Pentru că tot este un subiect dezbătut zilele acestea, m-am gândit ca astăzi să vorbim despre stima de sine la adolescenți. Rezultatele unui studiu a demonstrat că 90% din tineri se văd urâți. Iar experiența din cabinet, unde numeroase tinere, demne de podiumurile internaționale mi se adresează pentru că sunt nemulțumite de felul în care arată pare să intărească acest rezultat. Modificările fizice intr-un ritm accentuat (acnee, sâni crescuți sau nu etc) dublate de cele hormonale care par a nu fi ințelese de nimeni, nasc o adevărată furtună in mintea și sufletul tinerilor, in lupta pentru definirea personalității, a imaginii și stimei de sine.
Aflați la inceput de drum, fără experiență, având nevoie de validări la fiecare pas, adolescenții sunt extrem de sensibili la remarcile celor din jur, fie că este vorba de 1 kilogram in plus, de coșurile care nu se mai opresc din a se inmulți sau de nasul prea mare sau cârn. O simplă remarcă, nevinovată, aruncată in vânt poate provoca o adevărată luptă interioară și poate sta la baza declansării unor complexe cu care tinerii se vor lupta pentru tot restul vietii lor.
Nu putem decide cum să se poarte ceilalți cu noi dar putem lucra la modul în care răspundem noi unui asemenea comportament. Stă în puterea noastră să alegem ce rol vrem să jucăm, de victimă sau de persoană asumată, cu calități și defecte. Care nu trebuie să facă nimic special sau contra firii lor pentru a fi pe placul celor din jur.
Recomandarea mea pentru părinți este să le ofere copiilor suport necondiționat. Să nu considere că sunt copilării sau că așa se călesc, sa ii învețe tehnici de răspuns eficient atunci când interacționează cu persoane abusive, cum ar fi exprimarea printr-un mesaj asertiv de tipul “nu-mi place când faci glume pe seama ochelarilor mei, aș prefera să incetezi”, ignorarea persoanei care tachinează (manifestarea furiei sau izbucnirea in plâns adesea accentuează comportamentele de tachinare), cu mențiunea că ignorarea poate fi folosită doar in faza inițială, nu in situații care se intind pe o perioadă mai lungă.
Iar tinerilor le spun ca așa cum fiecare are dreptul la opinie si ei, la rândul lor au dreptul să nu fie de acord cu opiniile tuturor. Să încerce să treacă prin filtru lor și abia după o analiza completă, cu argumente pro si contra să decidă dacă trebuie sau nu să ia în serios ceea ce li s-a spus. Iar dacă nu le iese din prima, nu e nicio problemă. Important este să nu renunțe și să exerseze până le iese. Ușor dar sigur își vor obține locul pe care il merită!
Să incercăm să trăim așadar autentic, in armonie cu noi, cu increderea că cei care ne iubesc ne vor accepta așa cum suntem, că nu trebuie să ne schimbăm de dragul nimănui. Cine ne iubește, ne acceptă așa cum suntem, cine nu ne iubește nu ne va iubi, indiferent de ce vom face noi.
Și pentru apartenența la grup este foarte importantă in această perioadă, Hama România vă propune să vă bucurați de prieteni și de melodiile preferate folosind Boxa Bluetooth®„SoundBarrel”. Ce are special? Sunet mai amplu pentru petrecere la interior sau în grădină, acumulator extern integrat, autonomie de 12 ore, protecție împotriva stropirii cu apă conform IPX6: fie că sunteți sub duș sau relaxați în piscină, este o boxa portabila cu mâner și curea de transport pentru a avea mereu muzica cu tine.
Rubrică susținută de:
Comentează