Acasă la mine

Ce sunt temuții acarieni și de ce bagă ei groaza în noi?  sunt ei si de ce sunt periculosi? Iată cum sa ii tii departe de casa ta.

 

Minusculi si aparent inofensivi, acarienii sunt prezenti adesea in casele noastre, iar de vina pentru prezenta lor nu este neaparat lipsa igienei.

Ei se dezvolta nestingheriti in diverse colturi ale casei noastre inclusiv in saltele sau perne si ne provoaca o multime de neplaceri. Pentru bebelusi sunt si mai periculosi, pentru ca pot duce la dezvoltarea unor afectiuni ce ii vor urmari toata viata.

Dar, concret, ce sunt acarienii?

Sunt artropode din clasa arahnidelor. Organisme uneori microscopice, au o trompa alungita pentru ros, intepat sau supt, iar in lume se presupune ca exista in jur de un milion de specii de acarieni. Cei mai multi dintre acarieni au dimensiuni mici, cuprinse intre 0,08 si 1 mm, dar se pot intalni si exemplare mai mari, vizibile cu ochiul liber, de 10-20 mm.

Numeroase specii de acarieni traiesc pe plante, in apa sau sol, dar si ca paraziti ai animalelor sau chiar ai omuluI. Capusele, de pilda, fac parte din acest grup, insa multi acarieni traiesc si in casele noastre, iar dimensiunea lor microscopica ii face sa treaca neobservati.

In locuintele noastre, acarienii traiesc in locuri in care pot gasi resturi organice. Din pacate, asemenea locuri sunt saltele, paturi si cuverturi, covoare, fotolii, canapele. Sunt locuri care le ofera un mediu propice de dezvoltare acarienilor, deoarece abunda in materie organica (piele moarta, transpiratie, sebum etc.).

De ce sunt acarienii atât de periculoși pentru sănătatea noastră? 

Ei nu musca si nu inteapa, insa neplacerile provocate de ei pot fi chiar mai grave. O prima consecinta este dezvoltarea unor alergii si a unor probleme respiratorii. Rinita alergica este o alta neplacere provocata de aceste organisme.

Alergiile provocate de acarieni se manifesta prin tuse, stranuturi, iritatii la nivelul ochilor si la nivelul nasului. Uneori pot provoca eczeme, amplifica dermatitele si cuperoza. Pentru copiii mici exista inclusiv riscul de a dezvolta astm si alte afectiuni respiratorii care ii vor insoti toata viata.

In acelasi timp, contactul cu acarienii, chiar daca nu ii observam, ne poate sensibiliza organismul si ne poate face mai vulnerabili in fata altor afectiuni. Practic, sunt organisme parazite, iar prezenta lor face din locuinta noastra un loc nesanatos pentru intreaga familie.

Solutii practice si rapide pentru indepartarea acarienilor

Dintre solutiile practice care te ajuta sa tii departe acarienii merita amintite:

Aerisește camera!

– Este recomandata aerisirea camerei de doua ori pe zi – dimineata si seara – cate 15 minute. 

Sterge praful! 

– Praful din locuintele noastre are o multime de componente care atrag acarienii, pentru ca in el se gasesc particule de materie organica. Indeparteaza-l o data pe saptamana! 

Spală lenjeria! 

– Acarienii gasesc patul nostru un cuib minunat, așa că schimbă lenjeria de pat cat mai des (o data pe saptamana) si spal-o la o temperatura cat mai ridicata este o solutie viabila.

Schimbă periodic salteaua, perna si pilota! 

– O solutie ce functioneaza este si schimbarea lor periodica sau, in cazul saltelei, intoarcerea.

Folosește Purificatorul de camera! 

– Este vorba despre un produs special conceput pentru a curata aerul din camera. Purificatorul de aer este util pentru a mentine in locuinta un aer sanatos si este creat tocmai pentru a curata aerul de la interior.

Apeleaza la Pulverizatoarele  de uleiuri esentiale

– Amesteca intr-un recipient cu pulverizator apa si cateva picaturi de ulei esential de eucalipt, de pin, salvie, smirna, arbore de ceai, cimbru, rozmarin, menta, tamaie, lamaie, portocal, lavanda, scortisoara, cuisoare si ienupar. Acestea ajuta la indepartarea acarienilor, dar si la improspatarea aerului din locuinta ta.

Cumpără inclusiv solutii profesionale antiacarieni! 

  Diversele produse dezinfectate pe care le poti gasi in supermarket sunt o modalitate la indemana pentru a indeparta acarienii din casa ta.

Controlează temperatura din casa! 

– Acarienii iubesc caldura si umiditatea, astfel incat, daca reusesti sa controlezi temperatura din locuinta ta si sa o micsorezi, poti face un prim pas catre o casa lipsita de aceste microorganisme.

Ocupă-te de igiena animalelor de companie

– Acestea atrag acarienii, astfel incat igiena lor ne poate ajuta sa le protejam atat pe ele si cat si intreaga locuinta. Chiar si pisicile, care isi fac singure igiena, trebuie spalate periodic cu produse pentru ele.

Succes, așadar,  în lupta impotriva acarienilor! 

Publicitate