În vara anului 1994 Marina Almășan declara unui ziar că-i plac parfumurile Christian Dior. Pe acest plan, venerabila firmă a rămas în top. Dar a luat-o un pic razna cu moda vestimentară, și nu e singurul. Christian Dior face parte dintre creatorii care utilizează post-adolescente anorexice ca umerașe ambulante pe podium-uri.
Nu știu câte femei reale se pot identifica cu astfel de arătări. M-am uitat în jurul meu pe stradă dar n-am văzut nimic care să semene cu așa ceva. În schimb, în reportajele privitoare la eliberarea lagărului de la Auchwitz de către glorioasa armată sovietică am văzut multe potențiale candidate la postul de manechin. Dacă e să credem ce spun bătrânii, se mai găseau astfel de specimene în sanatoriile pentru tuberculoși. Dar în zilele noatre, grație antibioticelor, numărul lor a scăzut considerabil, și recrutorii au abandonat această pistă. Ca și cea a rahiticelor, de când expunerea la soare e și ea la modă, și vitamina D accesibilă pretutindeni.
Creatorii de modă leneși susțin că pe astfel de siluete fantomatice e mai ușor de ajustat hainele.
Creatorii de modă zgârciti spun că fac economie de materie primă.
Statul francez a promulgat în 2015 o lege (propusă nu de către o deputată grasă și geloasă ci de un bărbat milos) prin care se reglementează angajarea, creșterea și dresajul manechinelor, și se impune o vizită medicală înaintea reprezentațiilor, dar se pare că legea nu se prea respectă.
Iar controalele în acest domeniu nu sunt încă puse la punct, spre deosebire de cele legate de protecția animalelor, în ferme și în abatoare.
Există exemple, în istorie, de vietăți înfometate înainte de a fi exhibate în public: de exemplu, leii ce urmau să înfrunte gladiatorii în arenele romane.
Dar ei știau măcar pentru ce rabdă de foame: în caz de victorie îi aștepta un ospăț copios, pe bază de gladiatori musculoși cu carne tînără și fragedă.
Dar manechinele de la Dior (și de la principalii săi concurenți), după defilare, n-au dreptul decît la o foaie de salată și un ceai verde (fără zahăr). Păi merită ?
Din Franța, Radu Dem
Merita sa mori pentru un vis! Asa sunt artistii. La acel nivel moda e arta.