Tradiția felicitărilor de Valentine’s Day, dacă vă vine să credeți, este veche de peste 150 de ani. În epoca victoriană, prin 1870, erau considerate purtătoare de ghinion cele care erau semnate. Cu toate acestea, scrisorelele specifice zilei de 14 februarie au continuat să aibă expeditor iar în 1900 s-a descoperit cea mai veche declarație scrisă care datează din 1415; aceasta era adresată unei femei de la iubitul său întemnițat. Prin 1930, popularitatea acestei sărbători a atins un grad ridicat – al iubirii, evident – și astfel copiii au fost incluși în atmosfera îndrăgostelii subite prin desene animate specifice și felicitări atrăgătoare. În 1980 s-a constatat că profesoarele primeau cele mai multe răvașe. În următorul secol, 65% dintre americani au fost predispuși la boala Valentine’s Day – predispuși la cumpărarea cadourilor, nu la dragoste sinceră. La începutul secolului 21, potrivit Greeting Card Association, 25% dintre felicitările trimise sunt de la Valentin. În fiecare an, se vând 1 miliard de felicitări, asta făcând din sărbătoarea lui Vali a doua cea mai populară din an.
Deși avem propria sărbătoare a inimilor – cum o numesc suedezii – românii obișnuiesc să acorde mai multă importanță zilei de 14 februarie. Data de 24 februarie nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua care marchează începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și, după unele credințe populare, ursul iese din bârlog. Cu toate acestea în unele regiuni data de celebrare diferă: fie la 24 sau 28 februarie, fie la 1 sau 25 martie; și numele de asemenea: ”Cap de primăvară”, ”Sântion de primăvară”, ”Ioan Dragobete”, ”Drăgostițele”, ”Logodna sau însoțitul paserilor”. Zeu al dragostei în Panteonul românesc, Dragobetele este identificat cu renumitul Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă.
Se spune că dacă unei fete îi place de un anumit băiat, aceasta trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a se întâlni cu el în ziua de Dragobete. Dacă fata nu se întâlnește cu băiatul pe care îl place, șansele de a fi împreună cu el sunt nule. O tradiție care întărește superstiția de mai sus este sărutul eternității: îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp; este ca o logodnă neoficială prin care își jură iubire veșnică. În 2017 din păcate se ține joculețul zburătoriul: băieții să alerge după fete, să le prindă și să le sărute. Teoretic, odată ce se sărutau, se considera că începea relația lor de dragoste dar! În zilele noastre se sărută cu mai multe și rămân singuri.
Mi-aș dori atât de mult să rămână tarabele cu inimioare, flori, ciocolată și felicitări goale la sfârșitul zilei dar… și 25 e o zi numai’ bună de făcut cadouri. Nu uitați, bărbați de 10 – și de 9,8,7,6 sau 2 (și voi sunteți incluși) – ziua iubirii e în fiecare zi atât timp cât vă treziți cu dragoste în suflet și… bani în portofel.
Comentează