Ea și El

“Dacă ceea ce faci pentru soțul tău,  nu îți aduce bucurie, divorțează!” – îndemnul unui celebru psiholog,  Mihail Labkovsky 

 

Psihologul Mihail Labkovsky, a devenit cunoscut pentru  viziunea sa liberală asupra vieții. În interviul de mai jos, el a adunat câteva sfaturi practice menite să  îmbunătățească starea emoțională în interiprul cuplulului și nu numai. 

– Domnule psiholog, e un lucru știut : nu întotdeauna putem să ne permitem să facem ceea ce ne dorim, pentru că fiecare din noi are diverse responsabilități și obligații. Spre exemplu :  dacă mi-aș dori, să văd în seara asta, un film bun, știu că nu voi reuși, pentru că am de făcut diferite treburi casnice. După care trebuie să-i calc cămașa soțului , pentru a doua  zi și să îi pregătesc cina.

– Pentru a nu resimți aceste treburi casnice ca pe o povară,  trebuie să îți placă ceea cea faci. Altfel  nu te mai obosi să le începi.  Iar dacă ceea ce faci pentru soțul tău,  nu îți aduce bucurie, divorțează. Relația trebuie oficializată exclusiv din iubire. Dar ideea de bază rămâne aceeași : dacă nu îți place ceva, schimbă acel lucru, înlocuiește-l cu altceva. În viață trebuie să faci doar  ceea ce îți place.

-Mulți ar numi “radicale”  aceste metode. Tăiatul pisicii în două nu e la îndemâna oricui..

-Trebuie să te dezveți de a mai gândi că viața nu se trăiește din plăcere. Abia atunci vei înțelege că viața ta reprezintă mai mult decât niște obligații. Ceea ce ține de divorț, nu înțeleg de ce ar trebui să te sperie. O persoană care este îngrozită de ideea de a rămâne singură înseamnă că  are o stimă de sine foarte scăzută. Divorțul , în condițiile de mai sus nu ar însemna decât o  oportunitate : aceea de a-ți menaja  propria stare psihică. Vei putea să  te tratezi spiritual.

– Ne îndemnați să ne căsătorim numai  din iubire. Mulți dintre noi avem senzația  că experimentăm o dragoste sinceră, însă până la urmă ne dăm seama că totul a fost o mare păcăleală. 

– Este foarte importanta stabilitatea psihică a celor implicați într-o relație. Persoanele care sunt mature din punct de vedere emoțional, pot iubi o singură persoană toată viața.

– Pentru ca două persoane să aibă o relație de durată, ele trebuie , oare, să se iubească necondiționat?

– Desigur. Însă dacă unul din ei are o atitudine negativă față de sine însuși, el nu va reuși să accepte nici defectele partenerului. În primul rând trebuie să ne rezolvăm propriile probleme,  pentru a avea o relație armonioasă în cuplu.

-În legătură cu ceea ce ați spus, am aflat că  nici dumneavoastră nu ați știut să faceți de la început doar ceea ce vă plăcea…

– Așa este. Am înțeles acest lucru  tocmai la 50 de ani. Cam toată viața mea am fost un nevrotic, asta până am învățat să îmi controlez emoțiile negative. Abia atunci pot spune că  am devenit fericit. Bazându-mă pe propria experiență,  pot să afirm că niciodată nu e prea târziu să îți schimbi viața. Nu trebuie decat  să vrei TU să te schimbi!

– Pare simplu, așa cum o spuneți dvs. Dar cum să faci  această schimbare?

– Există , în viața noastră, diverse reguli care ne modelează psihic. Cand suntem copii,  preluăm  modelul de comportament al celor din jur, care au un anumit tip de a se manifesta. Prin urmare, dacă  copilul va crește într-un mediu nociv, în viitor el va avea cu siguranță probleme psihologice.
Am observat deasemenea că noi, oamenii,  tindem să avem,  la maturitate,  relații similare celor văzute de noi în copilărie. Dacă un om  nu a simțit iubire când era mic, el se va implica ulterior într-o relație ineficientă și va considera că a fi singur este ceva firesc, pentru că  a experimentat acest sentiment în copilărie. Trebuie să înțelegem, fiecare din noi,  că sentimentele negative nu sunt o necesitate a  vieții și că ține de noi să le înlocuim cu o abordare pozitivă.

Sursa : psychology-age.ru 

Publicitate