Copii și tineri

“..Cel mai mult îmi place să fiu pe scenă, acolo este locul meu!” – interviu cu adolescenta CARLA BURADA, “Miss Teenager 2023” 

    

     Vârstnicii de azi se uită cu scepticism la adolescenții și tinerii din jurul lor : “- Pe mâinile lor va nimeri țara asta?!?” – se întreabă cârcotașii ajunși la zenotul vieții, văzând tânăra generație rătăcind prin cafenele, cu ochii încremeniți în telefoanele mobile, apatici și îmbrăcați șleampăt, neinteresați aparent  de nimic altceva decât de distractie, o viață ușoară și bani cat mai mulți. Mai vin și știrile de pe canalele tabloide, care îi scot în evidența pe tinerii drogați, al căror număr sporeste îngrijorător; … și atunci mai că înțelegem temerile și neliniștile celor care, de fapt, odinioară, au fost și ei tineri, poate chiar “rebeli”, în ochii vârstnicilor de atunci. 

   Dar lucrurile nu stau deloc așa. Din marea masă a tinerilor de azi – de acord, total diferiți de cei de odinioară  – se desprind unii absolut speciali : tineri frumoși, cu o educație aleasă,  cu cei 7 ani de acasă bine gestionați de către părinți, cu o maturitate de admirat, cu seriozitatea cu care se pregătesc pentru un viitor care se complică, cu fiecare an, pentru toți. 

      Fiecare întâlnire a mea cu astfel de tineri mă impresioneaza și emoționează în egală măsură. Îi privesc cu drag, gândindu-mă la copiii mei, le admir buna creștere, inteligența, tenacitatea cu care înaintează prin viață și nu pot să nu gândesc și către părinții lor, lăudandu-le în gând felul frumos în care și i-au crescut, investind în ei și în viitorul lor și nu lăsându-i să crească la întâmplare, suplinind prin bani si răsfăț absența părintelui de lângă copil. 

Pe Carla Burada am cunoscut-o grație bunei mele prietene Raluca Andrei, strălucit organizatorde evenimente și manechin celebru al perioadei de aur a modei românești. Am cunoscut-o și am îndrăgit-o. Carla era mică pe atunci – o  artistă mărunțică, al cărei glas cristalin a răsunat și in emisiunile mele. Apoi Carla a crescut, am auzit nenumarate lucruri frumoase despre evoluția ei si, iată, într-un final de an, într-un program special de Crăciun al Televiziunii Române, am revăzut-o pe Carla. De data aceasta era manechin într-o frumoasa prezentare de modă, organizată de aceeași Raluca Andrei. Carla era mult schimbată față de cea pe care o știam : devenise o adolescentă zveltă și frumoasă, cu o grație specifică unor timpuri de poveste, mai puțin prezentului atât de grăbit și de prozaic pe care îl traim. “A câștigat recent titlul de “ Miss Teenager” la un concurs de frumusețe!”  – mi-a șoptit Raluca. Și atunci am complotat amândouă și am pus la cale prezentul interviu. Sunt fericită că revista noastră încheie șirul interviurilor sale de peste an cu acest dialog frumos cu un copil cuminte și strălucitor , căruia sper ca Viitorul să-i rezervele lucrurile bune pe care le merită. 

  

 Marina Almășan : – Carla, chiar dacă încă ești atât de tânără, iți voi pune o întrebare ghidușă : care este cea mai veche amintire a ta?

Carla Burada : – Cea  mai veche amintire a mea este primul concurs,  de unde am plecat acasă cu locul 1. Imi amintesc și acum cu nostalgie entuziasmul cu care am pășit pe scenă,  cu dorința de a le arăta oamenilor ce pot și de a-mi depăși limitele.

Marina Almășan : – Ce fel de copil ai fost? Caracterizează-te!

Carla Burada : – Pot spune ca am fost un copil cuminte, nu le făceam probleme părinților mei, desigur mai făceam anumite năzbâtii ca orice copil, dar eram cuminte și foarte foarte ambițioasă. 

Marina Almășan : – Acum..știm și noi : copil cumite și babă frumoasă nu sunt prea ușor de găsit! Spune-mi, Carla, ce calități ai moștenit de la mama? Dar de la tata?

Carla Burada : – De la amândoi am moștenit foarte multe lucruri valoroase care mă vor ajuta pe viitor : de la mama am învățat să fiu ambițioasă și puternica, iar de la tata am luat imaginatia, am moștenit talentul la scris și pasiunea pentru muzică. 

Marina Almășan : – Mi-ar plăcea să te descrii tu însăți,  ca adolescentă.

Carla Burada : – Eu ca adolescentă sunt mult mai ambițioasă decât eram în copilarie, mult mai muncitoare, mai puternică și am seriozitatea unui adult. Oricat noroc ai în viață,  munca este cea  mai importantă ; doar prin muncă evoluezi.

