DanDANA! Ea și El Povestea mea

Era compromisurilor

 

Aveam cu mulţi ani în urmă o cunostinţă căreia îi anticipam obiceiurile. Ştiam exact ce va urma după ce anunţa că trece pe la mine. Venea cu o pungă de mere sau un suc pentru copii, iar a doua zi se prezenta cu problema ei: Te rog sa ma ajuţi! Am nevoie de…

Şi întotdeauna era ceva greu de făcut, relaţii, intervenţii, etc. Adica îmi forţa cumva mâna. Nu ma intreba dacă pot, ci să fac tot posibilulsa o ajut! Nu era genul de persoană de care să scapi uşor.

Cu siguranţă există persoane care te obligă prin gesturi mici și neînsemnate (un covrig, un măr, o pungă cu ceva) să obţină un avantaj incomparabil mai mare de la tine.

Mă simţeam prost de această situație, însă pana la urmă am învățat cea mai preţioasă lecție a vieții: ai grijă cu cine te însoțești! Și totuși, câteodată nu o poți aplica. Anumite circumstanțe aduc pur și simplu persoanele în calea ta astfel încât să nu le poți ocoli.

Trăim greu, în era compromisurilor și a dependenței de orice. Suntem nevoiți să supraviețuim într-o lume care și-a pierdut busola…

Uneori suntem părtinitori doar pentru o bucată de pâine și puțină atenție. Nu te pui contra cu ceilalți, chiar daca vezi (și știi) că ceva nu e bine. Asta pentru că te-ar costa scump. Îți pierzi prietenii, cunoștințele, devii încet-încet un paria care nu-și mai găsește locul.

Prin urmare, trebuie să spui și să faci ceea ce face grupul căruia îi aparții, ca să fii acceptat, nu marginalizat.

Cum să trăiești liber într-o lume care-ți impune încotro s-o iei și ce săfaci, doar ca să supraviețuiești? Cum să trăiești liber când ești constrâns de persoane cărora trebuie să le cânti în strună, pentru că de ele depinde echilibrul tău în societate?

Libertatea costă scump și nota de plată e greu de achitat. Dacă nu chiar imposibil.