Călătorii Timp liber

Cracovia de poveste. Episodul 7: Poftiți la… zapiekanka!

Cracovia

Polonezii au o vorbă: “Mai bine un cârnat în mână, decât un jambon la măcelar!”. E o variațiune pe tema vrabiei din mână, rostită probabil de un ilustru anonim, mort de foame. 

Și dacă tot am adus vorba de mâncare, și dacă tot vorbim despre Cracovia, nu putem să nu vă recomandăm una dintre delicatesele cele mai vestite ale așa numitului concept  “street-food”, adică “alimentația stradală”: celebra ZAPIEKANKA! 

…Cu telefonul mobil în mâna Danei (setat pe una din aplicațiile “de găsire a drumului”!), cu ochii migrând neobosit din dreapta-n stânga și viceversa, cu pasul suficient de mare, cât să nu ne orindă frigul care se ține de noi (in  Cracovia s-au anunțat astăzi temperaturi negative!) , ne îndreptăm cu hotărâre către Plac Nowy – piața devenită, în ultimii ani, un soi de centru spiritual al culturii undergound din Cracovia.

Plac Novy face parte din celebrul Cartier Evreiesc, mulți ani în urmă locul purtând numele de “Piața evreiască” și reprezentând principala piață comercială din zonă.

Astăzi Plac Nowy păstrează doar rumoarea mulțimii de oameni de atunci, dar care o populează și astăzi, de data aceasta, în calitate de comercianți si cumpărători ai mileniului 3. 

Un bazar ambulant ne întâmpină, în mijlocul pieței,  în această dimineață înghețată de noiembrie, amintind cumva de atmosfera din preajma magazinului Obor. Dar nu datorită acesteia, Piața Nouă reprezintă unul din punctele de referință al orașului. Și nici măcar datorită sutelor de porumbei care o survolează , năpustindu-se entuziasmați asupra milostivilor ce le întind cate un coltuc de pâine. Plac Nowy a devenit celebră prin numeroasele puncte de vânzare a și mai celebrei “ZAPIEKANKA”: bagheta franțuzească, tăiată pe din două, de-a lungul său și “amenajată” generos, în cele mai felurite moduri cu putință, rezultatul fiind aidoma unor pizze prelungi, gustoase și aburinde.

Ne înscriem, la rându-ne, la una din cozile consistente, ce sfârșesc undeva, în “ferestrele” pavilionului central al pieței. Pentru ca așteptarea să fie mai ușoară, îi investim timpul în tot soiul de activități: Dana face poze, încercând să surprindă, pe  chipul celor proaspăt serviți,  satisfacția primei mușcături. Eu…studiez lista de prețuri, meniul, tipologia cumpărătorilor. Există două categorii, specificate în mod distinct pe panoul de la intrare: Zapiekanka vegetariană și, respectiv, cea pe bază de carne. Fiecare specialitate ( și sunt peste 10, la fiecare categorie!) adună într-însa câte 5-6 ingrediente, apoi gratinul delicios de deasupra, bașca sosurile turnate ulterior, din abundență,  peste baghetele proaspăt scoase din cuptor. Prețul unei porții variază între 5 și 10 zloți, ceea ce înseamnă sub 12 lei bucata. Un preț popular,așadar ( căci cu o astfel de baghetă te poți sătura, fără doar și poate!) , si o delicatesă rimând cu toate poftele și toate buzunarele – aceasta este Zapiekanka adevărată, pe care o poți savura numai în Plac Nowy. Și asta indiferent de care îți este statutul : căci se înghesuie să cumpere faimosul produs, deopotrivă, și domnii simandicoși, coborâți din mașini bengoase, dar și tinerii în blugi ferfenițiți, ce se înscriu în coadă ținându-și de coarne bicicletele. 

 

Foto: Dana Grigore

Serial realizat cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București si WYDZIAŁ PROMOCJI I TURYSTYKI KRAKOV

Mulțumiri pentru spijin Companiei LOT

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.