Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Extremiștii coronavirusului  – corespondență din Franța de la Radu Dem

 

Mare-i grădina lui Dumnezeu, spune înțelepciunea din bătrîni. În plus, e în pantă, adaug eu.
Adică la o extremitate urcă la o mare înălțime, iar la cealaltă coboară nedorit de jos.

Hai să vedem cum arată această gradină în Franța, și să începem cu zona de sus.  

Când epidemia a lovit crâncen populația, spitalele au fost depășite rapid de evenimente. În plus de penuria de material, nevoia de personal s-a făcut simțită în primele săptămâni. Doar  în regiunea Ile de France (cea care are în mijloc Parisul), la ora actuală 600 cadre medicale s-au îmbolnăvit. Guvernul a lansat un appel la ajutor pensionarilor, studenților și tuturor celor care au competențe medicale. 8000 de voluntari s-au prezentat, printre ei găsindu-se și   medici generaliști în activitate care vin dupa program, noaptea sau duminica, să ajute, uneori chiar pe post de simpli felceri. Am văzut și români printre ei. Până acum, 5 dintre acești  voluntari au murit, răpuși de coronavirus. Prima victimă, Jean-Jacques, 67 ani, ortopedist pensionar de origine malgasă, figurează în poza alăturată.      

Multe alte inițiative de solidaritate și-au făcut apariția : pentru preparare și livrare gratuită de gustări spitalelor, făcut cumpărături și livrat la domiciliu bătrânilor singuri, pentru supravegheat copiii cadrelor medicale ocupate în prima linie, imprimat și distribuit declarații pentru cei ce nu dispun de computer, cursuri de aerobic la distanță (fiecare pe balconul lui !), etc.      

La extremitatea josnică a grădinii lui Dumnezeu s-au semnalat câteva inițiative deplorabile : o infirmieră a primit o scrisoare anonimă care-i cere să se mute din bloc, și chiar din localitate, căci fiind în contact cu bolnavi, la spital, riscă să-i contamineze pe colocatari. Un medic de la urgențe, care urma să se mute într-un imobil, a fost împiedicat să o facă, din acelasi motiv. O asistentă medicală dintr-un serviciu de reanimare a găsit pe parbrizul mașinii un mesaj care-i spunea să n-o mai parcheze alături de celelalte vehicule, ca să nu le infecteze, etc. Cum se spune la români : pe cine nu lași sa moară, nu te lasă să traiești ! 

Jurnaliștii spun că din fericire, aceste atitudini se numără pe degete. Sperăm că pe degetele a cât mai puține mâini !  

Credit foto : www.leparisien.fr, www.lhumanite.fr, www.nicematin.fr , www.francebleu.fr , dw.com

Publicitate