Frumusețe

Chipul de porțelan al femeilor coreene

 

Săptămâna petrecută în Seoul mi-a oferit posibilitatea de a mă convinge de multe lucruri, pe care le consideram, până atunci, pure fantezii. Unul dintre ele este legat de tenul impecabil al femeilor coreene.
Până mai deunăzi, când vedeam, prin revistele glossy sau pe internet, fotografii cu preafrumoasele din Țara Dimineților Liniștite, eram tentată să dau instantaneu vina pe photoshop. Fețele fără cusur ale actrițelor din serialele coreene difuzate de TVR erau și ele suspecte pentru mine, însă se știe că “noi mințim poporul cu televizorul”, deci aici găseam, ca și explicație, un machiaj bun, o lumină impecabilă și un unghi favorabil. “Nu există așa ceva, în realitate!- îmi spuneam însă, de fiecare dată.

….După care, odată ajunsă la fața locului, convingerile mele s-au scufundat, precum Titanicul în străfundurile recelui ocean. Mergeam pe străzi, căscând gura în stânga și-n dreapta, nevenindu-mi să cred : toate femeile ce-mi ieșeau în cale, indiferent de vârsta lor, aveau chipuri de porțelan, fețele netede și tenul perfect! Le invidiam , din adâncul ființei mele și aproape că dezvoltasem o obsesie: scanam toate femeile pe care le intervievam sau care imi erau gazde, in diversele locații, studiindu-le aprioric tenul. Inclusiv translatora noastră, drăgălașa Yoo Jin, avea să ne lase pe toți bouche-be, în momentul în care ne-a informat, nonșalant, că tocmai a împlinit 45 de ani, noi estimându-i , în discuțiile noastre private, vârsta ca fiind undeva , în jurul valorii 30!

 

Cu timpul, mirările mele au început să dobândească și explicații. În scurtele noastre sesiuni de shopping, înghesuite între subiectele de filmare, căutând să cumpărăm și noi niscaiva suveniruri pentru prieteni, familie și șefi, am constatat , cu surprindere, că , din trei magazine întâlnite în cale, două erau obligatoriu de produse cosmetice : tone de măști de toate felurile ( extract de melc, cactus, aloe, ginseng etc), munți de creme, tot felul de alte produse de îngrijire a feței, pe toate tejghelele, în toate prăvăliile, sub toate brandurile coreene, necunoscute nouă. În plus, frecventele reclame la beneficiile chirurgiei estetice, contrapunând chipurile unor dudui “înainte” și “după” intervenție, apoi străduința doamnelor și domnișoarelor de a-și ascunde sub umbreluțe, chipul fragil, pentru a nu fi atacat de soarele vrăjmaș, toate acestea la un loc relevau obsesia femeii coreene pentru frumusețea ( ce spun eu? Perfecțiunea! ) chipului său.
Femeie fiind, la rându-mi, subiectul m-a incitat. Și, după ce mi-am strecurat și eu în valiză diferite măști și creme ( deloc ieftine, fie vorba între noi! ) recomandate mie de însoțitoarele noastre, am început să mă interesez, cu carnețelul de reporter în mână, cu privire la detaliile acestei preocupări exagerate a preafrumoaselor Coreei, față de fețele lor.

 

Filozofia coreeană a unui ten perfect trebuie studiată, înțeleasă și abia apoi aplicată. Noi, europenii, am intrat pentru orima oară în contact cu ea grație unui studiu medical, publicat în anul 1613 și cunoscut în lume sub denumirea de “Dongui Bogam”. Cartea poartă semnătura medicului palatului regal Heo Jun ( 1539-1615) , titlul său însemnând “ O carte neprețuită despre medicina țărilor răsăritene”. Biblioteca Națională din Coreea păstrează ediția originală a acestei valoroase cărți de medicină.
Dincolo însă de acest prețios material bibliografic, despre care, cu siguranță, multe dintre voi ( ca și mine, de altfel) auziți abia acum, noi, europencele , îi putem fi recunoscătoare Coreei pentru lucruri precum cremele BB, cremele cu dozator sau genele false, fără de care este greu să ne mai imaginăm viața noastră de zi cu zi și pe care, mărturisesc, le mai folosesc și eu, pe la emisiuni!

Dar să ne întoarcem la oile noastre! Să vă pun o întrebare : ați auzit de “Sistemul 424”? Aceste trei cifre reprezintă, de fapt, însăși cheia către tenul perfect al femeilor coreene. Secretul este unul cât se poate de banal : spălatul feței, dimineața și seara. Orice cosmeticiană va traduce ceea ce am spus, prin trei acțiuni absolut obligatorii: curățare, tonificare și hidratare. Iar femeile coreene învață toate aceste lucruri încă din copilărie, grație misteriosului “ 424”.
Sistemul implică, așadar, trei pași :
curățarea feței – de regulă , cu ulei ( de cocos, de migdale sau orice altă soluție de curățare). Pentru această procedură, coreenele alocă fix 4 minute.
A doua acțiune durează 2 minute : spălarea feței cu un gel/spumă pentru curățarea ei
Ultima etapă, care durează, simetric, tot 4 minute, are în vedere clătirea feței cu apă. Mai întâi caldă, iar apoi rece, pentru închiderea porilor.

