Ea și El La psiholog

De ce ne simțim vinovați?

Ne simțim vinovați pentru greșelile noastre. Sunt emoții normale și ne sunt de ajutor, pentru că ne determină să îndreptăm greșelile și să învățăm ce să facem sau să nu facem în viitor.

Ce este vina?

Vina este o emoție care intervine atunci când o persoană crede sau înțelege că a săvârșit o faptă prin care a încălcat propriile principii sau unele standarde morale universale, producând astfel pagube sau ofense altcuiva, sau că nu a făcut ceva prin care putea să împiedice ca acel prejudiciu să se întâmple. Deseori, vina este însoțită de remușcări, regrete sau rușine. Uneori, este însoțită și de responsabilitate. Dacă vina este o emoție pasivă, responsabilitatea este o emoție activă, care conduce la acțiuni reparatorii – persoana ce se simte vinovată își cere scuze, caută să se împace cu persoana afectată și să repare prejudiciile. Este un comportament sănătos și servește la păstrarea bunelor relații sociale.

Vina care ne aduce la psiholog

Uneori, vina ia proporții exagerate. Persoana ce se simte vinovată pentru lucruri care nu erau în controlul său, de exemplu pentru că nu a prevăzut consecințele unei anumite fapte, deși nu era posibil să fie prevăzute. Și mai complexă este vina existențială, cum ar fi vina supraviețuitorului. Aceasta apare uneori la persoanele care au supraviețuit unui accident sau unei catastrofe naturale, unde supraviețuitorul nu a avut nicio vină în producerea acestora. Tot o astfel de vină este și aceea care determină o persoană să se simtă vinovată că o duce bine, în timp ce alții suferă. Unele persoane dezvoltă un complex al vinovăției, care le va influența în mod negativ starea de bine. Aceste persoane au simptome supărătoare precum anxietate, plâns, regrete, insomnii, dureri de stomac, îngrijorare permanentă, oboseală, dificultăți de concentrare. Toate acestea au un impact major asupra persoanei și pot genera dificultăți în atingerea scopurilor și în dezvoltarea personală. Aceste persoane pot simți că nu merită să treacă peste întâmplarea care le-a declanșat sentimentul de vină și simt nevoia să se auto pedepsească, simt rușine și au tendința să se izoleze.

Iată câțiva factori care contribuie la dezvoltarea unui complex de vinovăție:

  • Experiențele din copilărie. Copiii crescuți în familii unde li se spunea că au făcut ceva rău și erau făcuți să se simtă vinovați cresc cu un sentiment de vinovăție care îi poate urmări toată viața.
  • Dacă o persoană crește cu un set de norme culturale, orice încălcare a acestor valori poate conduce la vinovăție.
  • Încălcarea unor norme religioase duce la aceleași consecințe.
  • Presiunea socială. Atunci când te simți judecat de ceilalți, poți dezvolta un complex de vinovăție.
  • Anxietatea. O persoană anxioasă își poate interpreta negativ unele fapte, ceea ce conduce la sentimente de vinovăție.

Sentimentul de vinovăție este de multe ori, în funcție de frecvență și intensitate, un simptom al unei tulburări a sănătății mintale, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, tulburarea obsesiv-compulsivă și altele. Dar diagnosticul nu îl poate stabili decât psihologul sau medicul psihiatru.

Ce faci să-ți gestionezi sentimentul de vină?

Atunci când te confrunți cu un sentiment persistent și copleșitor de vinovăție, sunt câteva lucruri pe care le poți face ca să gestionezi aceste emoții.

  • Reconsideră situația. Nu te mai focusa doar pe latura negativă și încearcă să gândești situația în mod diferit. Gândește-te ce vei putea face altfel dacă te vei confrunta în viitor cu o situație asemănătoare.
  • Iartă-te. Învățând să te ierți pe tine însuți poate fi o treaptă importantă în depășirea sentimentului de vinovăție. Iertarea înseamnă și asumarea responsabilității pentru cele petrecute și remedierea situației atât cât este posibil.
  • Vorbește cu cineva. Împărtășind sentimentele cu un prieten apropiat sau cu partenerul tău poate fi de multe ori de ajutor. Suportul celorlalți poate avea un rol important în menținerea relațiilor sociale.
  • Consultă un specialist, dacă îți este greu să vorbești cu apropiații sau aceștia nu îți oferă sprijinul dorit. Psihoterapia îți va fi de ajutor în astfel de cazuri.

La Clinica de psihologie Renia din București poți găsi psihoterapeuți bine pregătiți care te vor ajuta să depășești situația în care te afli și să îți gestionezi emoțiile dificile.

Vina nu este neapărat o emoție nesănătoasă. Ea ne poate învăța să identificăm la noi înșine lucrurile pe care dorim să le schimbăm și să găsim cheia prin care să reparăm relațiile cu persoanele pe care le-am rănit.

 

 

Publicitate