciu : – Interesul pentu sănătatea oamenilor a fost preocuparea mea principala, de când am devenit conştientă de dimensiunea acestui aspect pentru o viaţă împlinită şi realizată.

De fapt sunt chimist la bază, dar doctoratul îl am în ştiinţe farmaceutice,  deoarece am considerat că a şti cât mai mult, este un lucru de bază.Sănătatea este un aspect atât de complex, încât nici acum, după mulţi ani de profesie, nu pot afirmă că ştiu prea mult despre acest domeniu, motiv pentru care nu m-am oprit din a mă informa.

A cunoaşte ştiinţific, în amănunt, modul în care o substanţă interacţionează cu alta şi efectele pe care le are asupra sănătăţii, aceasta ar fi definiţia mea personală despre ştiinţa farmaceutică, pe care am onoarea să o slujesc cu acceaşi dragoste dintotdeauna.

Consumatorul român de produse fitoterapeutice se înscrie în trendul general mondial al oamenilor care redescoperă puterea plantelor şi caracterul blând,vindecător, neinvaziv al acestora. Vorbim despre profilul unui om inteligent, informat, care înţelege că boala poate fi prevenită prin utilizarea puterii curative a plantelor şi a informaţiei pe care acestea o deţin.

Marina Almășan : –  Îmi place să cred că tocmai v-ați referit la cititoarele revistei noastre! Dumneavoastră personal, când ați început să constatați forța naturii și când ( și de ce?) v-ați dedicat fitoterapiei?

Anca Daniela Raiciu : – Am un secret time-management interesant, sunt lector universitar deci predau farmacognozie şi fitoterapie, marketing farmaceutic, dermatofarmacie și cosmetologie, activez în domeniul fitoterapiei de peste 18 ani – fiind și Directorul Marketing&Comercial, Logistică, Distribuţie al unei importante companii din domeniu, lucrez de 32 ani în industria farmaceutică românească,

Scriu si articole ştiinţifice si încerc sã mã împart între viaţa profesională aglomerată şi familie.

Ziua mea de lucru este de minimum 16 ore pe zi, şi dacă aş încerca să v-o descriu ar rezulta un roman-foileton. Pe scurt, sunt pasionată de meseria mea dar şi foarte responsabilă, aşa că nu accept să fac lucrurile sub un anumit standard de performanţă.

Agenda mea e făcută cu luni de zile înainte şi uneori îmi împart timpul la minut, ca să pot acoperi mulţimea de sarcini care-mi revin în fiecare din rolurile asumate.

Marina Almășan : – În acest caz, vă mulțumesc că ne-ați strecurat și pe noi în agenda dvs, cu acest interviu! 😁 Ați putea rememora, vă rog,  un moment anume, care a marcat cotitura in viața dvs?

Anca Daniela Raiciu : – Cotitura cea mai importanta in viata mea a fost intalnirea cu marele om de stiinta Stefan Manea, cel de la care am invatat mult si in domeniu personal si profesional.Un om ca dumnealui cred ca se naste o data la 100 de ani.

Ne dorim cu toții sa fim sanatoși. În absenţa stãrii de bine, nimic nu este posibil. Nici activitatea profesionala, nici cea familiala, nici cea personalã, pentru că ne întâlnim cu exigenţe ridicate în fiecare domeniu și trebuie sã le facem faţã. Nu existã suficientã educaţie pentru sãnãtate, care ar trebui introdusã încã de la gradiniţã și ar trebui sã nu ne lipseascã în nici o etapã a vieţii.

Marina Almășan : – Aveți perfectă dreptate, să-l menționați pe dl.Ștefan Manea, inventatorul faimoasei spiruline. L-am avut și noi invitat, la una din emisiunile noastre trecute, și a făcut mare senzație! Țin minte că telefoanele au zbârnait toată săptămâna, după acea emisiune. Spuneți-mi, vă rog frumos, ce ar trebui să știe oamenii despre calitățile uluitoare ale plantelor?

Anca Daniela Raiciu : In conditiile unui puternic asalt al industriei alimentare,  avem de-a face cu o alimentație deficitară, din cauza solului devitalizat, a pesticidelor și a modificărilor genetice succesive. Acest lucru face necesar să recurgem la suplimente alimentare chiar și dacă avem o dietă zis ”ideală”.

