Bombănelile Marinei Editoriale

Diminețile în care-mi vine să împușc pe cineva!

 

….sunt diminețile în care nu pot ieși din garaj, pentru că deștepți ai Pământului, rătăciți pe strada mea, și-au plantat mașina drept în fața garajului meu. Ce folos că litere de-o șchioapă îi avertizează că e “Garaj” ( de parcă nu s-ar vedea!) și, mai mult, un alt indicator îi anunță că parcarea este interzisă! Se pare că toți analfabeții planetei au fost îndrumați să-si parcheze bolizii în fața amărâtului culcuș al mașinuței mele.. Și de aceea, din ce în ce mai des, diminețile mele încep cu sentimentul că – Doamne-iartă-mă! – tare aș mai împușca pe cineva! Dar Dumnezeu îi apără, fir-ar să fie, și nu știu de ce, și netrebnicii scapă de fiecare dată…
De fapt, de ce mă mir? Oare nu suntem noi rebelii care încalcă nonșalant și cu voluptate, toate interdicțiile? Nu suntem noi cei ce jubilăm , când vitezometrul mașinilor pe care le conducem țopăie spre 130 km/h, în timp ce indicatoare disperate de pe marginea soșelei arată viteze-limită la jumătate? Nu noi tăiem linia continuă de la mijlocul șoselelor, de parcă edilii au vopsit-o cu “cerneală simpatică”, inaccesibilă vederii noastre?
Și tot noi ne bălăcim și în lacuri intitulate “Scăldatul interzis”, iar dacă le mai cheamă și “Pescuitul interzis”, e clar : din ele vom extrage cei mai buni crapi din lume!
Circulăm fără bilet și inventăm minciuni la întâlnirile cu controlorii, ignorăm centurile – de la cele de siguranță, la cele de castitate, iar indicativul “Interzis minorilor” adună în fața micilor ecrane armate întregi de adolescenți.
Apoi, în aeroporturi : oare n-ați tremurat niciodată de frică să nu vi se impute kilogramele în plus de la bagaje? Stiați de la început cât aveți voie să îndesați în valize și totuși…de ce să nu ne forțăm norocul, cu un kil-două în plus?
Bolnavii își incalcă și ei regulile : hipertensivii fumează bine-mersi, diabeticii mănâncă dulce pe furiș, de parcă ar păcăli pe altcineva, nu pe ei înșiși, supraponderalii stau noaptea la taclale cu frigiderele, deși nutriționiștii le-au agățat de ușa acestora lacăte grele, dar din păcate invizibile.
Citim”Fumatul interzis” și fentăm legea, încercând diferite tertipuri pentru a fuma taman acolo unde e prohibit. Aruncăm chiștoacele chiar sub plăcuța “Păstrați curățenia” si fugim iute să ne pornim mașina, parcată alandala, în locuri în care spânzură degeaba indicatoare cu “Parcarea interzisă”.
Ce înscris tronează, la intrarea în bloc? “Păstrați liniștea, între orele 14-16”?!? Ași! Sunt orele perfecte pentru ciocănit, sfredelit zidurile cu burghiul, tăiat cu fierăstrăul sau ascultat muzică la maxim!
Și ce poate fi mai plăcut, decât să traversezi o șosea aglomerată printr-un loc care te avertizează că îndeletnicirea ta este, de fapt, strict interzisă. Uneori, Ăl de Sus se mai răzvrătește, nemulțumit, și inchide o clipă ochii, numai bine cât să intre în tine un șofer nebun, trimițându-te în lumea celor drepți. Dar măcar ai murit cu conștiința împacată: ți-ai făcut datoria de rebel!
….Că veni vorba, să vorbim, oare, puțin și despre cele 10 porunci?… Au efectul bancurilor cu Bulă! Le știm bine, râdem cu poftă când le auzim și..atât! In rest, mințim pe rupte, furăm ca la balamuc, ne dăm la nevestele altora. Iisus nu contenește a-și face cruce după cruce, privindu-ne de sus, prin lupa sa vigilentă și întrebându-se de ce și-o fi pierdut vremea, inventând reguli pe care supușii săi le nesocotesc, fără nicio tresărire..
Așadar, dragii mei, bine ați venit într-o lume în care regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Chiar îmi pare rău că nu am scris, la începutul acestui editorial : “Interzis bărbaților! ” : aș fi avut, cu siguranță, mult mai mulți cititori! 😁

2 comentarii

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Draga Marina,
    In articolul acesta pari a fi cam “misandra” ( daca acest termen este perfect opozabil celui de “misogin”). Ai baieti, cum te descurci cu aceste convingeri usor sexiste? Pe unii barbati iti vine sa-i impusti, pe altii sper ca ii aperi , no matter what. ( de copiii tai vorbesc). Mie mi s-a parut ca aparitia unui copil baiat face femeile mult mai intelegatoare cu privire la diferentele de atitudine. Si cred ca barbatii sunt predispusi prin felul lor de-a fi la incalcarea regulilor, pentru a vedea cat de departe li se permite, sau isi pot permite sa ajunga. Nu ti se pare frumos, in sine? Sigur, sa-ti gasesti iesirea din garaj blocata nu e deloc o placere. Parcheaza si tu in fata portii, nu in interiorul garajului.

  • Sa impusti atatea trasaturi negative suna frumos. Eu as mitralia “calitatile” acestea cu care semenii nostri defileaza. De ce sa respecti niste legi, o morala? Acestea au fost create pentru oamenii obisnuiti, fiintele superioare sunt mai presus de orice lege. Daca ai principii in viata dupa care te conduci, daca ai o coloana vertebrala, daca esti constant si predictibil ca om…inseamna ca nu esti suficient de inteligent ca sa eludezi legea, esti monotom precum e culoarea albastra in comparatie cu curcubeul etalat de cameleon. Inteligenta nu mai e capacitatea de a te adapta la schimbare, ci priceperea de a trage pe sfoara pe oricine in interes personal. Acesti confrati ai nostri au filozofia unui mediu de afaceri si scopul unei societati comerciale: profitul cu orice pret. Ar fi fost frumos sa spun ca le creste adrenalina atunci cand risca sa castige o perecehe noua de bratari, dar constiinta lor evoluata nu este traversata nici de cel mai mic sentiment de jena. Incercarea, incalcarea si impingerea tuturor granitelor, limitarilor sunt calitati indelung exersate, naturale, cu care personalitatea lor fuzioneaza. Ce daca te ocoleste lumea, daca tie iti este bine? Ce relevanta are ca stai inchis un an- doi, stiind ca atunci cand vei revedea lumina zilei, te vei bucura de prada agonisita prin sudoarea neuronilor in care nu va exista niciodata loc pentru anomalia numita etica?

Uscatoare rufe