Diverse Timp liber

De ce spunem „Aa” „Um” „Uh” când vorbim în public

Successful business woman giving a presentation on flipchart.

 

Un articol redactat de Crystal Ponti, reporter, cercetător în știință, sănătate și tehnologie

Ultima dată când am fost gazda unui eveniment, sesiunea a fost înregistrată, astfel încât participanții să poată accesa materialul mai târziu. Când am auzit înregistrarea am fost șocată să observ că repetam în mod inconștient „aa” „um”. Trebuia să fac o schimbare să elimin această pauză din creierul meu.

Și evident, nu sunt singura care în pauzele vorbirii folosește aceste „umpluturi”. Aproape toată lumea la un moment dat a folosit umpluturi atunci când vorbea. Potrivit dicționarului – materialele de umplutură au făcut parte din corpul omului timp de secole. Fiecare limbă are propria versiune a umpluturii. De exemplu în rusă oamenii folosesc „eh” și în franceză „eu”

Dar ce ne face să folosim aceste umpluturi în vorbire? Ele servesc ca o funcție a vorbirii? Sau anxietatea și nervozitatea joacă un rol vital? Potrivit experților, este puțin din ambele.

„Anxietatea generală ne face să ne simțim extrem de inconforabili cu tăcerea când vorbim în fața oamenilor„ – spune Joane Mathews, specialist în public speaking. În acest caz, cuvintele de umpltură reprezintă incertitudinea noastră inutilă de a susține atenția tuturor.

Din experiența lui Mathews, reiese că atunci când nu prea avem multe lucruri de spus, sau nu suntem stăpâni pe situație, folosim cele mai multe cuinte de umpltură. Când suntem puși pe loc să răspundem unor întrebări sau să spunem câteva cuvinte, ne gândim în timp de vorbim, și prin urmare durează o perioadă de timp până când ne găsim cuvintele potrivite.

Andi O`Conor, a lucrat cu nenumărate companii și afirmă că acest lucru afectează chiar și persoanele cu experiență. Chiar dacă sunt siguri pe ei în momentul prezentării, există șansa ca cineva din public să le distragă atenția, iar în acel moment, instinctiv apare umplutura.
Mulți antreprenori profesioniști spun că tăcerea este mai puternică. În opinia lui O Conor, cei mai influenți vorbitori știu cum să facă o oprire bruscă când este cazul, iar mai apoi încep următoarea propoziție de impact. De asemenea, ei spun că tăcerea poate fi, de asemena, un serviciu excelent pentru ascultătorii voștri, deoarece creierul are nevoie de pauza „Avem nevoie de pauze pentru a digera și procesa informațiile”

Deci, marea întrebare este următoarea: Putem sa ne oprim de la folosirea materialelor de umplutură? Dacă da, cum?

Pe lângă practică, conform lui O`Conor, există variante pentru care trebuie să depunem un efort mental dar și fizic pentru a împiedica ca umplutura să se strecoare în discursul nostru.
Cea mai simplă tehnică este folosirea punctului! „Imaginați-vă că pune-ți un punct invizibil la sfârșitul propozițiilor. Imaginați-vă că puteți pune virgule imaginare în discursul vostru în timp ce vorbiți.”
De asemenea, este recomandat să ții cont de trei pași simpli: încrederea, zâmbetul și gândurile pozitive.
Ține-ți minte: tehnica este importantă, dar cel mai important este mesajul! Amintiți-vă că prin vorbire, eficientizați calea către schimbare.

Sursa: success.com