De fapt acest termen este gol de conținut, deoarece nimeni nu mai poate avea pretenția astăzi că mănâncă sănătos. Din fericire, suplimentele alimentare fitoterapeutice au la bază tehnici inovative de înaltă clasă, ce completează nevoile diferitelor categorii de populație și deschid un nou front de luptă cu afecțiunile curente.

Fitoterapia se bucură de prestigiu mondial, de credibilitate și de aprecierea consumatorilor, iar acest lucru trebuie readus în atenția publicului, o profesioniștilor, a instituțiilor statului. În ultimele decenii a revenit în forță în preferințele oamenilor, aportul fitoterapiei fiind semnificativ în unele boli cardiovasculare, hepatice, intestinale, metabolice, respiratorii, aceasta fiind încontinuu validatã de cercetãrile recente.  S-a demonstrat că suplimentele alimentare sunt surse importante de nutrienți și oferă sprijin puternic în construirea unui stil de viață sănătos, în condițiile în care acesta este un deziderat tot mai greu de atins.

Marina Almășan : – Din punctul dvs de vedere, care ar fi un Top 3 al celor mai uluitoare plante de pe pământ? Motivați fiecare menționare.

Anca Daniela Raiciu : – Nu exista o planta uluitoare in mod deosebit. Fiecare dintre ele au proprietati terapeutice deosebite, chiar pe blogul meu ancadanielaraiciu.ro caut sa aduc in amintirea celor care il citesc diverse tipuri de plante medicinale si aromatice si calitatile lor si  nu numai…

Marina Almășan : – Vom studia cu mare atenție, așadar, blogul dvs! Care considerați că este sunt cea mai importantă izbândă a dvs , în materie științifică?

Anca Daniela Raiciu : – Sănătatea este un aspect atât de complex, încât nici acum, după mulţi ani de profesie, nu pot afirmă că ştiu prea mult despre acest domeniu, motiv pentru care nu m-am oprit din a mă informa.

A cunoaşte ştiinţific, în amănunt, modul în care o substanţă interacţionează cu alta şi efectele pe care le are asupra sănătăţii, aceasta ar fi definiţia mea personală despre ştiinţa farmaceutică, pe care am onoarea să o slujesc cu aceeaşi dragoste dintotdeauna.

Marina Almășan : – …și vă felicit din toată inima pentru asta. Știți ce este , de asemenea,  admirabil, în cazul dvs?  Faptul ca nu țineți numai pentru dumneavoastră ceea ce știți. Vă aduce cariera didactică fericire? Motivați. Cum reușiți să ajungeți la sufletul studenților? Rememorați un moment inedit din această dimensiune a dvs.

Anca Daniela Raiciu : – În orice loc de munca, imaginea este crucială. Dar imaginea reflectă faptele tale. Dacă faptele tale se întemeiază cu adevărat pe integritate şi lucru bine făcut, nu are cum să te contrazică imaginea pe care ceilalţi o percep despre tine.

Studenţilor mei de la Facultatea de Farmacie TITU MAIORESCU le spun să facă meseria asta numai dacă iubesc oamenii,  altfel vor avea o mare dezamăgire.Acesta e un sfat important în viitoarea lor profesie, cea de farmacist.

Același lucru le spun si unora dintre elevii mei de la Seminarul Teologic Ortodox București, care vor deveni asistenţi de farmacie.

Vreau să le transmit celor care ne citesc,  că sănătatea este înainte de toate o responsabilitate personală. Înainte de a ajunge să dăm vina pe medici, pe sistem, pe ţara în care ne-am născut, ar fi bine să ne respectăm ca indivizi, să acţionăm preventiv, să avem grijă de noi, şi să luăm decizii de sănătate bazate pe o bună informare prealabilă.

În sensul celor arătate mai sus, metodele naturale complementare de vindecare şi comportamentul profilactic reprezintă o opţiune inteligentă şi chiar necesarã.

Marina Almășan : – Aș trece la o altă “dimensiune” a dvs. Și îmi voi prefața întrebarea cu un proverb popular românesc , putin cam dur, recunosc, și pe care lumea îl asociază , mai nou, vieții politice : “Te bagi în tărâțe – te mănâncă porcii”. De ce ați simțit nevoia să intrati in politică și care v-au fost satisfacțiile și nemulțumirile.

