banner marshal garden
Bombănelile Marinei Editoriale

Comerț…a la România! ( Kafka e mic copil! )

 

…..În concluzie, te ia cu durere de cap! 

De fapt, ce spun eu? “…te ia cu călduri” că tot urmează să vorbim despre aere condiționate. Dar și despre aerele noastre de ..cetățeni europeni, pe care ni le tot dăm, ignorând cu desăvârșire că, până la a ne numi “stat civilizat”, mai avem de tropăit destul!

    Mă aflu la ALTEX. Nu, stați liniștiți, nu e reclamă mascată ! Mai mult, bănuiesc că ALTEX-ul ar da oricât să nu-i apară numele într-un astfel de context. Dar mi-am propus, de la o vreme, să nu mai iert nimic din ceea ce NU funcționează, în jurul meu. Numai asa voi reuși să le insuflu curaj și îndrăzneală și altora , sperând ca reacțiile noastre conjugate, să ducă, în final,  la obligatoria schimbare. 

   …Mă aflu, așadar, la ALTEX ( na, că mai rostesc odată! ). Sunt la raionul “articolelor în trend”. Adică, la AER CONDIȚIONAT. Instalația de acasă m-a lăsat baltă și, conform Legilor lui Murphy, taman acum, în miez de arșiță ( nu mi-e greu să intuiesc ale cui blesteme au funcționat!😁). Așadar, nădușelile ultimelor zile m-au rostogolit urgent , iată, către magazinele de specialitate. Mă uit ca mâța-n calendar la variantele de aparate, spânzurate pe pereți. Mărturisesc că mie toate îmi par la fel, singurul lucru care le diferențiază ( exceptând micuțul brand, înscris intr-un colț) fiind eticheta de preț. Lângă mine e însă Georgică, ceea ce-mi dă o oarecare liniște, chiar dacă afacerile de care s-a ocupat toată viața nu au nicio legătură cu electrocasnicele. 

Deși magazinul e aproape gol ( e seară și inceput de weekend, pe deasupra), nimeni nu se apropie de noi. Chiar dacă staționăm deja de aproape un sfert de oră, cu ochii pe pereți. Cai verzi nu văd, dar văd destui lucrători, împachetați în uniformele magazinului și care stau grupați, câte 2-3, in diferite raioane și..socializează. 

Intr-un târziu,  mă desprind din grupul nostru de doi și purced la “agățat” de angajați. Mă întorc cu un tinerel brunețel și scund, care , în doi timpi și trei mișcări, ne convinge că toate aparatele expuse sunt la fel de bune. Păi..cum așa? Că unele costă 1400 lei, altele dublu. Nu e chiar nicio diferență?!?  “Nu, doamnă, sunt la fel de bune toate!” îmi repetă, sacadat , făcându-mă să mă simt puțin toantă. 

In regulă! – decidem, eu și Georgică, prin vot deschis. Dacă toate sunt la fel de bune, vom opta pentru cel mai bun… preț. “Îl și montați?” – urmează fireasca mea intrebare. “- Da, dar dureaza cam două saptamâni sau, în cel mai fericit caz, 10 zile”. “-Aoleu!” – vine și reacția mea, la fel de firească.  

Deși primesc în schimb o căutătură deloc “friendly”, mi se explică, totuși, că se poate achita o taxă de urgență, dacă vreau să-l am pe perete în 10 zile. Anunțul binevoitor vine la pachet și cu o avertizare de vreme rea : “- Atenție! Dacă vă gândiți să il montați cu cineva neautorizat, pierdeți garanția!”. “-Aha! zicem în cor. Păi…să purcedem atunci la cumpărat! Cum procedăm apoi cu produsul? Ne ajută cineva să-l ducem la mașină? ( la AFI Palace Mall parcarea e la nivelul -1, ALTEX e undeva, sub acoperiș, iar între mașina noastră și magazin e un traseu lung și încâlcit, pe care l-ai parcurge anevoios și cu un mixer în mână, darămite cu o ditamai instalația de aer condiționat)

 “- Păi, noi n-avem treabă cu asta! Îl cumpărați aici și vă privește cum îl duceți!” – poposește in urechile noastre grăbitul răspuns al brunețelului “specialist”.   

