Acasă la mine

Cum să-ți cumperi un covor?

În zilele noastre și în materie de dușumele se cam poate orice! Poți avea în casă „un covor de lemn”(!), adică un parchet frumos pe care să-l expui mândră privirilor tuturor, îți poți îmbrăca podelele în gresie (atenție, să nu aluneci când te hârjonești cu soțul tău prin camere!), sau poți să rămâi o clasică și să apelezi la tradiționalul covor. Bani să ai, căci oferta este atât de mare, încât ai toate șansele să-ți alegi covorul visurilor tale! Ce te faci, însă, dacă după puțin timp covorul tău minunat începe să se scămoșeze, să se deșire sau să se păteze ca din senin! Înseamnă ca ai dat-o-n bară când l-ai ales! Pentru a-ți veni în ajutor, n-ar fi rău să ții cont de o serie de sfaturi:covor
In primul rând, fii foarte atentă la cei de la care cumperi covorul, la felul în care încearcă să te convingă să le cumperi marfa! Puteți fi deseori tentați cu replici de genul „100% persan”, sau „lucrat manual”. În primul caz puteți aduce repede lumină: interesați-va unde a fost produs covorul respectiv și veți afla că fie la Alba Iulia, fie în Turcia, sau oriunde altundeva. De reținut că adevăratele covoare persane sunt fabricate in Iran.
În ceea ce privește „fabricat manual”, aici e puțin mai complicat. Un lucru e sigur în cazul covoarelor executate manual: franjurii decurg din covor și nu sunt aplicați ulterior. Mai mult, dacă reușiți să împăturiți covorul în două, apoi în patru – ca și cum ar fi, să zicem o față de masă, înseamnă că aveți de a face cu un covor lucrat manual. Dacă puteți trage cu ușurință fire din covor, înseamnă că aveți în față un covor lucrat mecanic. Acu’ nu vrem să jignim covoarele realizate mecanic, ci doar vă avertizăm, ca să nu plătiți pentru ceva ce nu există! Insă, dacă doriți să achiziționați un covor de calitate, orientați-vă către unul manual: va îmbătrâni odată cu voi și se va uza mai puțin.

covor3Prima întrebare pe care în mod firesc ne-o vom pune va fi „Ce culoare de covor să aleg?”. Desigur, fiecare din noi avem o culoare preferată, dar aici trebuie să ținem cont de culorile din locuința noastră. Cu alte cuvinte, trebuie să asortăm covorul la mobila pe care o avem. Sau invers. Desigur, ne putem cumpăra inclusiv un covor roz – rozul este în trend la covoare, nu? – însă trebuie să ținem cont și de niște criterii practice: avem copii mici? Ne mișună prin casă animale de companie? Atunci ar fi bine să ne orientăm spre o culoare mai închisă. Dacă vreți să puneți un covoraș în holul de la intrare, e clar că el va fi unul închis la culoare. Însă pentru living vă sugerăm să riscați cu un covor de culoare deschisă, de ce nu, chiar alb: efectul optic va face încăperea să pară mult mai mare și mai bogată.
Mai apare o problemă: cea legată de vopselele folosite la fabricarea covoarelor. Știți cu toate, cred, că o vopsea naturală este mai bună și durează mai mult. Așadar, verificați acest lucru! Nimic mai simplu: luați o cârpă albă și frecați cu ea ușor suprafața covorului. Dacă ea rămâne albă, covorul a trecut testul. Atunci când cârpa devine cenușie, înseamnă că aveți de a face cu vopsele artificiale.

Buuuun! Să zicem că ați reușit să cumpărați un covor de calitate. Acum obiectivul principal devine acela de a-i asigura acestuia o viață cât mai lungă. Și aici sun niște reguli de urmat.covor2
Covorului nu-i place umezeala. Bineînțeles, nu e o tragedie dacă ați vărsat pe el un pahar cu apă, sau chiar o cană de cafea sau ceai. Lucrurile pot fi îndreptate, însă nu uitați că niciunui covor nu-i este bine la curățătoria chimică: rezistența lui va fi serios periclitată. Deci, nu exagerați cu dusul covoarelor la curățătorie!
Acestea fiind zise, nu ne rămâne decât să-i dorim noului covor viață lungă și…să nu se supere că va fi în permanență călcat în picioare!

 

 

 

Etichete

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.