Femei de 10

Invenții care au schimbat lumea, făcute de femei!

Chiar dacă a trecut 8 Martie, femeile trebuie apreciate și iubite pentru pasiunea pe care o pun în tot ceea ce fac. Iar rezultatele nu întârzie să apară. Iată câteva exemple de femei care au reușit să intre în istorie prin descoperirile lor.

Hedy Lamarr a devenit cunoscută după ce a jucat în filmul regizat de cehul Gustav Machatý, în care, pentru prima dată în istoria cinematografului a existat o scenă erotică explicită, fapt pentru care Adolf Hitler a numit-o duşman al celui de-al treilea Reich, iar Papa Pius al XII a făcut apel la catolici să nu vizioneze filmul. Dar Hedy nu a performat doar în cinematografie. Invențiile ei aveau să schimbe lumea. A dezvoltat un sistem de îmbunătățire al semafoarelor, a creat sistemul de ghidare radio pentru torpile iar împreună cu muzicianul George Antheil a patentat „sistemul secret de comunicații” in 1942. Zeci de ani mai târziu, aspectul esențial al invenției, saltul în frecvență, a format baza progresului în tehnologia comunicațiilor wireless. Telefoanele mobile, Bluetooth și Wi-Fi decurg din patentul original pe care l-a creat Hedy pentru a lupta cu naziștii.

 

Şampania roz. Nicole Clicquot-Barbier în 1808 a dezvoltat tehnologia „Remuage”, prin care şampania se filtrează timp de trei luni, devenind cristalină. Reţeta de un real succes ce a îmbunătăţit semnificativ calitatea băuturii.

 

Fierăstrăul circular. Tabitha Babbitt a urmărit o lungă perioadă de timp bărbaţii implicaţi în tăierea lemnului cu fierăstraul special cu două mânere de care trebuie tras înainte şi înapoi. Deşi povara era similara la ambii tăietori, buştenii se tăiau doar la mişcarea înainte, iar la mişcarea înapoi nu se întâmpla nimic. Babbitt a considerat pe bună dreptate această acţiune ca o risipă de energie şi în 1810 a creat un prototip al unui fierăstrău circular, care a fost folosit mai târziu în industria de cherestea.

Maşina de spălat vase. spărgând câteva exemplare din setul sau preferat de porţelan, Josephine Cochran a creat o maşina care spală vesela fără să o spargă. Acest lucru s-a întâmplat în 1886, dar abia 40 de ani mai târziu dispozitivul a fost recunoscut ca un lucru necesar în gospodarie.

Sutienul. Acest important detaliu din garderoba feminină a fost brevetat de Hermine Kadol în Franţa, în 1889. În atelierul său de corsete doamna Kadol a expus un produs denumit „Le Bien-Etre” („stare de bine”). Cupele acestui sutien erau susţinute de două panglici din satin, iar din spate, toata această construcţie se ataşa de corset.

Maşina de dezăpezit. Curătenie trebuie să fie nu numai în casă, ci şi afară, a decis secretara Cynthia Westover şi în 1892 a încropit-o pe strabunica utilajelor moderne de dezăpezire.

Ştergătoarele de parbriz. Fiindu-i milă de un şofer nevoit să şteargă din minut în minut parbrizul în timpul unui viscol, Mary Anderson a inventat în 1903 sistemul de ştergere automată.

Filtrul de cafea. Primul filtru de cafea a fost improvizat de către Merlitte Benz, folosind o foaie de caiet, în 1909.

Scutecele. Mamă şi gospodină obosită, Marion Donovan a cusut în 1917, dintr-o perdea de duş, un capac rezistent la umezeală pentru scutece. Spre deosebire de glisoarelor de cauciuc, care erau deja pe piaţă, designul propus nu producea erupţii cutanate şi nu strângea pielea copilului.

Vesta antiglonţ. În 1965, Dr. Stephanie Kwolek a inventat un material sintetic numit Kevlar, care este de cinci ori mai puternic decât oţelul. Invenţia sa a salvat mii de vieţi de ofiţeri de poliţie, pompieri şi militari. Kevlarul a devenit baza pentru vestele antiglonţ.

 

Surse: scientia.ro, bashny.net, oracoolblog.wordpress.com, tasta.ro

Publicitate