Marina Almășan – Asta deja este concluzia unui “copil matur” și te felicit că ți-ai asumat-o! Spune-mi, draga mea, dacă tu… ai fi mama ta🙂, ce nemulțumiri ai avea, vis-a-vis de tine?

Carla Burada : – Îmi place foarte mult întrebarea asta😁! Dacă aș fi mama mea, aș fi nemulțumită la capitolul încrederea în sine. Trebuie să lucrez mai mult la acest capitol! 

Marina Almășan : – Dacă ai conștientizat, deja problema este pe jumatate rezolvată! ..Ce  model în viață ai, Carla?

Carla Burada : – Modelul meu în viață este tatăl meu, aș dori ca în viitorul apropiat să fiu la fel de puternică ca și el, să am aceeași poftă de viață , să  am curajul de a trece peste orice obstacol și să le demonstrez oamenilor care nu cred în mine ca voi  reuși. Pentru mine, tata este un adevărat exemplu și sper să fiu și eu la fel pentru copiii mei. 

Marina Almășan – Ce frumos! Am auzit multe lucruri frumoase depsre tatăl tău, ai toate motivele să vrei să îi semeni! Spune-mi, ce anume nu-ți place la colegii tăi de generație?

Carla Burada: – Superficialitatea este cea care mă deranjează pe mine în această generație. Mulți oameni judecă după aparențe, fără să caute esența în lucrurile importante. Mă mai deranjează și răutatea,  pe care nu reușesc să o înțeleg la mulți oameni care fac parte din aceasta generatie. 

Marina Almășan : – Ai sesizat corect! Dar hai să te readuc în generația ta!  Cu școala cum stăm? Ce ne place, ce nu ne place? 

Carla Burada : – Cu școala stau foarte bine, sunt clasa a 9-a  – care se presupune a fi dificilă – dar mie nu mi s-a părut; îmi place să descopăr lucruri noi, care mă pot dezvolta. Este foarte important anturajul din care fac parte , deoarece acesta îți va determina viitori 5 ani! 

Marina Almășan : – Ce materii ti se pare că ar fi inutile, și ce ți-ar plăcea să mai înveți la școala, dar din păcate nu se regăsește printre materii?

Carla Burada : – Sunt de părere ca toate materiile au rolul lor în viața noastră;  pentru mine nu există o materie inutilă și mai degrabă mai puțin importantă pentru drumul pe care vrei să îl urmezi. Materia pe care aș vrea să o regăsesc în scoliile din România este cea de a vorbi în public.  Mulți oameni își ascund talentele valoroase din cauza acestui trac! 

Marina Almășan : – Ai perfectă dreptate! Referindu-ne acum la Viitor, spre ce iți vei îndrepta pașii? Te-ai hotărât ce profesie vrei să urmezi? Ai inceput pregătirea?

Carla Burada : – În viitor pașii mei se vor îndrepta către trei profesii foarte dragi mie și anume muzică, modellingul și bineînțeles actoria,  pentru care mă pregătesc foarte mult în fiecare zi. Acum iti voi dezvălui un mic secret, adevarata mea pasiune este televiziunea, visez ca,  în câțiva ani,  să am propria emisiune. 

Marina Almășan : – Oooo, ce veste bună! Îți țin pumnii si, dacă ai nevoie de sfaturi, ți le voi da cu mare bucurie! Carla,  hobby-uri ai? 

Carla Burada : – Hobby-urile mele sunt muzică, modellingul și actoria , nu mă pot decide care îmi place mai mult, dar toate aceste trei hobby-uri au un lucru în comun și acela este SCENA, deci cel mai mult îmi place să fiu pe scenă, acolo este locul meu! În același timp muzica îmi oferă o satisfacție sufletească și simt ca sunt în contact cu divinitatea. 

Marina Almășan : – Mă bucur că ai adus vorba. Cum stă treaba, așadar,   cu “cântatul”? A fost dorința ta, sau…și-au dorit părinții o artistă?

Carla Burada : –  Cântatul a fost dorința mea de când eram mică. Îmi amintesc cum stăteam în fața televizorului , uitându-mă la un clip muzical , cântând și dansând toată ziua! Le cântam părinților mei în fiecare minut al zilei câte o piesă nouă , până și-au dat seama ca am talent și m-au dus la primele lecții de canto. De atunci a luat naștere această poveste minunata! 

Marina Almășan : – Iți mai amintești primul tău cântec? Cate s-au adunat de atunci? Ceva premii?

Carla Burada : – Primul cântec, pe care l-am interpretat a fost ,, De-ai fi tu salcie la mal! ‘’ , aceasta rămânând până și în ziua de astăzi piesa sufletului meu. De acolo s-a format un repertoriu numeros, cu care am câștigat multe premii. 