Anca Daniela Raiciu : – Activez în politică, deoarece numai așa consider că pot să aduc o cât de mică schimbare lumii în care trăiesc, predau farmacie studenților mei, mă bucur de familie, prieteni, călătorii, de cărți și înțelepciunea lor, de artă, de a fi participant la viața cetății, care niciodată nu m-a lăsat indiferentă. De aceea activez într-un partid politic și ceea ce gândesc spun tare și public. Urmare a acestui fapt, primesc neîncetat laude care îmi încălzesc sufletul și critici care mă rănesc. Din fericire, criticile nu m-au demotivat niciodată și faptul că prin dialog am ajuns să-mi fac prieteni noi, îmi demonstrează că a nu abdica de la dorința de a fi împreună cu ceilalți mi-a adus recompense pe care le prețuiesc din toată inima.

Marina Almășan : – Ce ziceți, mai are viitor țărișoara asta? Va întreb asta  după un an atât de complicat din toate punctele de vedere.

Anca Daniela Raiciu : – Romania are sigur un viitor pe care numai noi il putem crea!

Reflectarea experienţei şi a principiilor generale de viaţă se realizeazã numai prin munca de echipă.Dacă nu-i respecţi profesional pe ceilalţi, nu ai dreptul să te aştepţi la respect! Acesta este cel mai important principiu al meu şi lui îi datorez relaţii bune şi foarte bune cu colegii.

Orice decizie profesională am luat,  a generat consecinţe şi în plan personal. De exemplu o repet de câte ori am ocazia pentru a-mi face bine meseria, recunosc că de multe ori am cheltuit din bugetul de timp cu care eram datoare familiei mele.Am făcut-o pe de o parte pentru că am găsit înţelegere la ai mei, pe de altă pentru că performanţa înseamnă o investiţie enormă de timp şi energie.

Dacă ar fi să o iau de la început, nu m-aș gândi decât tot la al cel al sănătăţii.

Din 12 iunie 2019 am fost numită în funcția de președinte al patronatului PLANTA ROMANICA.

Legatura mea cu acest patronat a fost reprezentatã de faptul ca alãturi de Academician dr. farm. Ovidiu Bojor președinte onorific, am contribuit cu mare drag și placere la treburile asociaţiei din calitatea de doctor în știinţe farmaceutice și lector universitar la Facultatea de Farmacie TITU MAIORESCU.

Acad.dr.farm.Ovidiu Bojor a amprentat fitoterapia româneasca, iar constituirea acestei asociaţii este o consecinţã fireascã a modului în care oameni de un enorm prestigiu știinţific au înţeles sã-și aducã contribuţia.

Marina Almășan : – Așadar fitoterapeut, om de știință, cadru didactic, activist politic. Mai există și vreo altă dimensiune a Danielei Raiciu, pe care am omis-o?

Anca Daniela Raiciu : – Poate ca da,  sau poate ca nu! Sunt multe lucrurile pe care poate le-am omis, in această discutie amicala pe care noi doua am purtat-o. Nu sunt decat un om care isi doreste sa faca bine si sa fie sprijinit de semenii săi!

Marina Almășan : – Dacă noi vă acordăm nota 10, de ce anume credeți că o meritați?

Ce nu ați reușit încă să faceți?

Anca Daniela Raiciu : – Marina draga ce nu am reusit sa fac? Nu am reusit sa fac in asa fel incat sa ii fac pe unii din mass-media sa constientizeze ce important e sa fii alaturi de natura, de plantele medicinale si aromatice si nu sunt multumita ca nu am reusit sa-i conving pe colegii mei, politicienii,  de rolul femeii in societate si in politica in tara noastra, atat de vitregita in aceste timpuri!

 

Marina Almășan : – Ei, mai aveți timp destul și pentru asta! Pentru că ne apropiem de finalul interviului, voi încheia cu o întrebare mai “colorată” : eu, pe vremuri, le serveam românilor “Ceaiul de la ora 5”. Dumneavoastră, in finalul acestui interviu, ce ceai le recomandați românilor, pentru a-i feri/vindeca de cele mai multe boli?

Anca Daniela Raiciu : – Am o planta, pe care eu personal o iubesc inca din copilărie, iar aceasta este busuiocul, planta biblica si sfanta. Un ceai de busuioc ne ajuta sa gandim limpede si sa ne protejam de usoarele viroze respiratorii!