Acasă la mine Florile Florinei

Cum să cultivăm cafea în apartament

Multă lume are în casă un arbore de cafea într-un ghiveci. Puţini ştiu că, dacă-i acordă puţină atenţie, se pot bucura de roadele micului prieten ca şi când ar fi cultivat pe o plantaţie titrată. Vă spun cum:

–          La jumătatea lunii aprilie, dacă observaţi că rădăcinile sunt înghesuite, transplantaţi arborele într-un ghiveci cu cca. 3 cm mai înalt (cafeaua are rădăcină pivotantă), tundeţi din ramuri (dacă observaţi că nu are activitate vegetală sau e prea stufos) şi puneţi ghiveciul în soare indirect, de preferabil spre est. Feriţi planta de soare arzător!

cafea–          Udaţi arborele abundent, dar nu-l lăsaţi să băltească! Pământul nu trebuie să fie niciodată uscat, dar nici mocirlos. Puneţi un îngrăşământ natural o dată pe lună şi ţineţi planta la temperatură între 14 şi 24 de grade celsius (în perioada rece are nevoie de maxim 18 grade, udare mai puţină şi exclus curenţi de aer)

–          Are  nevoie de umiditate, deci îi pulverizaţi frunzele cât mai des şi ţineţi ghiveciul pe o tăviţă cu pietriş ud în permanenţă. Acest aspect este vital ca să aveţi ce să recoltaţi!

–          Ca plantă de interior, arborele atinge între 1,5 şi 2,5 metri. Va înflori în al treilea an, iar prima recoltă o veţi avea în al patrulea sau al cincilea an. Dacă aţi respectat toate regulile de mai sus, veţi avea bucuria să recoltaţi până la 2,5 kilograme de „cireşe”, din care după prăjire rămân 400 de grame de boabe!

–          Încă un sfat, pentru cei cu inima deschisă: vorbiţi cu arbustul de cafea! Şi, dacă se poate, nu-l ţineţi sigur! Într-o lăţime de apartament normal, ceauşist, încap 4 arbori care, la maturitate, vă vor oferi o senzaţie teribilă! Pe cuvânt!

–          …în rest, iubiţi florile în fiecare zi!

Publicitate