 Marina Almășan : Ai vreo vedetă pe care o admiri?

Carla Burada : – Vedeta, pe care o admir și care este un exemplu de mare profesionalism pentru mine este soprana Iana Novac, un artist desăvârșit care mă uimește atât prin talent cat și prin caracterul său. La Iana admir munca și orele depuse pentru a avea  aceasta performanță, admir cum se auto depășește lăsând publicului o amintire memorabilă!  De la ea am învățat ca orice te-ar învăța o profesoară de canto, muncă adevărată este efortul depus de tine! 

Marina Almășan : – O cunosc bine pe Iana și pot confirma că ai dreptate! Ți-ai ales modelul potrivit. Hai să trecem la un alt capitol : modellingul.   Cum și de ce  s-a născut pasiunea pentru modelling? Ce te-a învățat cochetarea cu acest domeniu?

Carla Burada : – Pasiunea pentru modelling am moștenit-o de la mama mea, o adevărată pasionată de modă și de frumos. De mică mă uitam la ea cu admirație când își alegea ținutele pentru zilele respective și visam să ajung și eu ca ea la un moment dat. Mama are un talent aparte :  cel de a crea haine minunate și autentice, de la ea am învățat ce este cu adevărat stilul. 

Orice haină ai purta, trebuie purtată cu stil. Personalitatea fiecărei femei da unicitate unei haine! 

Marina Almășan : – Foarte frumos spus și, după ce te-am văzut defilând pe podium, pot spune că mama ta poate fi mandră de tine! Am să schimb acum registrul întrebărilor. Știu că-ți place să călătorești. Numește-mi câteva locuri de pe glob în care te-ai simțit foarte bine. Unde ți-ar plăcea să trăiești?

Carla Burada : – Două locuri în care m-am simțit foarte bine și m-ar reîntoarce oricând, sunt Paris și Venetia. Am rămas fascinată de cultura lor, dar mai ales  arhitectura incredibilă care îți umplea inima de bucurie când te uitai la ea. Cel mai mult mi-ar plăcea să trăiesc la Paris, mă simt ca acasă. 

Marina Almășan : – N-ai gusturi rele deloc! 😁 Hai să vorbim puțin despre titlul de “Miss Teenager”. Ce anume crezi că i-a făcut pe jurații concursului să te declare câștigătoare?

Carla Burada : – Jurații concursului au fost impresionatii de interpretarea melodiei ,,Rolling in the deep’’ și de momentul artistic oferit. 

Marina Almășan : – Mi-ar fi placut să te văd și eu. Spune-mi, Carla,  cum iți “construiești” personalitatea? Ce faci, pentru a deveni o viitoare femeie admirată de toată lumea?

Carla Burada : – Construirea personalitatii este un proces continuu, din care îmi dezvolt multe trasaturi distincte. Pentru a îmi construi o personalitate de admirat îmi identific valorile și pasiunile mele și îmi stabilesc obiectivele personale și profesionale. 

Marina Almășan : – Sunt impresionată, mărturisesc,  de maturitatea răspunsurilor tale! Hai să  ne întoarcem la vârsta ta! Ceva iubiri la orizont, Carla? Avem voie să știm?

Carla Burada : – În acest moment nu există iubiri la orizont, mă focusez mai mult pe carieră , pe ceea ce vreau să fac în viitor, la momentul potrivit va apărea cineva în viața mea. 

Marina Almășan : – Nu-s iubiri, dar prieteni sunt sigură că sunt.  Cum  ți-i alegi? Cum îi verifici dacă nu sunt “prieteni din interes”? Ce vă place să faceți împreună?

Carla Burada : – Nu pot spune ca am mulți prieteni ci mai mult pot spune ca am mulți cunoscuți. Singurii tăi prieteni adevărați sunt familia și doar atât. Ei sunt cei care vor rămâne lângă tine necondiționat. 

Marina Almășan : – Mare dreptate ai…Sper ca viața să nu-ți ofere dezamăgiri, din acest punct de vedere. Acum, pentru că suntem la final de an : care au fost plusurile lui 2023? Dar lucrurile mai puțin placute?

Carla Burada : – Plusurile lui 2023 au fost ca am câștigat mai multă experiență care m-a ajutat să mă dezvolt atât pe plan profesional cat și pe cel personal. 

Marina Almășan : – Și, ca o continuare firească : ce iți dorești de la 2024?

Carla Burada : – De la anul 2024 îmi doresc succes în tot ceea ce îmi propun, multă sanatate și să am în continuare familia lângă mine. 

Marina Almășan : – Îți doresc să ți se îndeplinească toate aceste dorinți si îmi doresc să fiu martorul succesului tău! La  mulți ani, Carla! 

Etichete

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate