Oamenii se împart, după cum se știe, în două categorii : unii nu pot concepe viața fără aer curat, iar alții nu-și amintesc când au deschis ultima oară fereastra, pentru a-și aerisi locuința. Partea proastă este că, uneori, cei doi trebuie să coexiste sub același acoperiș. Soțul te pune să te “călești”, iar ție ți-e groază să nu răcească copilul, sau chiar tu însăți!
O locuință ermetică are, să recunoaștem, niște avantaje de necontestat :
- în primul rand, în casă este mai cald. Scade riscul de a te trezi dimineata cu nasul în batistă
- În al doilea rând, este o modalitate certă de a economisi bani ( pentru încălzire și, de ce nu, pt medicamente! )
- În plus, având ferestrele închise, te simți mai liniștit : nu te mai “atacă” zgomotele de afara – mașinile , lătratul câinilor, sirenele salvării. Sau chiar hoții!😂😂
Dar cu ce “contraatacă” opozanții ferestrelor închise?
Medici, instructorii, sportivii și optimiștii, în general, își revendică cu curaj dreptul de a respira aer curat. Ei vin cu următoarele argumente :
- Un geam întredeschis nu înseamnă neapărat că vei răci. Aerul curat e un element natural al existenței umane. Iar răcelile sunt o consecință a încălzirii globale, scăderii imunității și…lipsei aerului curat.
- În absența unui nou aport de oxigen, organismul este obligat să inhaleze propriile sale producții toxice. Rezultă așadar o “înfometare de aer curat” care duce la apatie, somnolență, dureri de cap.
- Întrucât aparatele de încălzit, de genul radiatoarelor, usucă aerul, acesta devine un mediu propice pentru dezvoltarea unor infecții. Toate cele de mai sus reprezintă tot atâtea motive pt a aerisi periodic locuințele noastre.
Iată și un fapt interesant : intr-o singură zi, un om inspiră de 22.000 de ori, cantitatea de aer care circulă prin el fiind de 15 kg!!. Efortul fizic intens mărește considerabil acest indicator.
Nu știm dacă articolul de față v-a convins, dar credem că niște recomandări generale vă vor prinde bine :
- Capacitatea organismului copiilor noștri de a se apăra, trebuie dezvoltată de la cea mai fragedă vârstă. Singurul lucru de care trebuie să vă temeți, este curentul.
- Temperatura optimă, în casă , este de 20 de grade Celsius, cu umiditate de 50-70 la sută. Aceste valori trebuie respectate mai ales în oerioadele de vârf ale epidemiilor.
- Dacă vremea de afară se răcește, nu este obligatoriu să închidem fereastra. Mai bine ne acoperim cu o plapumă mai groasă, îmbrăcăm o pijama mai groasă, șosete și eventual chiar și o căciuliță.
- Nu vă băgați în pat imediat după ce ați făcut duș și în niciun caz cu capul ud.
- Dacă nu v-ați hotărât încă să dormiți cu geamul (între)deschis, începeți cu aerisirea camerei înainte de culcare.
Comentează