Femei de 10

Clara Alexandrescu, medicul-punte între Monaco și București

Parcă e un făcut : de când mi-am dedicat arderile profesionale femeilor și bărbaților de 10, viața parcă îmi scoate în cale numai astfel de exemple! E o cură atât de necesară, un balon de oxigen salutar, într-o Românie ce pare a fi secat, din punct de vedere al valorilor.. Multe dintre acestea s-au risipit prin lume, căutând printre străini recunoașterea și respectul pe care cei “ai casei” nu au reușit să li-l ofere..Iar cele care totuși  au rămas, au făcut un pas înapoi, stând în umbra faptelor lor frumoase și nevrând să se amestece cu eroii “de carton”, care au invadat  mediile mioritice. 

Pe doctorița Clara Alexandrescu mi-a recomandat-o familia doctorului Bogdan Marinescu. Iar o recomandare, venită din partea a două somităti medicale, oferă garanția supremă a unui subiect de excepție. Mai mult, doamna Ileana Marinescu mi-a vorbit atât de frumos despre necunoscutul mie nume – Clara Alexandrescu –  încât am suspectat-o, chiar,  că ar fi prietene, dacă nu chiar rude. Nicidecum! Clara Alexandrescu chiar este un cardiolog de excepție, dar care, din păcate, trăiește departe de țară, iar faptele sale “ de arme” sunt îndreptate , cu precădere, către inimile cetătenilor altei nații… Dar iată că, deși respiră de mulți ani, aerul curat de Monaco, Clara Alexandrescu a pus pe picioare, alături de soțul său, medic și dânsul, o clinică, devenită deja celebră, la Corbeanca. Spre Cardiorec duc din ce în ce mai multe din drumurile românilor cu inima suferindă. Soții nu reușesc să vină în țară decât în weekend, iar atunci, la Cardiorec, aglomerația devine accentuată. 

     Un medic, devenit celebru într-o țară pretențioasă și exclusivistă, care revine, iată,  în țara sa, pentru a-și ajuta semenii, nu poate face niciun jurnalist “ să treacă mai departe”. O prind pe Clara Alexandrescu între două consultații și, pe repede-înante,   îi adresez un tir de întrebări. Imi răspunde prietenos, dar scurt, promițându-mi însă solemn că va veni negreșit la una din edițiile noului sezon “Femei de 10, Bărbați de 10”, mai cu seamă acum, când emisiunea a devenit show de weekend. Adică, într-o zi în care, de regulă, cei doi medici se află în România…

Marina Almăsan : – În  opinia dvs, ce înseamnă o “femeie de 10”?

Clara Alexandrescu : – În opinia mea, femeia de 10 este femeia care reuseste să facă performanță în profesie,  neuitind însă că este , în primul rând, femeie – adică sotie și mamă.

Marina Almășan : – Și..vă simțiți încadrată în această categorie? Întrebarea mea este retorică așa că, uit că am pus-o și merg mai departe : care vă sunt punctele forte, care vă sunt defectele…”mărturisibile”?

Clara Alexandrescu : – E greu sa fii femeie de 10 . Cred ca toate incercam sa ne incadram in aceasta categorie.  Punctele mele  forte sunt tenacitatea si puterea de a nu regreta nimic din ceea ce am facut in viata. ” Je ne regrette rien” a devenit un motto de mai multi ani. Pina la 30 de ani nu vorbeam de greselile facute in trecut – preferam sa merg inainte si sa nu privesc in spate. Dupa 40 de ani, am invatat sa – mi analizez deciziile gresite  și cred ca am devenit mai inteleapta. Defectele sunt multe, iar dintre cele “marturisibile” as enumera imposibilitatea de a diferentia viata mea personala de meseria mea ( copii mei au suferit enorm, cind erau mici, pentru ca spitalul a fost mereu prezent in discutiile de acasa), imposibilitatea de a spune NU atunci când  cei din jur mă roagă ceva si – cel mai grav –  imi lipseste diplomatia,  fiind prea directa un discutii.

Marina Almășan : – Nu le-aș încadra chiar la capitolul “defecte”, dar trebuie sa admit că efectele lor nu sunt întotdeauna cele mai plăcute!….Care este povestea medicului Clara Alexandrescu?

Clara Alexandrescu : – Mi-am dorit sa ma fac doctor din copilarie, primii 3 ani de facultate nu prea mi-au placut,  pentru ca nu aveau legatura cu clinica, nu aveau legatura cu pacientul. Am ales Cardiologie pentru ca este o specialitate a deciziilor rapide, cere multa gindire matematica. Am facut 6 ani de specialitate in tara si in strainatate, am avut sansa unor mentori extraordinari, dar stiu cu certitudine ca momentul care mi-a marcat cariera este primul meu stagiu de cardiolog- ecografist in chirurgia cardiaca. Imi aduc aminte că am imprumutat o carte de chirurgie cardiacă si am citit-o din scoarta in scoarta, am învățat tehnici operatorii, am învățat imagistica cardiaca pas cu pas ( ecografie , tomografie , RMN). In chirurgia cardiaca nu exista gri, ci numai alb si negru,  iar rolul cardiologului este foarte important.

Marina Almășan : – “Zumzăie târgul” că sunteți unul dintre cei mai tari cardiologi de pe la noi! Și, totuși, din păcate,  nu sunteți decât “pe jumătate” a noastră : suntem nevoiți să vă împărțim cu francezii!  Ce v-a învățat statul “afară”? 

Clara Alexandrescu : – Să iubesc faptul că sunt româncă! In 2006 , spre exemplu, am fost pentru 6 saptamini la Clinica Mayo in USA pentru un proiect trimisa de spitalul de la Monaco. Pe ecuson scria ….Monaco/ France…

Marina Almășan : – ..ce trist… De regulă, pe noi, românii, comparațiile cu “ceea ce e afară” nu ne prea avantajează. Totuși,  nu pot să nu vă întreb : Cum se prezintă lucrurile, la nivel de “sănătate”?

Clara Alexndrescu : – Am să mă limitez la a spune doar că Romania mai are nevoie de încă câteva zeci de ani, pentru a   ridica sistemul medical, acolo unde trebuie să fie el,  de fapt.

Marina Almăsan : Offf…Haideți  să vă întreb ceva, oarecum legat de “inimă” : Care sunt lucrurile, în viață, care vă sunt dumneavoastră cel mai aproape de …inimă?!?

Clara Alexandrescu :   Imagistica cardiaca ( CT , RMN , ecografie). Iubesc foarte mult aceste domenii, și am să vă dau un exemplu : în ziua in care oftalmologul mi-a spus că imi trebuiesc ochelari pentru ca stau prea mult in fata ecranului,  am facut atac de panica! Frica mea cea mai mare este că, la un moment dat,  nu voi mai vedea la fel..

Marina Almăsan : – O ultimă întrebare, pentru că simt că se îngroașă gluma ( a se citi : coada! ) din fața  ușii dumneavoastră : Dacă ar fi s-o luați de la început, ce momente din viața dvs ați dori să se repete și pe care le-ați dori eliminate?

Clara Alexandrescu : – Voi răspunde cu versurile aceleiași melodii,  care-mi place foarte mult : “Je ne regrette rien!”

Marina Almășan : – Ca să fiu în ton cu specialitatea dvs, am să vă mulțumesc DIN INIMĂ pentru interviu! Și…vă aștept la emisiune! 😉