Bărbați de 10 Declarație de dragoste Femei de 10

Declarație de dragoste

(parodii)

EUGEN SIMION

Vă rog să mă ascultați, domnișoară, lăsați pentru o clipă telefonul mobil din mână, scoateți-vă căștile din urechi și ascultați-mă! Abandonați cultura audio-vizuală pentru cultura scrisă! Ceea ce simt eu pentru dv. este mai mult decât dragoste, este un capitol din istoria literaturii române.

Sunt gata să accept și unele mici și nevinovate frivolități. Să luăm masa împreună la un restaurant (de Ziua Culturii Naționale) și să închinăm un pahar de whisky (în memoria lui Eminescu). Sau să petrecem câteva nopți într-o cameră de hotel (ca să vă citesc din Dimitrie Cantemir și Ion Budai-Deleanu).

Dar sensul principal al relației noastre vreau să fie altul: să ne unim forțele pentru a salva identitatea culturală a poporului nostru. Vă propun să facem o lucrare colectivă, cuprinzând o listă a tuturor valorilor din patrimoniul cultural românesc. Vom constitui un colectiv de autori, format din dv. și din mine. Eu voi fi coordonatorul lucrării, am experiență, sunt și academician. Iar dv. veți fi… cum să vă spun, coordonată.

Știu, din cv-ul dv., că ați mai fost coordonată și de alții, dar n-am prejudecăți. Totul e să nu acceptați mai mulți coordonatori simultan.

Să nu mă lăsați să aștept prea mult un răspuns din partea dv. Nu e vorba numai de nerăbdarea mea de îndrăgostit, ci de starea de criză morală în care se află cultura noastră, supusă atâtor contestații.Veniți în brațele mele ca să salvăm cultura națională! Singur nu pot pot. Sau pot, dar nu-mi place. Am nevoie urgentă de colaborarea dv. Și nu numai eu, ci și spiritualitatea românească.

Trebuie să salvăm și limba română, pe care aproape nimeni n-o mai vorbește corect. Putem să o reinventăm, în forma ei literară. Să folosim, în scop educativ, numai și numai sintagma „te iubesc”, ca să afle și alții modul elegant în care se poate exprima dorința cuiva de-a o trage altcuiva. De asemenea, avem datoria să promovăm scrierea cu â din a, conform reformei ortografice făcute de Academie. Vă propun să folosim până și în gemetele noastre â din a.

Răspundeți-mi, dar nu pe facebook, fiindcă n-aș afla niciodată ce mi-ați răspuns. Aștept de la dv. un singur cuvânt: „da”.

Este adevărat, n-am să vă pot coordona decât o dată pe săptămână, nu mai sunt tânăr. Pentru mine e prea mult, pentru dv. – prea puțin, dar în medie vom fi mulțumiți.

 

Publicitate