Femei de 10

Edith Piaf: 10 lucruri surprinzătoare, pe care poate nu le știai, despre ea

Dacă ar mai fi trăit, ieri Edith Piaf – legenda muzicii franceze, “Privighetoarea”, cum era alintată de fanii săi – și-ar fi serbat ziua de naștere. 

Vă prezentăm  mai jos căteva lucruri mai cunoscute sau mai puțin cunoscute despre vedeta de talie internațională, care a consacrat, atât în Franța cât și în întreaga lume, genul ”chanson realiste”. 

 

  1. Edith Giovanna Gassion (acesta era numele de familie al părintilor săi) era pariziancă get-beget, iar copilăria ei s-a derulat prin cele mai mizerabile și sărace unghere ale “orașului luminilor”. Mult mai târziu, ziaristul pe care vedeta îl plătea pe furiș, a creat legenda potrivit căreia starul  s-ar fi născut chiar pe treptele casei de la numărul 72, de pe strada Belville, de unde a fost “culeasă” de un jandarm local. Astăzi locul cu pricina este vizitat de numeroșii turiști, incântați să citească plăcuța spânzurată pe clădire.
  2.   Mama lui Edith , cântăreață de cabaret, și-a abandonat soțul-acrobat, la nici doi ani după nașterea fetiței, aceasta fiind lăsată apoi în grija bunicilor săi. Copilăria lui Edith este departe însă de a fi fost una fericită. Când fetița murea de foame, în loc de lapte, bunica alcoolică  îi strecura in biberon vin. Auzind cum este tratată fiica sa, tatăl a recuperat-o de la bunici și a încredințat-o mamei sale, patroana unei case de toleranță. 

 

3. Fetița nu avea decât trei anișori, cand medicii au observat că ea, pracatic, și-a pierdut văzul. Bunica, alături de “fetele” sale de la bordel, s-au hotărât s-o ducă pe Edith la moaștele Sfintei Tereza, sperând la o vindecare miraculoasă. Legenda spune că minunea s-ar fi întâmplat la fix o săptămână,  după ce copila a umblat, purtând legată la ochi o basma în care femeile puseseră pământ de pe mormântul sfânt. De atunci, Edith a purtat mereu la gât un medalion cu chipul Sfintei Tereza, nescăpând nicio ocazie de a se ruga, în toate bisericile pe care le întâlnea în turneele sale. 

4. De la vârsta de 9 ani, Edith a urcat pe scenă. Tatăl sau, întors din armată, o lua în turneele sale cu circul. Iar de la 15 ani, Edith dădea deja propriile reprezentanții, în stradă și prin piețe, alături de prietena sa cea mai buna, Simone. La vârsta de 17 ani, Édith rămâne însărcinată în urma unei legături cu un anume Louis Dupont. Fiica sa, Marcelle, va muri însă de meningită în anul 1935. Părăsită de „P’tit Louis”, Édith – în vârstă acum de 20 de ani – decade tot mai mult, ajungand să frecventeze straturile cele mai de jos ale societății pariziene, lumea vagabonzilor, a proxeneților, a traficanților de droguri, a prostituției. Continuă insă să cânte pe străzile Parisului, pentru a-și asigura o existență de mizerie.  

5. Numele devenit celebru – acela de “Piaf” – i-a fost dat viitoarei vedete de către Louis Leplee, patronul unuia din cabaretele pariziene. Grație eforturilor acestuia, a sosit și momentul primului succes răsunător : în 1936 Edith Piaf înregistrează primul său disc. Însă foarte curând, Louis este găsit mort în așternutul său, și cineva dintre admiratorii “nebăgați în seamă” de Edith,  se răzbună pe ea, făcând un denunț mincinos la poliție, pe numele artistei. Din fercire, nu s-au putut aduna suficiente probe, pentru a o incrimina pe artistă.

6. Până la începutul celui de-al doilea război mondial, Edith a  cucerit, treptat, toate music-hall-urile Parisului, a cântat la radio, a jucat în teatre și și-a schimbat neîncetat iubiții. Ea și-a continuat viața artistică și în Parisul aflat sub ocupație nazistă, iar în 1943 a făcut chiar un turneu la Berlin, promovând, alături de alți artiști, chansoneta franțuzească. În tot acest timp, sunt numeroase gesturile sale de ajutorare a evreilor si a francezilor, prizonieri de război. Legenda spune că, din fotografiile colective făcute de  Edith în lagăre,  se realizau apoi documente false, care îi ajutau pe prizonieri să evadeze. 

7. Grație mărinimiei lui Edith, mulți tineri talentați ai acelor vremuri au reușit să se afirme. Printre ei, Yves Montand și Charles Aznavour. Pasiunea cu care s-a îndrăgostit de celebrul boxer al acelor vremuri, Michel Cerdan a inspirat-o pe Edith în crearea acelui nemuritor “L’hymne a l’amour”. În octombrie 1949, Michel Cerdan, pe atunci în vârstă de 33 de ani, a decolat spre New York, unde Edith se afla în turneu. Avionul său s-a prăbușit însă în Atlantic, și odată cu el a pierit una din cele mai furtunoase iubiri ale planetei. Distrusă de acest eveniment, Edith a început să-și injecteze morfină. 

8. În iulie 1951, Edith a fost victima unei catastrofe rutiere, impreună cu Charles Aznavour, care îi era nu numai partener, ci și protejat, secretar și șofer personal. Grav accidentată, lui Piaf i s-a administrat din nou morfină, iar peste un an, vedeta avea să înceapă primul său curs de  tratare a dependenței de narcotice. 

9. După nenumărate proceduri de detoxificare, în anul 1955, Edith părea că s-a vindecat de cumplita dependență de droguri, însă a rămas să sufere de o forma gravă de artrită reumatoidă, de dependența de alcool și de puternica depresie generată de moartea iubitului său. Chiar dacă , de atunci, s-a îndrăgostit și măritat de nenumărate ori, Edith nu l-a putut uita pe Michel Cerdan. În plan artistic, ea si-a continuat însă ascensiunea, gloria sa crescând neîncetat. 

10. Edith Piaf a trecut in neființă la vârsta de 47 de ani, răpusă de povara nenumăratelor boli și depresii. Auzind de moartea sa, scriitorul și pictorul Jean Cocteau, bun prieten al artistei, a spus : “Nu am mai cunoscut niciodată pe cineva care să nu aibă niciun pic de grijă de sufletul său, cum făcea Edith. Ea nu numai că se consuma, dar făcea o adevărată risipă de suflet : era ca și cum… ai arunca aur pe fereastră”. 

https://youtu.be/QvHph2zrMrA 

Publicitate