Nutriție

Cum să pregătești mai repede foile de varză pentru sarmale

Sintagma “sarmale – preparat tradițional românesc”  este o mare bazaconie. În destule colțuri ale lumii, în restaurantele marilor orașe ți se servesc sarmale. Și nimeni, niciodată nu spune că ar fi vorba de o mâncare tradițională din România! De multe ori sunt recomandate ca fiind un preparat tradițional al țării în care te afli.

De aceea să nu ne mire atunci când, pe site-uri străine, apar rețete de sarmale sau referiri la acestea. Nimeni nu ne fură nimic, stați liniștiți! Mai degrabă ne bate gândul ca noi am cam râvnit, cândva,  la …capra vecinului!?
Gospodinele site-ului takprosto.cc ne vând un pont. Nu întotdeauna ai la dispoziție recomandata varză murată, atunci când te aluci să pregătești sarmale. Și totuși ai o poftă nebună de ele!  Să te apuci să fierbi varza proaspătă este destul de anevoios. Așa că..iată ce aveți de făcut, pentru a pregăti într-un timp record frunzele necesare pregătirii unor sarmale delicioase :

Pentru început, alege varza cea mai potrivită. Ea trebuie să fie un pic turtită, astfel încât frunzele să fie mari și subțiri.image
Spală căpățâna , dezbrac-o de câteva frunze, scoate-i cotorul și bag-o în cuptorul cu microunde. Dacă greutatea verzei este de cam 1,5-2 kg, programează cuptorul la 900 Wați, pentru aproximativ 12 minute.
Scoate apoi varza din cuptor, verifică starea frunzelor, prin presare. Trebuie să fie moi. Bagă căpățâna de varză sub un jet de apă rece de la robinet și desprinde-i, una câte una, frunzele.
Nu-i așa că efectul e miraculos? Ei, acum chiar că nu mai aveți nicio scuză să nu vă apucați, pe loc, de sarmale! Pică excelent, pentru un prânz de duminică, în familie.

2 comentarii

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Hallo si multumesc mult pentri ideile de innabusire a verzei la microunde si bineinteles la congelator!
  Prima varianta este mai la indemina cind nu este timp. A doua cu congelatul, este mai sanatoasa este adevarat, doar ca trebuie sa , in cazul meu, se stie ideea dinainte.Din pacate eu am aflat-p doar in prag de preparare a sarmalutelor.
  Deci “congelarea” va urma sa fie pusa la proba.
  Acum am probat la “microunde” si a iesit “perfect”!
  La 80% energie ca 25 min.- capatina varza de cca. 1750g

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  PS.- si de la mine o idee de a prepara “BULIONUL”
  Pentru consum de energie si timp, congelati rosiile pt. bulion, dupa dezghetare scurgeti apa lasate, rosiile , ce a mai ramas din ele, se pune la blender, trece prin sita si conserveaza prin fierbere directa si pus in sticle /borcane, sau baie-marine, sau cuptor.
  In felul acestea se evita fierberea lunga a bulionului pentru a primi o ciónsistenta densa si o parte din vitamine se pot salva.

  Zeama scursa de la rosii se poate folosi mai departe la conservarea muraturilor inlocind apa sau o parte din apa.da un gust multa mi bun muraturilor.

 • Va prezint o varianta mult mai sanatoasa decat introducerea capatanii de varza in cuptorul de microunde ! Se numeste reteta ” Poliana ” ! Introduceti varza in congelator pentru cateva ore pana ingheata ” bocna ” si apoi se poate folosi la ” fabricarea ” …..sarmalelor !

Uscatoare rufe