Călătorii Timp liber

Epilog, din Orașul de poveste

sigla_romvac

Călătoria noastră în China se apropie de sfârșit. Cele 10 zile petrecute la Beijing pot fi acum incluse în topul celor mai inedite experiențe de până în prezent. De fiecare dată când ieșeam din hotelul în care eram cazați, încercam să ne dezlipim puțin de aparatele de fotografiat și să fim atenți și la oamenii din jurul nostru, la felul în care se îmbracă, la obiceiurile lor, la modul în care interacționează unul cu celălalt. Am văzut cum la chinezi este un cod al bunelor maniere să oferi cartea de vizită cu ambele mâini și cu un gest de plecăciune și cum niciun chinez nu poartă verighetă. În China totul se petrece în viteză. De la construcțiile zgârie-norilor, care sunt ridicați în mai puțin de doi ani, la trenurile de mare viteză, care parcă zboară cu cei 300 km/h, apoi la condusulp1020415 mașinilor: traficul din Beijing este o adevărată provocare și fac pariu că orice român care s-ar încumeta să conducă în capitala Chinei, ar reununța în numai o săptămână, recurgând la siguranța oferită de metrou. De asemenea, am observat amabilitatea și caracterul prietenos al chinezilor atunci când nu știam cum să ajungem într-un loc sau atunci când nu reușeam să găsim mărimea potrivită la suveniruri. Chiar dacă, uneori, engleza nu era suficientă pentru a ne face înțeleși, apelam la limbajul trupului, iar drăguții chinezi erau fericiți că ne-au dat o mână de ajutor.

În ultima zi a șederii noastre, ne-am propus să descoperim latura jucăușă a chinezilor într-unul dintre cele mai populare parcuri de distracții din Beijing: Parcul Bajiao. Acesta a fost deschis în anul 1986, fiind recunoscut drept Disneyland-ul Chinei. Având această informație în minte, ne-am pregătit sufletește să dăm nas în nas cu niște prețuri uriașe, exact ca la Disneyland-ul din Paris. Însă, spre bucuria portofelelor noastre, intrarea a costat numai 10 yuani (6 lei) de persoană, iar prețul accesului la fiecare atracție era la fel de “cuminte”. Prima noastră oprire a fost la… harta parcului, întrucât eram curioși să vizualizăm suprafața acestuia. Parcul Bajiao este imens, la fel ca toate celelalte construcții ale poporului chinez. Cele peste 100 de atracții se întind pe  350.000 de metri pătrați, acest lucru urcându-l pe primul loc al Topului asiatic al parcurilor de distracții. În mijlocul parcului, un castel identic cu cel din Disneyland-ul Parisului te introduce în lumea jocurilor, a frumosului, a culorilor și a copilăriei. Toți vizitatorii, mici și mari, se bucurau copios de leagăne, caruseluri, mașinuțe, jocuri img_2554mecanice de toate felurile, bărcuțe, montagne-russe, expediții cu barca prin canioane întortocheate, filme de la 3 la 7D, castele ale groazei și alte asemenea lor. Fiind ultima zi petrecută printre chinezi, ne-am îngăduit să ne zvârlim cât colo “hainele” de reporteri și să intrăm la rându-ne în joc… Ne-am urcat în montagne-russe și am fost răsuciți în toate părțile, iar stomacurile noastre au fost întoarse pe dos, apoi, ca să ne revenim de șocul provocat de carusel, ne-am așezat cuminți pe scaunele din sala cu filme 7D, apoi ne-am lăsat halucinați de o cameră cu iluzii optice (nu am crezut vreodată că o să am probleme cu menținerea echilibrului pe o podea aparent orizontală), apoi ne-am îmbrăcat cu pelerine de ploaie pentru a porni într-o altă aventură: cu barca pe apele învolburate ale unui traseu extrem: un soi de montagne-russe, pe teme acvatice. Ciuciulete, dar plini de extaz, ne-am continuat plimbarea prin parcul Bajiao, de data aceasta rezumându-ne numai la a face poze.
Așa s-a încheiat ultima noastră zi, ultimul nostru contact cu poporul chinez, rămânând speranța vie din sufletele noastre, ca aceasta să nu fi fost ultima noastră vizită în China…

Călătorie realizată cu sprijinul:

radiochina