Nutriție

Curcuma (Curcuma longa)

Curcuma este o plantă tropicală. Culoarea sa stălucitoare împrumută multor feluri de mâncare o notă apetisantă. Aroma este ușor piperată, proaspătă cu note de portocală și ghimbir. Gustul este ușor iute-acrișor.

Ştiaţi că…

Curcuma se obține din rizomii plantei Curcuma longa. Este înrudită cu ghimbirul și crește la peste 2 metri înălțime. Planta dezvoltă mai mulţi rizomi, care sunt uscați și măcinați pentru a produce condimentul. Curcuma este un ingredient important în curry, dându-i culoarea galbenă tipică. Agentul colorant conținut în rizomi se aseamănă cu cel din șofran, motiv pentru care curcuma a fost numită „şofran indian”.

fuchsUșor aromatic, ca un piper proaspăt cu parfum de turmeric, condimentul este similar cu o combinație de portocale și ghimbir. Gustul său, însă, este distinct iute, ușor acru.

În general, curcuma este utilizată în bucătăria indoneziană sau indiană. În industria alimentară se utilizează ca un colorant natural.

Țările de origine

Curcuma își are originea în Asia de Sud-Est; cele mai mari zone de cultură fiind situate în India. Curcuma a fost introdusă în Europa de către comercianții arabi, și este cunoscută încă din perioada Romei Antice.

Uleiul eteric aromat împrumută curcumei culoarea intensă. Curcuma este venerată de hinduşi ca simbol al soarelui. Chiar şi medicina ayurvedică recunoaşte şofranul indian ca remediu natural. Aroma sa blândă, fin astringentă se armonizează bine cu alte condimente.

Ideal pentru:

  • Tăieţei
  • Cartofi, orez
  • Paella, pilaf
  • Preparate indiene curry
  • Preparate la wok
  • Conopidă
  • Dip-uri, creme tartinabile

 

Publicitate