Toată această procedură este finalizată prin hidratarea pielii. Substanța /crema hidratantă este mai întâi încălzită în palme, apoi, cu buricele degetelor este aplicată pe față, cu mișcări din interior spre exterior și de sus în jos.
Cele de mai sus nu reprezintă unicul secret al frumuseții coreene. Intră în scenă, la acest capitol și ceaiul verde. El reprezintă o adevărată minune a naturii, căci, se știe,antioxidanții sunt cei mai vajnici soldați în lupta împotriva îmbătrânirii, iar ceaiul verde este un adevărat depozit de antioxidanți!
Coreenii, neobosiți atunci când e vorba de descoperit lucruri noi, au mai făcut un pas important în cercetarea beneficiilor ceaiului verde, descoperind recent un alt compus miraculos al acestuia : EGCG ( epigallocatechin gallate) , a cărui concentrație maximă, se pare, nu poate fi găsită decât în frunzele de ceai verde din insula Jeju. Din acest motiv, cele mai calitative produse cosmetice pe bază de ceai verde, sunt cele importate din Coreea.
Dacă am vorbit de ceaiul verde, nu putem să nu pomenim de ginseng. El este prețuit aici mai mult decât în oricare altă țară asiatică. Rădăcina de ginseng este considerată , de către femeile coreene, ca fiind elementul de bază în asigurarea “tinereții fără bătrânețe” . El ajută la restabilirea balanței de hidratare a pielii, la lupta cu semnele îmbătrânirii și cu hiperpigmentarea.
Să continui? Desigur că da! Vă voi mai spune că femeile coreene, posesoare ale acelui ten de invidiat, sunt mari amatoare de scrub. Procedurile de exfoliere nu sunt făcute numai la domiciliu, ci și în cadrul băilor coreene din oraș. Mai nou, și saloanele de cosmetică din Coreea și-au amenajat astfel de spații, denumite “ spa-ul coreean”. Aici veți găsi răspunsul pentru pielea catifelată a locuitoarelor din Țara Dimineților Linistite. Și probabil că trebuie să ai, cu adevărat, niște dimineți liniștite, pentru a te putea dedica trupului tău!
Un alt secret al tenului de porțelan coreean îl reprezintă măștile textile. Mi-am cumpărat, la rându-mi, câteva astfel de măști, ba chiar am și apucat să le probez, amuzându-mă în fața oglinzii din baie, de chipul straniu , de carnaval, care mă privea din oglindă! În Coreea, popularitatea acestor măști este uriașă. Ele îndeplinesc simultan două funcții: curăță tenul și îl hidratează. În plus, ele înlătură pungile de sub ochi și albesc tenul.
O astfel de mască este recomandat să se folosească cel puțin o dată pe săptămână și avantajul său este acela că este extrem de comodă! Nu mai trebuie să umbli unsă pe față, ca un mic monstruleț, iar apoi să te chinui să-ți cureți fața. Așa, ți-ai pus masca textilă pe față, ai așteptat cele 15-20 de minute, după care ai dat-o jos! Nu-i așa că e super-comod?!?
Producătorii europeni de cosmetice se străduiesc să absolve femeia de chinul de a folosi prea multe produse cosmetice de îngrijire deodată. De aceea, caută mereu rețete de a cumula efectele lor. Ei, iată, filozofia femeii coreene este, se pare, cu totul alta! Ele folosesc mijloace diferite pentru diversele părți ale corpului : gât, decolteu, în jurul ochilor, față. Nu vreti să știți câte borcănele și tuburi se adună! Țineți-vă bine, căci vă voi spune un element halucinant : o coreeană obișnuită folosește, într-o zi, în jur de 10-20 de produse cosmetice distincte pentru îngrijirea pielii!!!! Oare am fi în stare să facem la fel? Cu siguranță, nu! De aceea nici nu putem spera să avem și noi, vreodată, un astfel de ten de porțelan!
Nu aș vrea să omit, din lista mea, gimnastica facială. Coreenele se ocupă cu yoga feței lor nu de ieri, de azi. Combinând-o cu exercițiile de respirație, rezultă un nou procedeu de întinerire! Și nu vă gândiți la cine știe ce exerciții sofisticate: e suficient ca, de vreo 10 ori pe zi, să rostiți, cu o articulație perfectă : “ Ma , Me , Mi, Mo, Mu” !
În finele acestei analize pe care bănuiesc că ați savurat-o din plin, vă voi spune că , spre deosebire de multitudinea de mijloace de îngrijire a tenului, cele de machiaj sunt relativ puține, iar lucrul acesta l-am observat eu însămi, în magazinele pe care le-am colindat. Simplitatea este trăsătura de bază a machiajului coreean. Ochii sunt conturați cu ajutorul unui creion negru, fardul de pleoape este aplicat doar pe pleoapa superioară ( de regulă nuanțe semitransparente) . Puțin rimel, iar sprâncenele trebuie să fie cât mai naturale ( aici intră în acțiune gelul transparent). Apoi se aplică puțin fard de obraz, iar rujul trebuie să fie și el cât mai natural. Retineți principiul de bază al machiajului coreean : “ Mai puțin make-up și mai multă îngrijire a tenului! “

Foto: Victor Socaciu

Iar în final, dacă-mi dați voie, am să vă fac oleacă de sânge rău, arătându-vă câteva chipuri angelice pe care platforma online beauty-around.com le-a așezat într-un top al celor mai frumoase coreene. Și, fie vorba între noi, care nu sunt cu nimic mai deosebite decât coreencele de rând cu care m-am intersectat din plin, în timpul călătoriei mele!

 

 

 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • A-ti uitat de mentalitate si educatie.Daca a-ti fi vazut filme coreene,a-ti fi putut intelege mai multe.
    Viziunea unei femei europene ”emancipate”,nu este aceeasi cu al unei asiatice.