Bombănelile Marinei Editoriale

De ce iubesc “directul”? 

    

…Când iubești ceva, se vede de la o poștă. Nu poți tăinui niciodată prea mult o mare iubire, dimpotrivă : ești mereu gata să-i împrăștii vestea în toate părțile. Lumea întreagă să știe de ea, să se bucure toți de bucuria ta. 

   Ieri lucrul acesta s-a văzut cu prisosință. Intr-o altă perspectivă, firește. S-a văzut iubirea de “direct” a întregii noastre echipe. După ani în care emisiunile noastre au fost filmate în avans, în reprize prelungite in care părea că intreaga mobilizare a forțelor se face pe “ralenti” ( cu încetinitorul – pentru cei ce  au cascat ochii!) , ieri am avut accidental parte, in sfârșit,  de o transmisie directă. Cu toate emoțiile aferente. Dacă e să fac o comparație cu iz personal, este ca și cum , după o lună, ți-ai dat jos ghipsul de la picior și ți-e teamă că nu mai știi să mergi.

   Nu intru in motivele pentru care ni se refuză de ceva ani,  această bucurie. Mă voi referi doar la aceasta din urmă. La bucurie, adică.  “- Și, mă rog, care e diferența?” –  vor întreba , poate , neștiutorii, dar mai ales cei ce au ratat emisiunea de ieri, caci altfel ar fi înțeles diferența. “- Nu e oare mai relaxat să știi că poți greși cât dorești,  pentru că la montaj greșelile vor fi eliminate și totul va ieși perfect?”. Ei, iată, nu! 

    Nimic nu poate egala farmecul unei transmisii directe! L-am trăit aproape trei decenii la rând, asumându-mi riscul identificat de medici și potrivit cărora cei ce conduc emisiuni in direct au durata de viață mai scurtă, in medie , cu 7 ani…

     Ați auzit de termenul “adrenalină”, da? Științific vorbind, Adrenalina este un hormon secretat în sânge de glanda medulosuprarenală în cazuri de stres. Are funcția de a pregăti corpul nostru pentru „teamă, fugă și luptă” , avand  efecte intense asupra circulației sanguine, mușchilor și metabolismului glucidic. Și teamă și fugă și luptă se adună într-o transmisie directă. De aceea, transmisii directe fără adrenalină nu s-au văzut. Aceasta mobilizează la maxim atât energiile echipei din spatele camerelor, cât mai ales pe ale celor aflați în fața ei. Puteri nebănuite ne oferă tuturor adrenalina, în timpul unei emisiuni în direct. Legătura fabuloasă care se stabilește instantaneu între cei de acasă și cei din platoul de filmare face minuni. Când știi că telespectatorul primește pe loc mesajul tău –  imaginile și sunetele sale – singura ta dorință devine aceea de a nu-l dezamăgi, de a-i oferi tot ceea ce poți tu mai bine : vorbe, cântece, imagine, sunet, prestație tehnică. Lumea se mobilizează incredibil când știe că foarfeca montajului nu mai există și că nimic nu mai poate fi indreptat. Cuvantul care caracterizează cel mai bine o transmisie “live” este ADEVĂRAT. 

Artiștii devin mai spumoși, moderatorii mai concentrați și mai dinamici, publicul mai activ, echipa redacțională și cea  tehnică – mai implicate și mai riguroase. Adrenalina țopăie prin venele tuturor, obrajii se îmbujorează, pulsul crește, parcă și inspirația e excitată mai puternic. Glumele devin mai bune, luările de cuvânt mai înțelepte și concise, aplauzele mai frenetice. 

…E și cu emoții, pentru că nu știi niciodată ce “porumbel” va rosti un invitat mai slobod la gură. Dar aici experiența moderatorului generează o oarecare relaxare : nu există situații care să nu poată fi manageriate, chiar și în direct. Poate doar o cădere de tensiune, singura  care ar scurtcircuita cu adevărat legătura directă cu cei de acasă. Un blackout, bunăoară, că tot e în vogă subiectul! 

In rest, totul merge ca uns. Și chiar a mers ieri, după ani de nostalgie a vremurilor bune. Dar transmisia directă de ieri ( dacă nu greșesc, în prezent, singura transmisie in direct a Televiziunii Române, a unei emisiuni de divertisment de anvergura) ne-a demonstrat tuturor că nu ne-am ieșit din mână și că putem! Și ne-a dat satisfacția că, iată, ca și în cazul mersului pe bicicletă – care cică nu se uită niciodată – putem oricând repeta experiența. 

Însă până una alta, să ne bucurăm de ziua de ieri, de minunata mobilizare a colegilor mei și a extraordinarilor noștri invitați, care vă zâmbesc din fotografia de profil! 

    Trăiască adrenalina!

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : Coenzima Q10 + Omega 3