Insistăm, disperați : “- Și nu ne-ați putea da un băiat, să ne ajute până la mașină? Ne vom lua revanșa față de el!” . “-N-avem așa ceva!”.

Schimbăm priviri între noi și decidem tacit să facem stânga-mprejur, către alte magazine, mai prietenoase.  Cu o ultimă zvâcnire a unei muribunde amabilități, individul șuieră, printre dinți “ – V-aș putea da o lisă! ” ( lisa este un soi de cărucior metalic pe două roți, verișoară cu roaba, folosit pentru transportul mărfurilor de mare gabarit – n.a.). 

Ne luminăm la față. Hai că-l coborâm pe puști de pe eșafod! -decidem, în unanimitate. “-Da, da! O lisă ar fi perfectă!! “. “-Perfect, zice, numai că nu aveți voie să circulați cu ea prin Mall, că veți fi amendați!”…. Cred că visez! “-Ascultă, mata îți bați joc de noi? Păi cum adică, imi dai lisă, da’ n-am voie sa circul cu ea prin mall?!? Adică ce propui? Să zbor?!?”. “-Eu doar v-am avertizat!” -zice el. Cuvintele lui abia ne prind însă din urmă, căci aproape că am ieșit din magazin. Ca dintr-un vis urât. 

Au trecut o noapte și câteva ore din dimineață.  Între timp, aerul condiționat a fost cumpărat, evident de la o altă firmă. A și fost adus acasă, iar acum așteaptă cuminte – doar 24 de ore însă! –  ca să fie cocoțat pe perete, de unde, aidoma unui ceas cu cuc,  să-și strige în fiecare zi “cu-cu”-l plin de răcoare. 

Rubrică oferită de

 

5 comentarii

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Felicitări pentru postarea experientei negative și, respectiv, nominalizarea magazinului. Asa ar trebui să procedam cu toții și astfel, poate, i-am readuce cu picioarele pe Pământ, pe cei din instituții puplice și/sau private (de la cel mai mic „lucrător”, la cel mai mare „manager”), care au astfel de comportamente!

    • Va multumesc, dragă domnule Sorin!
      Orice neregulă aveți de sesizat, dvs și prietenii, revista noastră vă stă la dispoziție!

  • Hai că m-aţi lăsat paf…tocmai dv, de la TvR, împreună cu Georgică, să vi se întâmple aşa ceva?De regulă, marile branduri de retail asigură transportul la domiciliu atunci când cumperi produse voluminoase!Era mai simplu să comandaţi online, vă alegeaţi ceea ce doreaţi,dacă ştiaţi ce,vi se aducea acasă, aţi fi scăpat de tot acest circ absurd prin care aţi trecut…Nici eu nu sunt un cunoscător în ale aparatelor de aer condiţionat, dar atunci când mi-am cumpărat, mai întâi m-am documentat şi apoi am luat ceea ce am aflat că trebuie să iau. Dacă dv, să zicem, aveţi o scuză, apăi Georgică nu prea are…În primul rând, aparatul de aer condiţionat trebuie să aibă atâţia BTU încât să poată acoperi suprafaţa pe care o va avea de climatizat.Cu cât volumul incintei de climatizat este mai mare cu atât trebuie să fie mai mare numărul de BTU.Apoi, pt economia de curent, aparatul trebuie să fie tip INVERTER, agentul de răcire să fie tip eco cu mediul,filtrul/filtrele să se poată curăţa, nivelul de zgomot al unităţii exterioare şi interioare să fie cât mai mic (la interior in jur de 40 db)! Apoi sunt retaileri care oferă kit de montaj gratuit în limita a 3-4m şi chiar reduceri la preţul de montaj!Aşadar, cât de aerian trebuie să fii să crezi că toate aparatele sunt la fel şi să alegi preţul cel mai bun?

      • Pe viitor, dacă veţi mai avea nevoie şi nu se va supăra Georgică, cu toată plăcerea vă voi însoţi! Ceea ce aţi cumpărat se încadrează în ceea ce deja v-am descris? Să ştiţi că montajul trebuie efectuat de firma parteneră a magazinului sau a brandului, altfel pierdeţi garanţia produsului!

Femei de 10 pe Facebook